- Her dreper de Hamas-lederen

Videoen som viser hvordan de mistenkte kler seg ut og følger etter al-Mabhouh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Bilder fra overvåkningskameraer både på flyplassen og femstjerners hotellet i Dubai viser hvordan de 11 mistenkte fulgte i hælene på Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh (50) på selve drapsdagen.

Ett av klippene viser hvordan en av de mistenkte i reneste spionstil går inn på et toalett og kommer ut igjen utkledd med parykk og briller. Et annet viser hvordan to av de mistenkte står vakt utenfor rommet mens drapet på al-Mabhouh trolig skjedde.

Etter at seks sjokkerte briter i går våknet opp til nyheten om at de er identifisert med navn og bilde som angivelige drapsmenn, er det klart at de 11 mistenkte reiste med falske europeiske pass. Dermed synes alle spor å peke i retning av Israels etterretningsorganisasjon Mossad.

- Spørs om det er MossadIsrael-forsker og stipendiat ved fredsforskningsinstituttet Prio, Hanne Eggen Røislien, mener det er oppsiktsvekkende at de antatte gjerningsmennenes bevegelser er så veldokumentert foran kamera.

- Spørsmålet er derfor om det er Mossad som har gjort det. Jeg ville blitt overrasket om de dro til Gulfen og eliminerte folk, sier hun til Dagbladet.

Samtidig peker hun på at israelsk etterretning har en uttalt politikk på å eliminere Hamas-ledere. Dessuten stiller hun spørsmål om hvem andre som skulle tjene på at al-Mabhouh ble drept.

Prio-forskeren frykter Dubai-drapet kan få store innenrikspolitiske konsekvenser.

- Denne saken vil trolig bli tatt til inntekt for den pågående debatten om de israelske forsvarsinstitusjonenes kredibilitet, sier hun

I israelske medier har saken eksplodert i løpet av dagen. Israels utenriksminister, Avigdor Lieberman, kommenterer nå for første gang det som er i ferd med å bli en betent politisk sak. Lieberman benekter ikke at Mossad kan være innblandet, men sier det ikke finnes bevis for det.

- Det er ingen grunn til å tro at det var israelske Mossad og ikke en annen etterretningsorganisasjon eller et annet land som sto bak ugjerningen, sier Lieberman, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Møttes på kjøpesenterVideobildene som Dubai-politiet nå har offentliggjort viser de 11 mistenkte ankomme enkeltvis og i mindre grupper på flyplassen den 19. januar.

Deretter sjekker de inn på ulike hotell under falske pass, og gjør opp for seg med kontanter.

Flere av de mistenkte møtes senere på et kjøpesenter, tilsynelatende uavhengig av hverandre.

I løpet av ettermiddagen forlater de mistenkte sine respektive hoteller og drar til hotell Al Bustan Rotana.

Der har to av de mistenkte, utkledd som tennisspillende gjester, tatt heisen opp med al-Mabhouh og forsikret seg om at Hamas-toppen går til rom 230.

Skiftet på doDa ringer en av de andre mistenkte, som går under navnet «Peter Elvinger», fra et annet hotell i Dubai og reserverer rom 237, vis-av-vis al-Mabhous rom.

Samtidig bestiller «Peter» returbillett til seg selv, og forlater Dubai-før drapet er skjedd.

Et annet videoklipp avslører gjerningsmennenes metode. En av de mistenkte som går under navnet «Kevin» går inn på et toalett og kommer ut igjen iført parykk og briller.

Da al-Mabhouh tidlig på kvelden forlater hotellrommet, begynner de antatte gjerningsmennene å sirkle rundt rommet han bodde på. Politiet mener de mistenkte ventet til rengjøringspersonalet hadde gjort seg ferdig i etasjen. Deretter brukte de elektronisk dirk til å bryte seg inn på al-Mabhous rom.

Forlot DubaiDermed sto gjerningsmennene klare og ventet på sitt offer, da al-Mabhouh låste seg inn på rommet i halv ni-tida på kvelden. Fortsatt er det uavklart om al-Mabhouh døde av kvelning eller elektrosjokk, men han ble ikke sett igjen før betjeningen fant ham død på rommet dagen etter.

Imens går kvinnen omtalt som «Gail» fram og tilbake og holder vakt i gangen utenfor rommet. En annen mistenkt utgir seg for å være hotellansatt, og nekter en gjest adgang til fløyen der al-Mabhouhs rom lå.

20 minutter etter at drapet trolig ble begått forlater de mistenkte Al Bustan Rotana i tur og orden. En mann identifisert som «Kevin» og teknikeren i gruppen drar etter de andre.

Politiets teori er at han ble igjen for å rydde rommet og sørge for at sikkerhetslåsen var skrudd på fra innsiden, slik at det skulle se ut som om al-Mabhouh hadde lidd en naturlig død.

Deretter forlot alle de mistenkte Dubai under et døgn etter at de kom dit. Hvem de var får vi kanskje aldri svar på. Mossad kommer neppe til å kommentere saken.

Britene, som gjerningsmennene har stjålet identiteten fra, sier de er sjokkerte og redde etter å ha blitt dratt inn i en høyprofilert drapssak.

FALSKE IDENTITETER: Dette er navn og bilde på de 11 mistenkte som ble offentliggjort tidligere denne uka. Fra venstre: Evan Dennings (irsk), Gail Folliard (irsk), James Leonard Clark (britisk), Jonathan Louis Graham (britisk), Michael Bodenheimer (tysk), Paul John Keeley (britisk), Michael Lawrence Barney (britisk), Peter Elvinger (fransk), Kevin Daveron (irsk), Melvyn Adam Mildiner (britisk), Stephen Daniel Hodes (britisk). Foto: AP Photo/Dubai Ruler's Media Office/SCANPIX
FALSKE IDENTITETER: Dette er navn og bilde på de 11 mistenkte som ble offentliggjort tidligere denne uka. Fra venstre: Evan Dennings (irsk), Gail Folliard (irsk), James Leonard Clark (britisk), Jonathan Louis Graham (britisk), Michael Bodenheimer (tysk), Paul John Keeley (britisk), Michael Lawrence Barney (britisk), Peter Elvinger (fransk), Kevin Daveron (irsk), Melvyn Adam Mildiner (britisk), Stephen Daniel Hodes (britisk). Foto: AP Photo/Dubai Ruler's Media Office/SCANPIX Vis mer