Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Her dør skogen av global oppvarming

Disse furutrærne skulle vært grønne, og bare det. Ødeleggende biller yngler i alt for varm Canada-vinter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Enorme deler av Canadas frodige, grønne skoger blir rødfarget og dør av furubiller som nå dreper flere trær enn skogbranner og tømmerhogst hos USAs nabo i nord.

- Rundt 4,1 millioner hektar skog, halvparten av all skog i området kalt Cariboo-Chilcotin, er infisert av furubillen, forteller skogentomolog Leo Rankin ved Williams Lake Forestry Centre i en epost til Dagbladet.no.

- Klimaendringene skjer nå

Den canadiske insektsforskeren har tatt de oppsiktsvekkende bildene som Dagbladet.no har fått tilgang til. De viser med all mulig tydelighet konsekvensene av skadedyrets herjinger i Canada. Men den bakenforliggende årsaken er langt mer skremmende enn at de sultne insektene tilfeldigvis har et godt år:

- Man får vondt i magen av å tenke på det. Folk sier at klimaendringene er noe barna våre må bekymre seg for. Feil. Det skjer nå, sier forsker Allan Carroll til Washington Post.

Han er ansatt ved Pacific Forestry Centre i Victoria og er ikke i tvil om hva som har forårsaket billeinvasjonen. Carroll har undersøkt sammenhengen mellom varmere vintre og furubillens spredning.

- Det er hurtig oppvarming som øker billens rekkevidde. Alle data viser signifikante endringer i store områder, som kommer til å gi oss betydelige sorger framover, fortsetter eksperten.

Tidligere har billepopulasjonen blitt drept av kuldeperioder med rundt 20 minusgrader, mens vintrene nå er for varme til å ta knekken på utysket, mener forskerne. Resultatet er stadig voksende svermer av biller som tar for seg tre for tre og etterlater seg røde, spøkelsesaktige skjeletter i furuskogen.

ILLEVARSLENDE RØDT: Dette er ikke trivelige høstfarger i en norsk løvskog, men mål på mål med døde furutrær, indirekte på grunn av global oppvarming. Foto: LEO RANKIN/Williams Lake Forestry Centre
ILLEVARSLENDE RØDT: Dette er ikke trivelige høstfarger i en norsk løvskog, men mål på mål med døde furutrær, indirekte på grunn av global oppvarming. Foto: LEO RANKIN/Williams Lake Forestry Centre Vis mer

- Billene gjør helt nye ting

Den ekstraordinære situasjonen understrekes også av skogmyndighetene som ser ødeleggelsene på nært hold.

- Vi ser at denne furubillen gjøre ting vi aldri tidligere har sett den gjøre. De angriper yngre trær, og går høyere opp på stammen enn noensinne, konstaterer Michael Pelchat, som har observert at insektene nå kan drepe et hundre år gammelt furutre på én sesong.

Mens tredrapene sprer seg østover i Canada og truer stadig nye områder, også i USA, spår ekspertene at svimlende 80 prosent av furuskogen i de sentrale delene av British Colombia om bare få år vil være rammet av den røde faren.

Samtidig strever den gigantiske tømmerindustrien på de verst rammede stedene nå med å håndtere den nye situasjonen.

I byen Quesnel har myndighetene mer enn doblet den tillatte hogstkvoten for å prøve å gjøre nytte av alle de døde trærne før de råtner. Dermed har det lille samfunnet der trærne er eneste industri fått en stor boom. Midlertidig.

- Denne byen kommer til å dø, sier en arbeider i Quesnel som har jobbet i 40 år med å sage opp tømmer, til Washington Post.

<B>BARE BEGYNNELSEN:</B> Forskerne spår at så mye som 80 prosent av store skogområder i Canada kan gå dukken som følge av at alt for mange skadedyr klarer seg gjennom vinteren.
<B>FELLER 100 ÅR GAMLE TRÆR:</B> Blant annet ved å bringe med seg blå muggsopp som tærer på stammen klarer furubillene å ta knekken på selv de største trærne.
<B>MESKER SEG</B>: Slik ser den ut, Dendroctonous ponderosae, som nå formerer seg med rekordfart i levebrødet til mange kanadiske lokalsamfunn som baserer seg utelukkende på tømmerforedling.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling