Her døde far og to barn

Kvinnen (25) var ruset på heroin og rohypnol da bilen skjente over veien. Tiltalt for utaktsomt trippeldrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag startet rettssaken mot en 25 år gammel drammenskvinne som er tiltalt for uaktsomt drap etter en dødsulykke på E6 i Halden i desember 2002.

Kvinnen hadde ifølge tiltalen inntatt flere ulike narkotiske stoffer før hun satte seg i en Audi A3 i retning Halden.

Her kom hun over i feil kjørebane og frontkolliderte med en Audi 80. I bilen satt en far og en mor og to barn fra Askim. Faren og barna døde av skadene de ble påført i ulykken. Bare moren overlevde det voldsomme sammenstøtet.

Den kvinnelige sjåføren ble selv hardt skadd i ulykken.

- Ikke rusa

Den tiltalte kvinnen innrømmer at hun tok heroin, rohypnol og subutex natten før ulykken, men hevder hun ikke var ruset da ulykken skjedde, skriver NRK.no.

Blodprøver tatt av kvinnen etter ulykken viser spor av alle disse stoffene, i tillegg til hasj, amfetamin og morfin.

Like før ulykken skjedde ble kvinnen stoppet av politiet. De hadde fått melding fra bekymrede bilister som reagerte på kvinnens vinglete kjøring. Den første advarselen kom fra bilisten som kjørte bak kvinnen fra Oslofjordtunellen i retning Østfold, som fortalte at han var vitne til flere nestenulykker. Politiet stoppet kvinnen på E6, men lot henne kjøre videre.

ÅSTEDET: Ulykken skjedde ved Hjelmungen i Halden søndag 8. desember 2002. Foto: John Terje Pedersen
ÅSTEDET: Ulykken skjedde ved Hjelmungen i Halden søndag 8. desember 2002. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Politipatruljen som stoppet kvinnen var blitt informert om at hun var narkotikamisbruker og gikk på legemiddelet subutex, noe hun også selv sa hun brukte. Til tross for dette valgte patruljen å la henne kjøre videre. 40 minutter og nærmere seks mil seinere kolliderte hun med Askim-familien.

- Skyldig

- Jeg kjørte videre. Noen ringte meg på mobiltelefonen, men jeg fant ikke telefonen. Etter det ble det svart. Jeg husker ikke mer, forklarte kvinnen i retten i dag.

Kvinnen erklærte seg skyldig i uaktsomt drap, men sier hun følte seg helt klar den dagen ulykken skjedde. Hun gråt da tiltalen ble lest opp i retten, og var tydelig preget av alvoret.

Den 25 år gamle kvinnen er også tiltalt for ved en tidligere anledning, i november 2002, å ha kjørt bil i beruset tilstand. Hun er også tiltalt for en rekke narkotikaforbrytelser, blant annet kjøp, salg og oppbevaring av rohypnol og hasj. Kvinnen skal også ha brukt amfetamin.

Den lange tiltalelista og kvinnens egne skader etter ulykke er årsaken til at saken har tatt så lang tid før den kom opp for retten.

SEFO

Kvinnen har vært narkotikamisbruker siden hun var 14 år. Siden 2004 har hun vært til rehabilitering på Tyrili-senteret i Oslo. Nå risikerer hun flere år i fengsel dersom hun blir dømt for uaktsomt drap.

Politiets særskilte etterforskningsorgan, SEFO, etterforsket politiets opptreden i saken, men fant ingen grunn til å ta ut tiltale mot polititjenestemennene. I alt sju polititjenestemenn fra Østfold politidistrikt var under etterforskning. Saken ble henlagt.