DYPPET FLAGGET I OLJE: Greenpeace demonstrerte mot tjæresandutvinning i dag.
Foto: Jessica Wilson / Greenpeace / SCANPIX
DYPPET FLAGGET I OLJE: Greenpeace demonstrerte mot tjæresandutvinning i dag. Foto: Jessica Wilson / Greenpeace / SCANPIXVis mer

Her dypper de det norske flagget i tjære

Kanadiske Greenpeace-aktivister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den norske nasjonaldagen ble markert i dag av kanadiske Greenpeace-aktivister.

De troppet opp utenfor Statoils kontorer i Calgary, der de holdt bannere og en aktivist utkledd som Statoil-sjef Helge Lund dyppet det norske flagget i tjære.

Demonstrantene holdt taler der de ga klart uttrykk for at de mener Statoils deltakelse i tjæresandutvinningen ødelegger Norges gode klimarykte.

- Det var 10-15 mennesker som samlet seg. Vi spilte den norske nasjonalsangen og delte ut informasjon om Statoil. Så ga vi folk små norske flagg, som de kunne dyppe i tjæresandolje, hvis de ønsket, sier Jessica Wilson fra Greenpeace på telefon fra Calgary.

Enormt avvik
Hun sier at Norge generelt er flinke på klimapolitikk, men at de reagerer sterkt mot tjæresandaktiviteten.

- Det er mange grunner til å feire Norge. Dere har gjort store investeringer i regnskogen, så satsingen på tjæresand er et enormt avvik fra den ellers gode klimapolitikken deres.

- Men tar dere ikke dette altfor langt når dere dypper det norske flagget i tjære på nasjonaldagen vår?

- Vel, dette handler ikke om å tilsøle Norges navn. Vi gjør dette fordi vi ikke har råd til tjæresandsprosjektet midt i en global klimakrise. Vi vil ikke at dere eksporterer klimaproblemer til Kanada.

Kritiske aksjonærer
Tidligere i dag meldte NTB at et økende antall Statoil-aksjonærer vil ha slutt på oljesandprosjektet i Canada. Men uten støtte fra regjeringen vil de ikke vinne fram på onsdagens generalforsamling.

Greenpeace og WWF har tegnet aksjer i Statoil for å få selskapet til å avslutte milliardprosjektet i Albertas skoger. Svenske Folksam og danske KPA Pension har allerede kunngjort at de vil stemme for forslaget om uttrekk.


Nå er det klart at også Storebrand og Alfred Berg Etiske Fond støtter initiativet fra miljøorganisasjonene. Fra før har Svenska kyrkan solgt seg ut av Statoil i protest mot oljesandprosjektet.


- Pengene vi plasserer på vegne av andre må investeres i bærekraftig utvikling. Verden står overfor enorme utfordringer i form av befolkningsvekst og økologisk ressursbruk. Vi synes ikke prosjektet passer inn i dette bildet, sier Kristin Meisingset, leder for Storebrands avdeling for samfunnsansvarlige investeringer, til NTB.

Utslipp
Statoil kjøpte seg inn i kanadisk oljesandutvinning for 12 milliarder kroner i 2007. Investeringen er svært kontroversiell. 

Utvinning av oljesand medfører enorme mengder klimagassutslipp og medfører forurensing og ødelagte skoger. I dag foregår utvinningen i åpne dagbrudd.

StatoilHydros planer ser bedre ut, men er det ikke, har Truls Gulowsen fra Greenpeace tidligere sagt til DB.no.

- Gjennomsnittlig klimagassutslipp per fat for åpne dagbrudd er 60 - 70 kilo CO2, mens for StatoilHydros prosjekt er det 100 kilo, sier Greenpeace-lederen.