Her døde 28 - ni av dem barn

LONDON: Bomben i Omagh i Nord-Irland har hittil krevd 28 menneskeliv. Ni av de døde er barn. 220 er såret. Protestanter krever nå internering av mistenkte terrorister. Frykten brer seg for at protestantiske terrorister vil ta hevn og massakrere sivile katolikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

100 av de sårede ligger fremdeles på sykehuset, og vil få merker for livet. Situasjonen for 11 av dem var i går stadig kritisk. Statsminister Tony Blair avbrøt sin ferie i Frankrike og reiste i går til Nord-Irland og begynte politiske samtaler. Blair kalte bombeaksjonen en avskyelig terrorhandling, og forsikret at fredsprosessen fortsetter.

- Disse folkene kommer ikke til å vinne, forsikret Blair.

Internering

Massakren i Omagh, den verste terroristhandlingen i Nord-Irland siden 1969, har ført til høylytte rop om til dels udemokratiske sikkerhetstiltak. Nordirene hadde håpet etter sitt rungende freds-ja i folkeavstemningen i mai at de i framtida skulle slippe å se store britiske styrker i gatene, eller påny høre krav om internering.

Interneringskravet kommer fra protestantiske grupper. Sunday Times fulgte opp med å kreve at terrorlederne blir internert uten rettergang. En meningsmåling på London-radioen News Direct viste at 50 prosent av deltakerne var for internering, 50 prosent imot.

Blir martyrer

Mange advarer sterkt mot internering uten rettergang. Da dette våpenet ble brukt i Nord-Irland på 1970-tallet, førte det til at terroristene ble utropt til martyrer og til at flere sluttet seg til disse organisasjonene.

I går gikk alle spekulasjoner i retning av at det er utbrytergruppa Real IRA (Det virkelige IRA) som sto bak bombesprengningen. Den har ikke påtatt seg ansvaret, og vil kanskje aldri gjøre det.

Resultatet kan ha vært for sjokkerende selv for disse morderne.
Real IRA ledes av en fanatiker som var våpenansvarlig innen IRA inntil fredsavtalen for Nord-Irland ble inngått. Da gikk han ut av IRA og dannet sin egen organisasjon.

Britisk presse har unnlatt å navngi mannen av frykt for å bli møtt med rettslige tiltak.

Han skal ha mer en 25 års erfaring fra geriljavirksomhet, og inngående kjennskap til IRAs hemmelige lagre av våpen og sprengstoff.

Fredsprosessen

Spørsmålet er nå om fredsprosessen vil bli torpedert. Politikerne svarer at det må ikke skje, men en full krig mellom protestantiske og katolske terrorister vil gjøre det vanskelig å fortsette. De protestantiske terroristene i LVF (Loyalist Volunteer Force) holder krisemøter for å avgjøre om de skal ta hevn.

De erklærte i forrige uke at de hadde lagt ned våpnene og sluttet seg til våpenhvilen, men bomben i Omagh kan endre deres planer.

Sinn Fein

Både Gerry Adams og Martin McGuinness, lederne for IRAs politiske fløy Sinn Fein, har fordømt denne bombeaksjonen. Dette er første gang de har gått så kritisk ut mot katolsk terror. De oppfordres til å gjøre mer, og vil ganske sikkert komme under press fra Tony Blair og statsråden for Nord-Irland, Mo Mowlam, for å vise at de virkelig mener det de sier.

De kan for eksempel erklære at det nå er slutt på voldelige aksjoner for godt fra den største IRA-gruppa, Det provisoriske IRA. De kan også påvirke gruppa til å levere inn våpen.

Først når det skjer vil protestantene tro på fredsløftene.
Se leder side 3

BLODIG LØRDAG: 200 kilo eksplosiv død og ødeleggelse har sendt Omagh-bomben inn i nordirsk historie som tidenes blodigste terroraksjon. I går kom pårørende og naboer forsiktig tilbake til handlegata for å vise de døde sin respekt.