Her dundrer den 227 meter høye masta i bakken

Landemerket på Vigra er borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VIGRA (Dagbladet): Nå kan flygerne slippe jubelen løs. Den 227 meter høye radiomasta dundret i bakken da Sivilforsvarets folk sprengte bardunene.

Landemerke Landemerket, som kunne sees milevis i alle retninger lå bare noen få kilometer fra Ålesund Lufthavn Vigra og har derfor vært et irritasjonsmoment nesten helt siden den ble oppført i 1952.

Masta har blant annet gitt fiskere værmelding på sine mellombølgeradioer.

Utrygge Flygere som letter og lander i all slags vær har følt seg utrygg med masta som nesten lå rett i innflygingen vest for rullebana.

Nå, etter et halvt års planlegging er den borte.

Bardunsprenging Det er Telenorselskapet Norkring som har ansvar for masta, og som sto for planleggingen av å få den sprengt.

Noen få kilo sprengstoff på de nordvendte bardunene gjorde jobben.

Over alt hadde folk tatt oppstilling for å kikke på den spektakulære sprengingen. På hauger og i småbåter. Et stor område rundt masta hadde politiet sørget for sperringer. På sjøen lå kystvakta og passet på siden masta etter planen skulle falle mot strandkanten.

Nøyaktig klokken 12.30 kom smellene.
Øyeblikkelig etter detoneringen la masta seg sørover som planlagt. Først i en bue, før den brakk i først en, så tre ganger og foldet seg sammen. Med et drønn traff de tre delene marka så jord og steinspruten sto til værs.

Som planlagt - Vi er veldig fornøyd. Det viktigste er at sikkerheten ble godt ivaretatt. Nå er den nede og alt gikk etter planen, sier Kjell Berglund i Norkring til Dagbladet.

Han og politiet sørget for at beboere i de ti nærmeste husene ble evakuert i forkant av sprengingen.
Sammen med presse og andre skuelystne bivånet de mastens spektakulære sorti.

SIKKERHET:  Lensmann på Giske, Lars Tolo og Norkrings Kjell Berglund satte sikkerheten i høysetet når den 227 meter høye radiomasta på Vigra skulle sprenges ned.  Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
SIKKERHET: Lensmann på Giske, Lars Tolo og Norkrings Kjell Berglund satte sikkerheten i høysetet når den 227 meter høye radiomasta på Vigra skulle sprenges ned. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer