Her eksploderer biopeisen

Dansk gutt forbrent i Hemsedal i enda en biopeis-brann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den danske skolegutten var på skiferie i Hemsedal sammen med 8.klassen fra Vodskov skole da ulykken skjedde.

Han skal ha helt biotetanol på biopeisen på rommet da peisen eksploderte over ham.

Snarrådige medelever og lærere fikk ham ut og rullet ham i snøen, slik at han unngikk enda større skader, forteller viseskoleleder Dorthe Poulsen til tv2nord.dk.

Gutten ble ble først innlagt på norsk sykehus, men ble seinere fløyet til brannavdelingen på Rikshospitalet i København.

- Man regner med at han skal komme seg helt, sier viseskoleleder Dorthe Poulsen.

Svært alvorlige skader Det ble i går kjent at en butikk i Oslo har fått en bot på 200 000 kroner etter at en ansatt ble livstruende skadet i en tilsvarende ulykke.

Brannskadeavdelingen på Haukeland sykehus har i løpet av to og et halvt år fått sju pasienter til behandling etter biopeis-eksplosjoner, forteller avdelingsleder/overlege Hartmut Heisterkamp.

Skadene er både omfattende og kompliserte, siden de ofte rammer ansikt, hals og hender.

- Med skader fra 20 prosent helt opp til livstruende 65 prosent, må vi bare advare mot bruk av biopeiser. Jeg ville aldri satt opp en biopeis hjemme hos meg selv, sier han.

Vil ikke ha forbud Mange vil vel spørre seg om hvorfor biopeiser ikke like gjerne blir forbudt?

Men det kan man ikke gjøre, sier avdelingsdirektør Torill Tandberg i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB):

- Så lenge hovedårsaken til eksplosjonen ligger i måten peisene fylles på, vil det være å gå for langt. Vi jobber derimot med en forskrift om selve påfyllingskanna, der en form for sperre skal hindre tilbakeslag fra en varm peis.

Hun kan ikke si noe sikkert om når en forskrift vil foreligge, men mener at biopeisene generelt er blitt sikrere.

- Flere og flere er designet slik at man ikke kan fylle rett i brennkammeret. Men det er likevel snakk om en svært brannfarlig væske, så folk må også lære å opptre med forsiktighet, sier hun.