Her dør Bianca (7)

Cecilie Sandbu og familien mistet hunden Bianca (7) til mystisk sykdom. Nå er de redd for at den skal ramme flere.

AKUTT SYK: Hunden Bianca ble akutt syk, og døde hos veterinæren fredag i forrige uke. Foto: Privat
AKUTT SYK: Hunden Bianca ble akutt syk, og døde hos veterinæren fredag i forrige uke. Foto: PrivatVis mer

Norske myndigheter jobber på spreng for å spore kilden til en mystisk og livsfarlig hundesykdom, som trolig er årsaken til over 20 hundedødsfall i landet de siste få dagene.

- Det er forferdelig at så mange opplever akkurat det samme. Det er utrolig skremmende. Det er vondt å miste en så frisk og livsglad hund. Vi er i sjokk, sier Cecilie Sandbu Lundgreen til Dagbladet.

For ei uke sida mistet hun hunden Bianca (7), som hun eide sammen med faren. Det i underkant av 24 timer etter at hunden viste symptomer på sykdom.

Det var TV 2 som først omtalte saken.

- Først kastet hun opp. Det tenkte vi ikke så mye over, for det gjør hunder av og til. Om natta fikk hun blodig diaré, og klynket og bar seg. Allerede da var allmenntilstanden veldig dårlig, sier Lundgreen.

SYK: Bichon Friséen Sigurd er en av mange hunder som har blitt syke på Østlandet den siste tiden. Smittekilden er fortsatt ikke funnet. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

- Ingenting å gjøre

På dette tidspunktet var hunden hos Lundgreens far, som tok henne til veterinæren.

Før det var gått 20 minutter, var hunden død.

FAMILIEHUND: Hunden Bianca var elsket av hele familien. Foto: Privat
FAMILIEHUND: Hunden Bianca var elsket av hele familien. Foto: Privat Vis mer

- Faren min fikk nesten ikke kontakt med henne da at han bar henne i bilen og til veterinæren. Veterinæren prøvde å ta temperaturen i rumpa, og da fosset blodet ut, og puls og hjerterytme var nesten ikke å finne. Da kollapset hun, sier Lundgreen til Dagbladet.

- Det var ingenting vi kunne gjøre. Hun var familiehunden vår. Jeg har to små barn som har vokst opp med henne, for dem er det vanskelig å akseptere.

Hun sier at veterinærene antok at det kunne dreie seg om gift, da det gikk så fort før hunden døde.

- Livredde

Det er opplyst at de smittede hundene i Oslo-området skal ha oppholdt seg på områder sentralt i hovedstaden: Blant annet i Iladalen, Frognerparken, på Bygdøy og ved Vettakollen. Per torsdag formiddag er det ikke gjort undersøkelser ved stedene hundene har oppholdt seg.

Lundgreen sier at hun luftet Bianca i Frognerparken dagen hunden ble syk.

- Bianca er ikke en hund som pleide å leke med mange hunder, hun er litt mer skeptisk. Så jeg tror det er noe hun har spist eller slikket eller luktet på, som hun på en eller annen måte har fått i magen. Veterinærene har også vært svært interesserte i hva slags mat hun får, sier Lundgreen.

Hun sier at hun var på tur i Frognerparken torsdag ettermiddag. Da var det ikke en hund å se.

- Folk er livredde. Vettskremte. Vi må finne ut hva det er og hindre at det skjer igjen. Det er noe av det tøffeste vi har opplevd, sier Lundgreen.

Mystisk

KNUST: Cecilie Sandbu Lundgreen. Foto: Privat
KNUST: Cecilie Sandbu Lundgreen. Foto: Privat Vis mer

Dagbladet har flere ganger de siste dagene omtalt sykdommen som får Mattilsynet, Veterinærinstituttet, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og flere dyresykehus til å klø seg i hodet.

Onsdag gikk AniCura dyreklinikk ut og advarte om den alvorlige hundesykdommen, etter at mange hunder var lagt inn med liknende symptomer. Flere av hundene har hatt et sykdomsforløp på ned til 24 timer fra symptomene har dukket opp til døden inntraff.

Sykdommen viser seg gjennom blodig diaré og/eller oppkast samt raskt forverret allmenntilstand.

Virus

Det jobbes nå på spreng med å finne ut hva som forårsaker den.

- Vi har ikke noe mer svar i dag, enn vi hadde i går ettermiddag. Men vi håper at vi skal få mer kunnskap om årsaken til dette utbruddet i løpet av dagen i dag eller morgendagen, sier seksjonssjef Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet til Dagbladet.

- Er det den rådende teorien at det er snakk om et virus?

- Sykdommen framstår som relativt smittsom, når det er relativt mange hunder i et større områder. En del virus kan være mer smittsomme enn bakterier, men det er virus eller bakterieinfeksjoner vi tenker mest på. Det kan også være andre forklaringer, som sopp eller stoffer i fôret som vi ikke har oversikt over. Vi holder alle muligheter oppe, sier hun.