Corona, smitte i Oslo:

Her eksploderte smitten med 114 prosent

Smitten har eksplodert med opptil 114 prosent per 100 000 innbyggere i enkelte bydeler i Oslo siste uke, og flere betegner situasjonen som utfordrende og bekymringsfull. Nordstrand ber om at tiltakene skjerpes i hovedstaden.

HØYE SMITTETALL: Ikke siden 19. november har smittetallene vært høyere i Oslo enn siste døgn, og hovedstaden har mer eller mindre vært stengt like lenge. Foto: Berit Roald / NTB
HØYE SMITTETALL: Ikke siden 19. november har smittetallene vært høyere i Oslo enn siste døgn, og hovedstaden har mer eller mindre vært stengt like lenge. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +518
innlagt218 -3
døde 711 +3
påvist smittet 142 000 000+693.4K
døde 3 030 000 +10.5K
Se mer

Det er registrert 231 nye smittetilfeller i Oslo siste døgn, det høyeste antallet siden 19. november.

- Oslo har de strengeste tiltakene i landet, det har vi hatt lenge og det vil vi fortsette med. Derfor har vi hatt god kontroll over smittesituasjonen, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Dagbladet.

- Men jeg er bekymret over den økende smitten nå, spesielt fordi mange trolig har det muterte viruset. Det er ingen tvil om at import av variantene har gitt økt smittespredning i befolkningen, sier han.

Smittetilfellene som nå er registrert, er 80 flere enn foregående døgn, da det ble registrert 153 tilfeller. Det er også dobbelt så mange som snittet siste uke.

Økte med 114 prosent

Dagbladet har gått gjennom statistikken til Oslo kommune, og regnet ut den prosentvise økningen i de hardest rammede bydelene siden sist fredag.

Stovner bydel er hardest rammet, med 387 smittetilfeller per 100 000 innbyggere. Det er en økning på 43,3 prosent siden forrige uke, da tallet var 270 tilfeller per 100 000. Alna bydel inntar andreplassen med 345 tilfeller, en økning på 62,3 prosent, mens Grorud tar tredjeplassen med 310, en økning på 59,2 prosent.

Slik ser den prosentvise økningen i antall smittetilfeller per 100 000 innbyggere for de forskjellige bydelene ut (fordelt etter størst økning):

  • Bydel Nordstrand hadde sist fredag 80,1 smittetilfeller per 100 000 innbyggere. Nå er tallet 171,6 per 100 000, en økning på 114,23 prosent.
  • Bydel Grünerløkka hadde sist fredag 129,8 smittetilfeller per 100 000 innbyggere. Nå er tallet 243,5 tilfeller per 100 000, en økning på 87,6 prosent.
  • Bydel St. Hanshaugen hadde sist fredag 94 smittetilfeller per 100 000 innbyggere. Nå er tallet 158,4 per 100 000, en økning på 68,51 prosent.
  • Bydel Alna hadde sist fredag 212,8 smittetilfeller per 100 000 innbyggere. Nå er tallet 345,4 tilfeller per 100 000, en økning på 62,31 prosent.
  • Bydel Grorud hadde sist fredag 194,9 smittetilfeller per 100 000 innbyggere. Nå er tallet 310,4 tilfeller per 100 000, en økning på 59,26 prosent.
  • Bydel Stovner hadde sist fredag 270,1 smittetilfeller per 100 000 innbyggere. Nå er tallet 387,2 tilfeller per 100 000, en økning på 43,35 prosent.

Bydel Nordstrand har hatt lav forekomst av smitte den siste tiden, men gjennomgangen viser at bydelen har hatt størst økning i antall registrerte tilfeller siste uke. Samtidig har Bydel Sagene, som sist fredag hadde det høyeste smittetrykket med 293 smittetilfeller, hatt en nedgang på 3,86 prosent, til 281,7 tilfeller per 100 000 innbyggere.

Se den fulle statistikken på Oslo kommunes hjemmesider.

Ber om skjerpede tiltak

- Hvordan vil dere betegne utviklingen?

- Urovekkende og bekymringsfull, sier bydelsoverlege Tanja Karoline Tomasevic i bydel Nordstrand til Dagbladet om eksplosjonen på 114 prosent.

Hun mener situasjonen er krevende, men understreker at de har kontroll.

- Er dere truffet av flere pågående smitteutbrudd i bydelen?

- Et utbrudd defineres som to eller flere smittetilfeller tilknyttet samme kilde. Dermed skal det ikke mye til før man i disse tider definerer en covid-19-sak som et smitteutbrudd. På bakgrunn av denne definisjonen kan vi si at vi har flere smitteutbrudd i bydelen, men vi har kontroll på smittevei og de som er berørt.

På lik linje som i øvrige bydeler i Oslo, er det ved flere tilfeller påvist ulike varianter av mutert coronavirus i bydelen. Grunnet økende smittetrend i Oslo og flere tilfeller av påviste muterte varianter, håndteres covid-19- saker nå etter prinsippet av en forsterket TISK-strategi (testing-isolering-smittesporing-karantene), forteller Tomasevic.

- Hva synes dere om tiltakene og restriksjonene i Oslo – bør de skjerpes ut fra dagens situasjon?

- Ja.

ØKT SMITTE: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at det blir vanskelig å holde smitten nede. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Mistenker muterte virusutbrudd

Bydelsoverlege Mari Skaugen Tindberg i bydel Grünerløkka, forteller til Dagbladet at det etter deres vurdering er flere årsaker til smitteøkningen hos dere.

- Det stemmer at det har vært en rask økning av smittetilfeller i bydelen siste uke. Vi har dessverre fått et større utbrudd i en barnehage. Videre er Grünerløkka Oslos største bydel i innbyggerantall. Økt testing i forbindelse med vinterferien har derfor også påvirket antall positive prøvesvar hos oss. I tillegg ser vi at det har vært flere hele familier som har testet positivt de siste dagene. Dette gir også et høyere antall smittede enn om det hadde vært enkeltpersoner, sier hun.

Tindberg legger til at utbruddet i Keyserløkka barnehage og på byggeplassen ved «Mills-kvartalet», mistenkes å gjelde mutert virus.

- Vi behandler utbruddene som det er mutert virus inntil det motsatte er bevist. Situasjonen er krevende og har medført mye arbeid for smittevernteamet. Når det er sagt har de gjort en fantastisk jobb og vi har hatt kontroll på smitten hele veien.

Assisterende bydelsdirektør i bydel Stovner, Andreas M. Behring, forteller at det er som forventet at smittetallene går opp og ned.

- På Stovner bor mange i trange husstander, og da slår smitten mer ut. Vi må være forberedt på at smitten fortsatt kommer til å stige og synke, og fokusere på forebyggende arbeid for å få bukt med den, sier han til Dagbladet.

Behring viser til at mobile drop-in teststasjoner er plassert ved bydelenes knutepunkt, og at coronaverter som kan svare på spørsmål, er satt inn for å passe på både spriting og munnbindbruk blant befolkningen. Det er også iverksatt dør-til-dør-aksjoner.

- Slikt oppsøkende arbeid har vi bedrevet i enkelte bomiljøer i noen uker nå, nettopp for å sikre at alle har tilgang på nødvendig og god informasjon om situasjonen.

De jobber også intenst med å teste så mange som mulig, så fort som mulig.

- Må vurdere kontaktreduserende tiltak

Både Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet (FHI) og Oslo kommune har fredag uttrykt sin bekymring over smittetallene i hovedstaden.

Økningen kan ha sammenheng med framveksten av nye varianter med større spredningsevne, peker også overlege Preben Aavitsland i FHI på.

- Vi er urolig for dette. Kommunene må nå gjennomføre enda bedre testing og smittesporing med karantene og fortløpende vurdere kontaktreduserende tiltak, sier han til NTB.

Totalt er 19 660 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Rundt en firedel av tilfellene, nesten 4 800, er registrert i aldersgruppen 20 til 29 år.

- Vi mener det er og har vært mørketall rundt coronasmitte i Oslo. Byrådet har derfor satt i gang en testoffensiv der vi utnytter den gode testkapasiteten vi har i Oslo enda mer, sier byrådsleder Johansen til Dagbladet.

Han oppfordrer innbyggere til å teste seg i forbindelse med vinterferien, slik at de klarer å fange opp flere tilfeller på et tidligere stadium.

- Dermed får vi også mulighet til å spore mer av smitten, isolere og sette flere i karantene.

I Oslo beregnes det at R-tallet nå ligger på 1,4.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 068 342 (19.9%)i Norge har fått dose nr 1
300 998 (5.61%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer