Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her eksploderer en atombombe på 2 kilotonn rett over disse fem

Kameramannen var den eneste som ikke hadde meldt seg frivillig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter gjennomførte i det 20. århundret en hel rekke mer eller mindre ville millitære tester.

Blant annet testet man ut atomvåpen gjennom en årrekke, og nå har en video som viser en av de villeste testene blitt offentliggjort.

Videoen ble filmet 19. juli 1957. Fem soldater fra luftforsvaret og en fotograf tok turen ut i ødemarka nordvest for Las Vegas. Kjølig nok satte en av soldatene opp et skilt med navnet «Ground Zero Population 5».

Og mens de står der kommer to F-89-jetfly inn over dem før det ene flyet avfyrer en missil med en atombombe. Mennene på bakken følger med, teller ned og så smeller det.

10.000 fot (3048 meter) over dem detonerer atombomba. Akkurat i det smellet går av ser en av dem opp og et lysglimt rammer de fem.

- Det er fantastisk Videoen viser det hele med en engasjert fortellerstemme.

- Der skjedde det. Det er fantastisk. Rett over hodene våre. Aaah, forteller den entusiastiske fortelleren.

Det som kanskje er mest overraskende av alt: Alle som sto der gjorde det helt frivillig, med unntak av kameramannen, skriver NPR.

De fem som hadde meldt seg frivillig til å stå under atombomba var oberst Sidney Bruce, oberstløytnant Frank P. Ball, major Norman «Bodie» Bodinger, major John Hughes og Don Lutrel.

George Yoshitake var kameramannen, den eneste som ikke hadde meldt seg frivillig til dette.

Skulle vise hvor trygt det var Nå høres det ikke spesielt trygt ut å stå under en atombombe som går av, men formålet med eksperimentet var å vise hvor «relativt trygt» det var med atomspredning i atmosfæren.

NPR skriver at dette skjedde i en periode da folket i USA hadde begynt å bekymre seg for atomavfall, og luftforsvaret ønsket å overbevise folket om at det var OK å bruke atomvåpen for å kontre avfyringen av slike våpen fra Sovjetunionen.

Videoen ble sluppet kort tid etter at en annen atombombe-video ble offentliggjort.

Lyden av en atombombe Den viste hvordan det egentlig høres ut når en atombombe går av. Hvordan er det å stå på 11 km avstand og se og høre at den enorme kraften blir utløst i løpet av brøkdelen av et sekund?

Vanligvis er opptak av prøvespregninger enten dubbet eller lyden synkronisert i etterkant, det vil si at lyden kommer samtidig som bomba sprenges, skriver Alex Wellerstein, historiker ved American Institute of Physics og aktiv blogger om atomvåpen.

- Helt unikt opptak Opptaket fra 17. mars 1953 ble imidlertid liggende i det nasjonale amerikanske arkivet i årtier, før det ble digitalisert. I motsetning til filmavisopptak som alltid var dubbet eller nyere opptak der ofte lyden var «fikset på» er lyden i «Annie»-opptaket så nært originalen som det er mulig å komme.

- Det er svært sjelden man ser filmer der lyden ikke er ødelagt i etterkant. Derfor ble jeg veldig glad da jeg ble tilsendt dette opptaket som er digitalisert av det nasjonale arkivet. Opptaket er helt unikt: Det har ikke blitt redigert mye, det er litt slitt, men lyden er «riktig» og ikke synkronisert i ettertid, skriver Wellerstein.

De fleste har telt sekunder mellom lynet kan ses på himmelen og lyden når deg, på samme måte kan man finne ut ganske nøyaktig hvor langt unna kamera var som filmet «Annie»-eksplosjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media