Klimatoppmøtet:

Her drukner landet i havet

Utenriksministeren: - De eldste blir med ned.

OVERRASKER: Simon Kofe holder tale på klimatoppmøte. Han gjør det i full dress med vann opp til knærne for å vise poenget om at havet stiger. Video: Youtube / Simon Kofe Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utenriksministeren i stillehavsnasjonen Tuvalu ville ikke etterlate en millimeter av tvil da han skulle fortelle klimatoppmøtet COP26 om faren for å forsvinne i havet.

Derfor kom han fra Stillehavet til Glasgow med en tale som var tatt opp på video, som seinere har gått viralt.

Der står utenriksminister Simon Kofe i vann til langt over knærne.

HAVET TAR OVER: Tuvalis utenriksminister Simon Kofe kom til klimatoppmøtet i Glasgow med en videotale hjemmefra der han kunne stå tørrskodd for 30 år siden. Foto: UD i Tuvalu / Reuters / NTB.
HAVET TAR OVER: Tuvalis utenriksminister Simon Kofe kom til klimatoppmøtet i Glasgow med en videotale hjemmefra der han kunne stå tørrskodd for 30 år siden. Foto: UD i Tuvalu / Reuters / NTB. Vis mer

For drøyt 30 år siden kunne utenriksministeren og andre stått tørrskodd på nøyaktig det samme stedet utenfor hovedstaden Funafuti.

En forskningsrapport fra 2011 viser at havet i gjennomsnitt har steget en halv centimeter i året siden siden 1993. Det betyr at de ni koralløyene som utgjør landet Tuvalu (tidligere Ellis-øyene) midtveis mellom Australia og Hawaii er om lag 15 centimeter nærmere å forsvinne i havet.

Toppen: 4,50 meter

Og det kan gå raskt. Ingen klimamøtedeltakere i Glasgow har sagt offentlig at de har misfortsått utenriksministerens billedlige budskap.

HOVEDSTADEN: Funafuti er en av de ni øyene i Tuvali mellom Australia og Hawaii. Foto: Alastar Grant / AP / NTB.
HOVEDSTADEN: Funafuti er en av de ni øyene i Tuvali mellom Australia og Hawaii. Foto: Alastar Grant / AP / NTB. Vis mer

Den høyeste toppen over havet i Tuvalu er i underkant av 4,50 meter.

Ingen har heller sagt at de misforstår det prioriterte kravet samme utenriksminister har for avverge at hans 11 000 landsmenn forsvinner i havet, bokstavlig talt: de store landene må slutte brått med fossilt brensel og pumpe opp olje.

Land under vann?

Men det kom ikke noe entydig svar i Glasgow på hans overraskende spørsmål, ifølge internasjonale medier:

- Blir Tuvalu og andre land helt nede ved havkanten fortsatt regnet som land når det ikke lenger er en en tørr flekk?

Tuvalu er en av klodens fire-fem lavestliggende nasjoner. Aller lavest er Maldivene i Indiahavet med høyeste punkt over havet på to meter.

Utenriksministeren fikk et spørsmål tilbake i Glasgow:

- Hva gjør Tuvalus befolkning når havet strømmer over alt land?

- De eldste generasjonene blir med ned i respekt for forfedrene. Og den andre halvparten rømmer, var utenriksministerens svar.

Pr. i dag er Tuvalu ett av de 193 medlemslandene i FN.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer