MAKABER MARKERING: Hamas militære fløy har tatt på seg ansvaret for at seks menn beskyldt for å være israelske spioner ble drept i Gaza by i dag. Etter at mennene ble henrettet, ble de slept igjennom byen. Foto: AP Photo/Adel Hana
MAKABER MARKERING: Hamas militære fløy har tatt på seg ansvaret for at seks menn beskyldt for å være israelske spioner ble drept i Gaza by i dag. Etter at mennene ble henrettet, ble de slept igjennom byen. Foto: AP Photo/Adel HanaVis mer

Her drar Hamas liket av en «spion» igjennom Gaza by

Minst seks personer skal ha blitt drept av Hamas i dag, etter anklager om at de har samarbeidet med israelerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seks menn som ble beskyldt for å være israelske spioner er henrettet av militante palestinere tilknyttet Hamas, melder BBC.

Ifølge en sikkerhetskilde sitert på Hamas Aqsa radio tidligere i dag, ble de seks «tatt på fersken med høyteknologisk utstyr og kameraer til å avbilde posisjoner».

Ifølge vitner ble de seks tatt med til et veikryss nord i Gaza by, der de ble henrettet for å ha bidratt med etterretningsinfo om hvor nøkkelpersoner i Hamas befinner seg.

Bildene fra Gaza by taler sitt klare språk: Bevæpnede menn på motorsykkel trekker en død mann igjennom gatene mens de avfyrer skudd, som en «advarsel» til andre «forrædere».

Minst 130 palestinere og fem israelere er døde siden volden eskalerte sist onsdag.

Våpenhvile i stampe Egyptiske forsøk på å megle fram en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas sto tirsdag kveld i stampe fordi israelske myndigheter ikke har respondert på forslaget, hevder Hamas. Hamas' talsperson Ayman Taha fortalte tirsdag ettermiddag at en våpenhvile skulle tre i kraft klokken 23, men dette så ut til å ha blitt utsatt. - Den israelske siden har ikke svart ennå, så vi holder ikke en pressekonferanse i kveld, men venter til i morgen, sier Izzat Risheq, som er høyt oppe i Hamas, tirsdag kveld.
Ikke framme Egypts president Mohamed Mursi anslo tidligere tirsdag at en enighet var nært forestående. - Den israelske offensiven på Gazastripen slutter tirsdag, sa han. Men talsmann for den israelske regjeringen, Mark Regev, antydet at forhandlingene fortsatt ikke er avsluttet. - Du er ikke framme før du er framme, sa han til CNN. Israel krever at det skal være en periode med ro i 24 timer før landet vil gå med på en våpenhvileavtale, sier en kilde i Jerusalem til CNN. En egyptisk tjenestemann bekrefter at samtalene fortsetter. - Vi har håp om at det blir enighet i løpet av kvelden, sa han tirsdag ettermiddag og la til at de venter på et svar fra Israel.
Sverd og fred Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa på sin side at han holder sverdet i den ene hånden og fred i den andre. Uttalelsen kom nesten samtidig som det israelske luftvåpenet slapp flygeblader over Gaza by der de ba innbyggere om å evakuere til bykjernen. Flygeblader har tidligere vært brukt for å varsle en nært forestående bakkekrig, opplyser kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets høyskole. - Men om man denne gangen bruker varselet som brekkstang i det pågående arbeidet i å megle fram en våpenhvile, eller om det er en reell trussel, er ikke godt å si, understreker Bøe-Hansen i en kommentar til NTB. Ola Bøe-Hansen tror at en eventuell israelsk bakkestyrke vil bestå av mellom 20.000 og 30.0000 soldater, hvorav en tredel vil være soldater topptrent for urban krigføring.

Ignorerer varselet På flygebladene nevnes enkelte distrikter i byen spesielt, og det kommer også fram at det bare er er bestemte gater som bør brukes. Men ifølge BBCs direkterapporter fra Gaza har bare noen hundre mennesker valgt å følge oppfordringen om å evakuere til sentrum. - Mange sier at det både er upraktisk og for sent til at de kan forlate sine hjem, skriver BBC.

Iranske raketter Ifølge Bøe-Hansen er det nye i konflikten rakettene som Hamas nå besitter, iranskproduserte Fajr-5-raketter. Rakettene Hamas hadde tidligere kunne ikke nå langt og var derfor mer å sammenligne med en terrorbombe. - Disse nye rakettene er imidlertid en reell trussel, sier Bøe-Hansen. Det at det ble skutt en ny Fajr-5 rakett fra Gaza mot Jerusalem tirsdag, kan ha satt fart i Israels behov for bakkeoperasjon, mener kommandørkapteinen, som viser til at israelsk etterretning mener Hamas har fått rundt 100 slike raketter fra Iran. - Israel har klart å ødelegge rundt halvparten. Fortsatt er altså rakettene en trussel, og Israel stoler ikke på Hamas, sier Bøe-Hansen.

INGEN VÅPENHVILE: De egyptiske forsøkene på å få i stand en våpenhvile mellom Israel og Hamas sto i stampe seint tirsdag kveld. Foto: REUTERS/Suhaib Salem
INGEN VÅPENHVILE: De egyptiske forsøkene på å få i stand en våpenhvile mellom Israel og Hamas sto i stampe seint tirsdag kveld. Foto: REUTERS/Suhaib Salem Vis mer