Her dukker Bush fra sko-angrepet

Angrepet i Bagdad med lav-teknologisk våpen. - Din hund!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs avtroppende president George W. Bush besøker i disse dager Irak, på en siste tur til landet USA invaderte i 2003, sammen med en «koalisjon av villige».

Under en pressekonferanse i dag hyllet han framgangen i kampen for å stanse selvmordsbomber og angrep på amerikanske og irakiske militære mål. Ved hans side sto Iraks statsminister, Said al-Maliki.

- Dette er slutten
Til tross for optimismen, var ikke alle de fremmøtte enige.

- Dette er slutten, ropte en mann, før han kastet skoene mot Bush sitt hode, ifølge nyhetsbyrået AP.

Den første skoen dukket presidenten raskt unna. Før den neste kom flyvende rakk han å reise seg igjen. Også den andre gikk klar av ham og traff veggen med et «dunk», før den forsvant ned bak podiet.

- Alt jeg kan si om dette er at det er størrelse «10» (44 i europeisk, red anm.), sa Bush etterpå.

Mannen, som fikk hard medfart av sikkerhetsvakter i lokalet, tilhører tv-kanalen Al-Baghdadia, en egyptisk tv-stasjon som opererer fra Kairo.

- Din hund, ropte mannen mot Bush under sko-angrepet.

TOK DET ROLIG: President George W. Bush løftet hendene avvergende, etter at skoene var falt. Det gjorde ikke sikkerhetsfolkene på arbeid. Mannen ble drarr skrikende ut av salen. Evan Vucci/AP
TOK DET ROLIG: President George W. Bush løftet hendene avvergende, etter at skoene var falt. Det gjorde ikke sikkerhetsfolkene på arbeid. Mannen ble drarr skrikende ut av salen. Evan Vucci/AP Vis mer

Bush trakk på smilbåndene under opptrinnet. Se optrinnet på video hos Msnbc.

37 dager igjen
Som i mange andre kulturer er det å kaste skoene sine på noe et tegn på forakt. Den lille gruppen som møtte fram for å feire at en større Sadam-statue i Bagdad ble revet over ende, viste sin misnøye med eks-diktatoren på den samme måten.

Nå var det altså Bush sin tur, som på sin side tok opptrinnet med stor ro, skal man dømme etter tv-bildene.

Det er nå bare 37 dager igjen til kommende president Barack Obama tar over roret i verdens mektigste stat, USA. Ved siden av finanskrisen arver han også den væpnede konfliken i Irak, mellom ulike milits- og terrorgrupper og den irakiske staten med støtte fra USAs styrker.

TRAFF VEGGEN: En rask respons fra presidenten gjorde at skoen traff veggen og ikke hodet. Foto: REUTERS/Reuters TV
TRAFF VEGGEN: En rask respons fra presidenten gjorde at skoen traff veggen og ikke hodet. Foto: REUTERS/Reuters TV Vis mer