Her døde 24 mennesker

I kollisjonen med en trailer ble fem digre papirruller slynget inn i bussen til 40 finske ungdommer på vei til skiferie. 23 unge og bussjåføren deres hadde ikke en sjanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var et fryktelig syn som møtte politi og redningsmannskaper som kom til ulykkesstedet like etter klokka to i natt. Bussen med de 40 finske ungdommene hadde kollidert med en semitrailer på riksvei 4 ved Äänekoski, omtrent 50 kilometer fra hovedstaden Helsingfors.

I og rundt vraket av de to kolossene fant redningsfolkene 24 døde mennesker. Foruten bussjåføren var de fleste omkomne i tenåra eller tidlig i tjueåra - den yngste bare 14 år.

– Det er det verste jeg har sett. Da jeg gikk rundt bussen så jeg først en ung jente som hang ut av et vindu. På bakken lå en ung mann. Det går ikke an å beskrive følelsen, sier øyenvitnet Petteri Kivimäki til Aftonbladet.

15 busspassasjerer ble alvorlig skadd, og ble fraktet til sentralsjukehuset i Jyväskylä. Fire av disse kjemper i øyeblikket for livet.

Knust av papirruller

Ungdommene i bussen var på vei til helgeferie i skistedet Ruka i nord-finske Lappland. Flere lå trolig og sov da de to kjøretøyene kolliderte og trailerens henger dundret inn i bussen.

Hengeren var lastet med papirruller som veide 750 kilo hver. I sammenstøtet løsnet fem av disse fra lasten, og ble slynget med stor kraft inn i bussen gjennom frontruta.

De fleste av de 24 døde da papirrullene raste i hodehøyde tvers gjennom bussen de satt i.

Papirrullene knuste alt i sin vei, og de fleste ofrene døde momentant. De skadde skal ha alvorlige skader i bryst, nakke og hode, melder avisa Dagens Nyheter.

Trailersjåføren ble ikke alvorlig skadd, men skal være i sjokk etter tragedien. Han var på vei fra en papirfabrikk i Kemi til hovedstaden med papirlasten.

Glatte veier

Bussen kjørte fra Helsingfors klokka ni i går kveld, og plukket opp flere passasjerer på veien nordover. Årsaken til ulykken er ennå ikke slått fast, men det var svært glatt på veien der de to store kjøretøyene braste sammen.

Finsk politi mener ulykken skjedde da hengeren på traileren begynte å skli i en nedoverbakke, og traff bussen som var på vei oppover i motsatt kjøreretning.

Både bussens framre del og trailerens henger ble knust i den voldsomme kollisjonen.

- Trailersjåføren har forklart at veien plutselig ble veldig glatt og isete. Hengeren begynte å slenge hit og dit. Først ned i grøfta til høyre. Deretter ble henger slengt opp på veien av en kraftig pendelbevegelse, og ble kastet fram sånn at bakenden pekte framover. Da kom bussen, sier Jari Tikanoja ved politiet i Àänekoski.

- Traileren har fått sladd i en liten nedoverbakke, sier frilansfotografen Juha Sorri til finsk tv. Han var blant de første fotografene som kom til ulykkestedet.

- Jeg skjønte snart at det ikke var en vanlig ulykke. Alle var rystet, til og med erfarne politifolk og brannmenn var hvite i ansiktet. De så ærlig talt veldig sjokkerte ut, sier han.

Landesorg

Nattas storulykke er ifølge Helsingin Sanomat den verste i Finland siden 1979, da 27 mennesker døde i en brann på et aldershjem i Virrat.

Regjeringen har erklært landesorg, og i dag vaier flaggene på halv stang over hele landet.

Den norske kronprinsregenten har allerede sendt kondolansetelegram til Finland:

- I anledning den tragiske bussulykken i Midt-Finland der mange ungdommer omkom, har kronprinsregenten sendt sine kondolanser til Finlands president. I telegrammet gir kronprinsregenten uttrykk for sin og det norske folks medfølelse med de etterlatte, står det i en pressemelding fra Slottet.

I etterkant av ulykken spekuleres det i hvorvidt trailerens papirruller var tilfredsstillende sikret. En egen granskningskommisjon skal nå etterforske tragedien.

HER SKJEDDE ULYKKEN: Traileren dundret inn i bussen omtrent 20 km nord for Äänekoski i Midt-Finland.
FINLAND I SORG: Regjeringen har erklært landesorg, og i dag flagges det på halv stang over hele landet. Bildet viser parlamentsbygningen i Helsingfors.
TUNG JOBB: Redningsarbeiedet etter storulykka var vanskelig, og veien er fortsatt stengt på grunn av opprydning.
TRAGEDIE: Her døde 24 mennesker natt til i dag. Foto: SCANPIX
DØD OG KAOS: Det var et fryktelig syn som møtte politi og redningsmannskap som kom til ulykkesstedet i natt.