SAMMEN FOR OBAMA: Line Gaare Paulsen (SV) og Ole Berget (Frp) banker på dører for å få folk til valglokalene og stemme på Obama. (Foto: Martine Aurdal / Dagbladet)
SAMMEN FOR OBAMA: Line Gaare Paulsen (SV) og Ole Berget (Frp) banker på dører for å få folk til valglokalene og stemme på Obama. (Foto: Martine Aurdal / Dagbladet)Vis mer

Her driver SV og Frp felles valgkamp

Siv Jensen og Audun Lysbakkens nærmeste rådgivere banker på dører for å overtale innbyggerne i Chesterfield, Virginia, til å stemme på Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VIRGINIA: - Skal du stemme på Obama tirsdag? Når skal du stemme, på vei til eller fra jobb?

Line Gaare Paulsen og Ole Berget presenterer seg som frivillige fra Obama-kampanjen og spør etter Maria. Begge jobber til daglig på Stortinget, som nærmeste rådgivere til hver sin partileder. De er sjelden enige om noe politisk. I den viktige vippestaten Virginia står de likevel side ved side når de oppsøker velgere i sine hjem og ber dem om å stemme på tirsdag.

- Vi har midlertidig våpenhvile for å støtte en god sak, sier Ole Berget.

På grasrota Kampanjen er i den såkalte GOTV-fasen, der det gjelder å få tilhengerne til å Get Out The Vote.

POSITIVE: - Klart jeg skal stemme på Obama, sier de fleste.
POSITIVE: - Klart jeg skal stemme på Obama, sier de fleste. Vis mer

- Målinger viser at personlige møter på døra øker valgdeltakelsen med ti prosent, sier Line Gaare Paulsen.

Paulsen og Berget er på tur med Washington-seminaret, der 69 nordmenn er i USA for å følge innspurten på valget og lære om amerikansk politikk. Deltakerne kommer hovedsakelig fra PR- og kommunikasjonsbransjen, fagforeninger, politikken og fra pressen. Mange av dem har drevet valgkamp hjemme i Norge - for Arbeiderpartiet, SV, Frp og Krf. De fleste benytter nå sjansen til å bli direkte involvert i det amerikanske valget.

- Det er morsomt å oppleve amerikansk valgkamp på grasrotplan. De jobber på en detaljert og målrettet måte, som vi kan lære mye av, sier Berget.

Målrettet
De politiske rådgiverne har fått utdelt lister med navn og adresser til registrerte Obama-velgere. Fristen for å registrere seg som velger i Virginia gikk ut 15. oktober, så nå brukes de frivillige målrettet for å få velgerne til å stille på valgdagen. Staten er tradisjonelt republikansk, men innflyttere og flere minoriteter stemmer demokratisk. Strøket vi besøker er dominert av svarte og lavtlønnede, mange uten jobb.

DØRSKILT: Der de ikke få svar, henger de norske politikerne slike skilt på døra.
DØRSKILT: Der de ikke få svar, henger de norske politikerne slike skilt på døra. Vis mer

- Jeg har ikke rett til å stemme, sier en av dem Paulsen går opp til på gata.
- Han er nok illegal innvandrer, sier hun.

Ny energi
Flere av dem vi møter på gata er nettopp det, så energien fokuseres på navnene på lista. De som er hjemme, er stort sett glade for besøk. - Jeg skal definitivt stemme på Obama, sier en som heter Mark.

- Helsereformen har kommet meg til gode, han har gjort mye bra. Så dere ikke klistremerket på bilen min?

- Hva tar dere med dere hjem til valgkampen?
- Masse engasjement og energi til drive valgkamp, sier Berget.
- Det er artig at innsatsen vår kan bidra til å avgjøre valget i USA, siden Virginia er så jevnt på målingene. Vi skal hjem til et jevnt valg der, så vi har nok å ta fatt på, sier Paulsen.

Så samstemte blir de neppe i den norske valgkampen.

KONSENSUS: Jørn Sund-Henriksen er aktivt medlem i Arbeiderpartiet, Line Gaare Paulsen jobber i SV og Ole Berget for Fremskrittspartiet.
KONSENSUS: Jørn Sund-Henriksen er aktivt medlem i Arbeiderpartiet, Line Gaare Paulsen jobber i SV og Ole Berget for Fremskrittspartiet. Vis mer
ENIGE: På Stortinget de sjelden enige om noe. I Virginia jobber Line Gaare Paulsen og Ole Berget for felles sak. (Foto: Martine Aurdal / Dagbladet)
ENIGE: På Stortinget de sjelden enige om noe. I Virginia jobber Line Gaare Paulsen og Ole Berget for felles sak. (Foto: Martine Aurdal / Dagbladet) Vis mer