FARLIG TRAFIKK: Mange utlendinger dør eller blir skadd i den uoversiktlige thailandske trafikken. Her fra Phuket. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
FARLIG TRAFIKK: Mange utlendinger dør eller blir skadd i den uoversiktlige thailandske trafikken. Her fra Phuket. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

Her døde 33 nordmenn i årets første måneder

2016 kan bli dystert «toppår» dersom tendensen holder seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PATTAYA (Dagbladet): Flere tusen nordmenn oppholder seg til enhver tid i Thailand. Dermed blir også skade- og dødstallene fra landet forholdsvis høye. Men 2016 skiller seg så langt ut med uvanlig mange dødsfall i årets første måneder.

- Fram til midten av april har vi hatt 33 dødsfall. Det er relativt mange, opplyser Brita Ve Magnusson, ambassaderåd ved ambassaden i Bangkok, til Dagbladet.

Fortsetter tendensen, vil antallet nordmenn som døde i Thailand i år, til slutt bli over 100, og dermed tangere eller overgå «toppåret» 2014, da 102 dødsfall ble meldt.

I hele fjor var tallet 85.

Menn over 50 Det fins ikke noe pålitelig tall på akkurat hvor mange nordmenn som oppholder seg i Thailand. Ambassaden har registrert ca. 6000 på tremånedersvisum, men ferierende på vanlig 30-dagers turistvisum og fastboende på fornybart ettårsvisum kommer i tillegg.

Magnusson opplyser at det hovedsakelig er menn på over 50 år som dør i Thailand.

- IKKE KJØR SELV: Lege Terje Erlid har evakuert trafikkskadde nordmenn fra Thailand flere ganger. Han advarer mot å leie motorsykkel og kjøre i den thailandske trafikken. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
- IKKE KJØR SELV: Lege Terje Erlid har evakuert trafikkskadde nordmenn fra Thailand flere ganger. Han advarer mot å leie motorsykkel og kjøre i den thailandske trafikken. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Men det er også yngre personer blant dem som dør. Det er trist, sier ambassaderåden.

Hun forteller at dødsårsaken for en stor del er dårlig helse og trafikkulykker. Drukning, som tidligere utgjorde en betydelig andel av dødsfallene, er det nå mindre av.

Advarer mot å leie MC - En gang evakuerte vi en mann som uforskyldt var påkjørt av motorsykkel. Seks-sju uker etterpå døde han, men det var fint for familien å ha ham hjemme i Norge, sier lege Terje Erlid til Dagbladet.

Erlid fyller mye av pensjonisttilværelsen med å evakuere hjem nordmenn som ligger syke eller skadde i utlandet uten forsikring, og har hatt ti slike turer fra Thailand hittil i år, for firmaet Medicteam. Han advarer på det sterkeste mot å leie motorsykkel og kjøre i den thailandske trafikken.

- Selv tar jeg taxi, jeg sitter aldri på med en motorsykkel. I trafikken her er det den sterkestes rett, og et helt annet kjøremønster enn hjemme. Dessuten får ikke alltid passasjeren hjelm med på kjøpet, sier han.

- Dessuten glemmer mange at de har drukket, og kjører likevel, legger legen til.

- Kaotisk Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, opplyser at de hadde 1073 saker innmeldt fra Thailand i fjor, mange av dem i forbindelse med trafikkulykker. Også hun maner til forsiktighet i trafikken.

- Det er venstrekjøring, og ingen kontroller av eller begrensninger på alkohol og leie av bil, motorsykler eller mopeder. Trafikken er, for å si det mildt, kaotisk sett i forhold til de ordnede forholdene i Norge, og ulykker kan lett skje, sier hun til Dagbladet.

De norske utenriksstasjonene i Thailand har det travelt med å bistå pårørende ved dødsfall; de hjelper bl.a. til med forholdet til Nav og bistår i forsikringsspørsmål.

Belastning for de etterlatte Ambassaderåd Magnusson har tidligere påpekt at mange som dør i Thailand, ikke har reise- og livsforsikring i orden. Det skaper problemer for de etterlatte.

- Turister på langtidsopphold glemmer at de må fornye forsikringen, og så går den ut. Det betyr utgifter for de pårørende dersom de ønsker begravelse i Norge; å få ei urne fraktet hjem kan beløpe seg til 10 000 kroner, sa hun den gang.

Ane Haavardsdatter Lunde, kommunikasjonsrådgiver i UD, opplyser at de registrerte 1085 dødsfall blant nordmenn i utlandet i fjor.

- Merk at dette tallet er basert på dødsfallene utenriksstasjonene blir gjort kjent med. Det vil alltid være en usikkerhetsfaktor siden stasjonene ikke alltid involveres når nordmenn dør i utlandet, sier Lunde til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram