Her døde pastorens koner

I dette huset i Knutby døde begge konene til pastor Helge Fossmo. Nå etterforskes han for begge dødsfallene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KNUTBY (Dagbladet): Pastor Helge Fossmo skal ha et kjærlighetsforhold til nabokona. Sammen skal de ha planlagt å drepe sine ektefeller. I går ble de arrestert. Pastoren blir også etterforsket på nytt for dødsfallet på sin første kone.

Dramatikken rundt pinsevenndrapet i den svenske bygda Knutby nådde i går nye høydepunkter.

Klokka 09.15 slo politiet til og arresterte den norskættede pastoren Helge Fossmo (32), ektemannen til den drepte Alexandra Fossmo (23). Også pastorens nabokone, en 26 år gammel kvinne fra menigheten, ble arrestert.

Hun er ektefellen til det andre skuddofferet drapsnatta, den 30-årige webdesigneren Daniel Linde, som fortsatt ligger på sykehus med skader i hodet og brystet. Inntil i går hadde han sikkerhetsvakter på sykehuset. Nå mener politiet at det ikke lenger er nødvendig.

Kjærlighetsforhold

Politiet mener å ha bevis for at pastoren og nabokona hadde et hemmelig kjærlighetsforhold, og sammen planla og deltok i utføringen av drapet på Alexandra Fossmo og drapsforsøket på Linde. Han og kona var begge medlemmer av pinsemenigheten som Fossmo var en lederfigur i. Ekteskapet skal ha vært anstrengt, og den nå drapssiktede nabokona, betegnet som stille, blyg og tilbaketrukket, skal ha hatt et ekstremt nært forhold til kvinnen som skal være sektens åndelige leder, den såkalte «Kristi Brud». «Kristi Brud» er også storesøster til den drepte Alexandra Fossmo.

Ny etterforskning

Det svenske politiet gjenopptar nå etterforskningen rundt dødsfallet til den drapsmistenkte pastorens første kone. Da datteren døde fattet Helens foreldre mistanke om at dødsfallet ikke var en ulykke.

- Det var mye som virket rart, men etter en stund aksepterte vi at det nok var en ulykke. Politiet etterforsket jo alt, sier Helens foreldre til Expressen.

Helen Fossmo ble funnet død i badekaret i 1999, i samme hus som Alexandra Fossmo ble funnet drept 10.januar.

Nå ønsker foreldrene til Helen Fossmo å få omsorgen for barnebarna.

- Vi er jo de nærmeste pårørende, og nå er han pågrepet. Men ingen er jo dømt ennå, så vi venter og ser, sier Helens foreldre til Expressen.

Funnet i badekaret

Helen Fossmo (27) ble funnet 18. desember 1999 i ekteparets badekar. Hun var ikledd nattkjole, og ble funnet med et dypt sår ved tinningen. Pastoren påsto den gangen at han hadde ligget og sovet.

Politiet etterforsket dødsfallet grundig, men ingen ble mistenkt. Ifølge obduksjonsrapporten hadde hun ikke vann i lungene da hun døde. Hun hadde dødd innen kroppen ble senket i vannet.

Den ene tinningen hennes var skadet av et kraftig slag. Obduksjonen viste at hodeskaden hadde vært direkte dødelig. Politiets teknikere skrudde av badekarskranen for å sammenlikne den med Helens hodeskader. Til slutt ble dødsfallet avskrevet som en ulykke, og at Helen Fossmo hadde ramlet i badekaret og slått hodet i krana.

Lennart Thorin, tidligere sjef for voldsavsnittet i Stockholm, tror sjansene er små for at den nye etterforskningen skal gi resultater.

- Det er nesten utelukket at vi vil finne nye beviser etter fire år. Det vil i så fall avhenge av en sammenheng vi plutselig ser. Men ikke en gang det behøver å holde for fellende dom.

- River opp gamle sår

Til tross for at det har vært tungt har Helens foreldre engasjert seg i menigheten også etter datterens død. - Vi har kjent oss så ensomme, og det har vært vanskelig å holde kontakten. Vi har gjort det for barnebarnas skyld.

Nå håper de på å få full klarhet rundt datterens død.

- Det er vanskelig, for det river opp gamle sår. Vi har stolt på politiets etterforskning hele tida. Men samtidig er det fint at de gjør alt for å finne ut hva som skjedde.

Arrestasjonen av pastoren kom ikke som et sjokk for vanlige innbyggere i Knutby. Mange ga i går uttrykk for at de bare ventet på at politiet ville slå til.

- Det lå i kortene at pastoren ble tatt. Men at nabokona også skal ha deltatt, var en overraskelse, sier Sven Olof Ahlgren (49) til Dagbladet.

Den lokale pressefotografen bor knappe 700 meter unna pastorens hus, der Alexandra Fossmo ble drept 10. januar. Han kom til åstedet før politiet visste om mordet. På det tidspunktet trodde de bare naboen var blitt skutt, og jaktet i området rundt.

- Ut av pastorens hus kom plutselig en kvinne. Hun skrek: «Hjelp, hjelp, jeg får ikke liv i Alexandra. Hun er full av blod.» Først da gikk politiet inn i huset, forteller Ahlgren.

DØD Pastorens første kone, Helen Fossmo (27).
SIKTET: Pastor Helge Fossmo (32) etterforskes nå også for sin første kones død.
BOLIGEN: I dette huset i Knutby utenfor Uppsala bodde Alexandra og Helge Fossmo med barna. Her ble Alexandra funnet drept 10. januar i år. Helge Fossmos første kone, Helene, ble funnet død i badekaret i 1999.
DREPT: Alexandra Fossmo (23), pastorens andre kone.