Her dør flaggermusa Brian

Hadde brukket vinge, greide ikke flykte.

INGEN BAT OUT OF HELL: Nasa har gransket bildemateriale fra oppskytinga av romferga Discovery, og konkludert med at flaggermusen Brian omkom. Foto: Nasa
INGEN BAT OUT OF HELL: Nasa har gransket bildemateriale fra oppskytinga av romferga Discovery, og konkludert med at flaggermusen Brian omkom. Foto: Nasa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Flaggermusen Brian - omkom under oppskyting av romferja Discovery natt til mandag, og ble med fartøyet opp forbi tårnet, melder Nasa.

Det er konklusjonen til analytikere ved romfartsorganisasjonen, etter at de har gått over bilde- og videomateriale og forhørt seg med en dyreekspert.

Skjebnen til flaggermusen har så langt vært ukjent, etter at den før oppskyting slo seg ned på Discoverys eksterne drivstofftank.

Nasa trodde på forhånd at han sov og ville flykte i sikkerhet straks fartøyet ristet til liv.

Granskningene utført av Nasa avslører nå at flaggermusa, fra familien Molossidae, trolig hadde brukket høyre vinge.

Han led også av problemer i høyre skulder eller håndledd, ifølge dyreekspertene.

SKADET: Flaggermusen hadde trolig en brukket vinge, og greide derfor ikke flykte. Foto: Nasa
SKADET: Flaggermusen hadde trolig en brukket vinge, og greide derfor ikke flykte. Foto: Nasa Vis mer

Dette førte til at dyret, døpt Brian, ikke var i stand til å unngå å bli drept under oppskyting, opplyser Nasa på sine hjemmesider.

Brian ble oppdaget av personell ved Kennedy Space Center i god tid før oppskyting, men ingeniørenes analyser konkluderte med at den ikke presenterte en trussel for andre enn sin egen sikkerhet.

Også i 1998 ble en flaggermus observert på romferja før oppskyting, men dyret greide å rømme før nedtellingsverket nådde null.

Romferja Discovery koblet seg forøvrig til Den internasjonale romstasjonen ISS i natt, hvor de skal levere nye solcellepaneler.

PÅ TANKEN: Nasa trodde på forhånd at flaggermusen ville greie å rømme. Det gjorde han ikke. Foto: Nasa
PÅ TANKEN: Nasa trodde på forhånd at flaggermusen ville greie å rømme. Det gjorde han ikke. Foto: Nasa Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer