Her «dreper» norske soldater en afghansk demonstrant

- I denne øvelsen var hele målet at vi skulle provosere fram en dødelig utgang, sier Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det norske forsvaret sender i disse dager ut den 19. - og etter planen siste - styrkebidraget til Faryab-provinsen i Afghanistan. PRT-en, som kommer fra engelske «Provincial Reconstruction Team», er bredt sammensatt med forskjellig kompetanse som skal ivareta sikkerheten i området og ha kontakt med lokalbefolkning og -myndighet.

I den siste øvelsen før utreise ble hele PTR-en samlet på Setermoen i indre Troms. Øvelsen ble avsluttet onsdag i forrige uke og Forsvarets video fra øvelsen viser hvordan de norske styrkene trener på utfordringene som kan møte dem i Faryab.

Mot den norske leiren kommer det plutselig en gruppe på over 20 «lokale» demonstranter. Gruppa består av vanlige vernepliktige og personer med afghansk bakgrunn, som spiller lokale afghanere for å gjøre øvelsen realistisk.

DIALOG: En norsk tolk går i dialog med en representant for demonstrantene. Øvelsen prøver å være mest mulig realistisk, derfor benyttes personer med afghansk bakgrunn som har erfaring med tidligere norske kontigenter i Afghanistan. Foto: Simon F. Solheim/Forsvaret
DIALOG: En norsk tolk går i dialog med en representant for demonstrantene. Øvelsen prøver å være mest mulig realistisk, derfor benyttes personer med afghansk bakgrunn som har erfaring med tidligere norske kontigenter i Afghanistan. Foto: Simon F. Solheim/Forsvaret Vis mer

Demonstrantene er sinte etter at en annen gruppe soldater, ikke norske, har brent en koran, og etter å ha blitt oppfordret av en lokal religiøs leder går de mot de norske soldatene for å protestere.

Demonstrantene roper «Allahu akbar» («Allah er stor») og river i gjerdet utenfor den norske leiren.

Skyter demonstrant De norske soldatene prøver å gå i dialog med demonstrantene, men situasjonen eskalerer raskt. Til slutt begynner demonstrantene å kaste håndgranater inn i den norske leiren og «Force Protection»-styrken, vaktholdet i leiren, blir tvunget til å ta et tungt valg.

Det blir åpnet «dødelig ild» (lasersikte) og en demonstrant blir skutt og drept, noe som fører til at demonstrantene bryter opp og forlater den norske leiren.

- REALISTISK: Øvingsleder Torgeir Byrløkken har som oppgave å tilby de norske styrkene mest mulig realistiske øvelser. Foto: Simon F. Solheim/Forsvaret
- REALISTISK: Øvingsleder Torgeir Byrløkken har som oppgave å tilby de norske styrkene mest mulig realistiske øvelser. Foto: Simon F. Solheim/Forsvaret Vis mer

- De hadde plakater med «ISAF go to hell» og virket ikke særlig vennligsinnede, sier Benjamin, lagfører i «Force Protection», i videoen.

Øvingsleder Torgeir Byrløkken forteller Dagbladet at de norske soldatene ble presset til det ytterste i øvelsen med demonstrantene og at det ble provosert fram en voldelig reaksjon.

- Det er brutalt å vise at en «afghansk demonstrant», blir skutt og drept, men samtidig er det en øvelse på å få fram alle trinnene på eskaleringstrappen. Dette er egentlig en trening for å unngå at folk blir drept, sier Byrløkken til Dagbladet.

Risikerte store tap Det at demonstrantene kaster håndgranater inn i den norske leiren er det som utløser reaksjonen fra «Force Protection»-enheten.

TIL AFGHANISTAN: I ruskete vårvær i indre Troms forbereder norske soldater seg til virkeligheten de skal møte i Afghanistan. Foto: Simon F. Solheim/Forsvaret
TIL AFGHANISTAN: I ruskete vårvær i indre Troms forbereder norske soldater seg til virkeligheten de skal møte i Afghanistan. Foto: Simon F. Solheim/Forsvaret Vis mer

- De kunne risikert store tap av både norske liv og demonstranter når det kommer til det punktet. Det er en helt reell øvelse, men vi har også mulighet til å hente ut provokatører under en slik demonstrasjon ved å lage en skjoldborg. De hadde imidlertid ikke utstyr tilgjengelig til å gjøre dette under denne øvelsen.

- Det skal være veldig gjennomtenkt og et godt begrunnet valg å bruke dødelig ild mot en gruppe demonstranter. Det får store konsekvenser i etterkant, hvis noe slikt skjer, sier Byrløkken.

Som en del av øvelsen får også den norske PRT-en et innblikk i konsekvensene av å skyte en afghansk demonstrant. Familien til den drepte kan for eksempel ta kontakt med de norske styrkene for erstatning eller lokale myndigheter kan reagere.

HELIKOPTERSTØTTE: De norske styrkene har helikopterstøtte under oppdragene. De skal kunne bli hentet ut innen en time, dette er svært viktig for sikkerheten til styrkene. Foto: Simon F. Solheim/Forsvaret
HELIKOPTERSTØTTE: De norske styrkene har helikopterstøtte under oppdragene. De skal kunne bli hentet ut innen en time, dette er svært viktig for sikkerheten til styrkene. Foto: Simon F. Solheim/Forsvaret Vis mer

Erfaringene fra det norske Afghanistan-engasjementet viser at det ofte lønner seg for de norske styrkene å selv ta kontakt med lokale myndigheter hvis det har vært trefninger.

I forrige måned var norske soldater i trefninger med Taliban i Kabul og i desember i fjor var det en stor demonstrasjon utenfor en norsk-ledet leir i Meymaneh-provinsen. Under demonstrasjonen, som forøvrig var mot amerikanske soldaters påståtte koranbrenning, ble det brukt tåregass og skutt varselskudd.

Mål å få dødelig utgang Øvingsleder Byrløkken er klar over at noen kan reagere på at Forsvaret går ut og viser fram at norske soldater skyter en afghansk demonstrant under en øvelse.

- Det er alltid en risiko ved å vise sånne utdrag fra en øvelse, men vi prøver å forklare at dette er noe som kan skje og få fram alle de tingene man må gjøre før man eventuelt ender opp med å ta livet av noen. I denne øvelsen var hele målet at vi skulle provosere fram en dødelig utgang.

SISTE REIS: PRT-en som reiser ut i disse dager er den siste som sendes til Faryab-provinsen. De har som oppgave å avslutte det norske bidraget og overlate provinsen helt til afghanske sikkerhetsstyrker. Foto: Simon F. Solheim/Forsvaret
SISTE REIS: PRT-en som reiser ut i disse dager er den siste som sendes til Faryab-provinsen. De har som oppgave å avslutte det norske bidraget og overlate provinsen helt til afghanske sikkerhetsstyrker. Foto: Simon F. Solheim/Forsvaret Vis mer

- Jeg forstår at noen kan reagere, men sammenhengen går godt fram i videoen. Det blir brutalt hvis man klipper det ut, men alternativet er å ikke fortelle, sier Byrløkken.

Bakgrunnen for demonstrasjonen under øvelsen var koranbrenning av et annet lands styrker i området.

- Hvor viktig i øvelsen og treningen er kjennskap til kulturen og hva man definitivt ikke skal gjøre, for å unngå at det oppstår slike demonstrasjoner i utgangspunktet?

DØDELIG: En norsk skarpskytter tar ut en afghansk demonstrant. Et viktig moment i øvelsen er at de norske styrkene blir trent i konsekvensene av en slik dødelig utgang. Foto: Simon F. Solheim/Forsvaret
DØDELIG: En norsk skarpskytter tar ut en afghansk demonstrant. Et viktig moment i øvelsen er at de norske styrkene blir trent i konsekvensene av en slik dødelig utgang. Foto: Simon F. Solheim/Forsvaret Vis mer

- Det gjennomsyrer hele treningen og starter den dagen de blir rekruttert. At de har verdier, holdninger og en væremåte som gjør at de faktisk er modne nok. Tema som kulturdimensjonen går gjennom hele treningen og blir belyst i en rekke øvelser, sier Byrløkken.