DYRETRAGEDIE:  I disse brannruinene på gården ved Rypdal i Vestnes omkom nærmere 800 griser i natt. Brannen startet ved 02.30-tiden, og her er brannmannsjkapene fortsatt i gang ved 09.30-tiden i formiddag. I bakgrunnen det hvite uskadde, våningshuset og et annet fjøs til sau og storfe. Foto: Torstein Tormodsson Sønstabø.
DYRETRAGEDIE: I disse brannruinene på gården ved Rypdal i Vestnes omkom nærmere 800 griser i natt. Brannen startet ved 02.30-tiden, og her er brannmannsjkapene fortsatt i gang ved 09.30-tiden i formiddag. I bakgrunnen det hvite uskadde, våningshuset og et annet fjøs til sau og storfe. Foto: Torstein Tormodsson Sønstabø.Vis mer

Her døde 800 griser i brann

Dyretragedie i Vestnes i Romsdal i natt. Bonden røykskadd etter stor redningsinnsats.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mellom 700 og 800 griser brant inne i en stor brann i et to etasjers grisehus ved Rypdal i Vestnes kommune i Romsdal natt til søndag.

Søndag ettermiddag har veterinærer bestemt at også de 95 smågrisene som ble berget i første omgang, skal avlives på grunn av helsetilstanden.

Det opplyser Sunnmøre politidistrikt. — Nærmere 800 griser har brent inne og 25-30 griser måtte avlives av slakter på stedet. Fem-seks griser som klarte å komme seg ut fra det brennende fjøset, ble avlivet av Viltnemnda på grunn av store brann- og røykskader, sier operasjonsleder Arnfinn Valderhaug i Sunnmøre politidistrikt. Politiet ble varslet om brannen like før klokka 02.30. Brannvesen, ambulanse og politi dro til stedet, og ved ankomst var grisehuset overtent. Det var en stund også fare for at brannen skulle spre seg til våningshuset og andre driftsbygninger på gården med storfe, sau og hester.

Beboerne berget Beboerne på gården hadde da kommet seg i sikkerhet, men en person hadde fått røykskader og ble kjørt til legevakt for sjekk.

- Det var bonden på gården som ble sendt til legevakt med røykskade. Før det gjorde han en stor innsats i redningsarbeidet, sier lensmann Hans-Erik Petresen i vestnes til NRK Møre og Romsdal.

Representanter fra Viltnemnda, veterinær og slakteri var på stedet tidlig søndag morgen, og det ble jobbet i flere timer med å avlive dyr som klarte å komme seg ut av fjøset. Ifølge politiet var det mange smågriser i flere avdelinger som døde i brannen.

Leiter etter dyr på rømmen Men mange av dem ble også berget. — Brannvesenet var raskt på stedet og klarte å berge ut 95 smågriser som nå er omplassert og følges opp av veterinær. Det blir foretatt søk i nærområdet etter flere dyr som kan være på rømmen, sier Valderhaug. Også andre dyr ble rammet av brannen, blant annet ble flere hester reddet, sier operasjonsleder Ole Bjørn Harang. Brannen førte til mye gass og røyk i en del av driftsbygningen som brant. Brannvesenet hadde kontroll på situasjonen klokka 06.20. Politiet vet foreløpig ikke årsaken til brannen i grisehuset.

(NTB).