Her dør freden

Det hele skjer i løpet av noen sekunder. Vi er øyenvitner til at freden skytes i filler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TETOVO (Dagbladet):

Klokka er 11.45 denne torsdags formiddagen, og det er sporadisk skyting mot åssiden der albanske geriljasoldater holder til. Vi befinner oss like ved sportsstadioen i Tetovo, der makedonske militære har en stilling. Makedonsk politi sjekker biler på vei inn og ut av byen.

En grå privatbil blir stanset, og to menn går ut av bilen.

På politiets oppfordring går den ene, en eldre mann bak og åpner bakluka. Samtidig kommer den andre, en middelaldrende mann i klammeri med en politimann. Da mannen bøyer seg inn i bilen for åpenbart å hente noe, slår politimannen ham med stoppskiltet sitt. Så prøver han å kaste en granatliknende gjenstand som det ryker av.

IDET HAN HEVER ARMEN peprer makedonske soldater den grå bilen med maskingeværkuler. Den middelaldrende mannen blir truffet og faller sammen, prøver å avslutte kastet sitt før han blir liggende livløs.

I mellomtida er også den eldre mannen skutt ned. Han prøver å reise seg en gang, men livet er i ferd med å ebbe ut. I all hast blir han dratt vekk av makedonske soldater. Den andre døde blir liggende.

Mens skytingen pågår, hører vi skudd også fra åssiden noen få hundre meter unna. Albanske snikskyttere har åpenbart sett hva som foregår og blander seg inn. For å unngå å havne i kryssild, løper vi pressefolk noen meter tilbake.

Mens ryktene svirrer, blir den ene av de to døde liggende ved siden av bilen. Det er folketomt ved åstedet, og stillheten brytes bare hver gang makedonske soldater skyter med artilleri mot åssiden. Soldatene kaller de døde «albanske terrorister» og sier at den ene hadde en håndgranat. Vi har sett røyken, men ingen eksplosjon. Nærmere studier av bildene etterpå tyder på at den eventuelle håndgranaten må ha vært av den mer primitive typen.

UBEKREFTEDE MELDINGER går ut på at det er en far og en sønn fra en landsby i nærheten. Etniske makedonere og etniske albanere stimler sammen og diskuterer det som har skjedd. Ingen gjør noe forsøk på å fjerne liket ved siden av den grå personbilen.

- Situasjonen kommer bare til å bli verre, sier David (37) en albaner, på nesten flytende dansk. Han har bodd i Danmark i fire år. Nå støtter han geriljabevegelsen UCK som har tatt kontrollen over åssidene og fjellområdene nord for Tetovo.

- Vi albanere er annenrangs mennesker i Makedonia. Vi må ta i bruk voldelige midler for å oppnå våre politiske mål. Grunnloven må endres, slik at albanerne blir likeverdige med de slaviske makedonerne, sier David.

Albaneren Arifi (47) og hans slavisk-makedonske kamerat Kriste (50), er ikke enige.

- Vi er vanlige mennesker. Vi ønsker ikke krig. Vi trodde situasjonen hadde roet seg ned. Etter det som har skjedd her i dag, frykter vi at forholdene blir enda verre, sier de to.

Tetovo, en by med 80 prosent albansk befolkning er blitt en by i krig og frykt.

Det er en merkelig form for krig vi er vitne til. Flere hundre soldater fra UCK befinner seg i åssidene og fjellene mot Kosovo. Etter at det er kommet ubekreftede meldinger om at minst 150 geriljasoldater med hester har trukket seg lenger opp i fjellene, fortsetter makedonske soldater å skyte. For det finnes i hvert fall snikskyttere igjen.

MAKEDONERNE BRUKER sitt artilleri og sine bombekastere. Flesteparten av nedslagene er i ulendt skogsterreng. Men på toppen av en åskam brenner et hus. Og ikke så langt unna står et annet hus i full fyr etter en fulltreffer. Balkan brenner igjen.

<B>SEGNER OM:</B> Mens politiet forsøker å løpe i dekning, treffer tung maskingeværild begge de to mennene. Den ene gjør et siste forsøk på å kaste håndgranaten, men segner om, truffet av skuddene. Håndgranaten blir liggende på bakken uten å eksplodere.