Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her ender dopferien

BANGKOK (Dagbladet): Dette hospitalet er siste stopp for nordmenn på «dopferie» i Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av kort tid har den norske ambassaden i Bangkok måttet legge inn flere pleietrengende turister på Bangkok Nursing Home & Hospital etter at de er blitt slått ut av billig dop og sprit.

- De tre siste tilfellene hvor vi måtte legge inn nordmenn på psykiatrisk avdeling ved hospitalet, var unge mennesker som var blitt psykotiske etter et kraftig overforbruk av stoffer og alkohol, sier andre ambassadesekretær Kjell Kristian Egge ved den norske ambassaden i Bangkok.

2000 kroner døgnet

- Dette er tunge, triste og kompliserte saker. På den ene siden er de i så dårlig forfatning at vi ikke kan sende dem hjem, samtidig som de legges inn på et mentalsykehus hvor de ikke kan språket, som i hvert fall til å begynne med nok føles som en stor belastning.

I enkelte tilfeller har de norske pasientene tilbrakt opptil to måneder på hospitalet før det har vært forsvarlig å sende dem tilbake til Norge, og det er sengeplasser som koster opptil 2000 kroner døgnet.

- Overdosedødsfall har dere også måttet ta dere av?

- I fjor hadde vi åtte dødsfall blant norske turister, men bare ett av dem var et rent overdosedødsfall, og det var en nordmann som har bodd her nede i flere år, sier Egge.

Det er i første rekke amfetamin som nå er populært, og lett tilgjengelig, i Bangkok og feriestedene Phuket og Pattaya. Heroin blir også mye brukt, men er etter hvert blitt så dyrt at i hvert fall lokale misbrukere holder seg til amfetaminen.

Den store informasjonsbørsen i Bangkok er Khaosarn Road, hvor ryggsekkturister fra hele verden samles og utveksler erfaringer og kunnskap om reiseruter, severdigheter, billige hoteller, og narkotika. Her utveksles opplysninger om priser, hvor det kan kjøpes, og hva som er trygt å ta. Khaosarn Road må være den eneste gata i Bangkok hvor det er flere europeere og amerikanere enn folk fra Asia.

Mange av ryggsekkturistene spanderer flere uker på Khaosarn Road. Hotell koster rundt 40 kroner for et dobbeltrom pr. natt, og et måltid mat behøver ikke koste mer enn fire- fem kroner, og det meste av det ryggsekkturistene er ute etter, enten det er opplevelser, sex eller dop, er lett å finne fram til.

Korrupt politi

- Nesten alle ryggsekkturister som kommer til Bangkok fra Amerika og Europa, kommer før eller siden til Khaosarn Road. Men uansett hvor de havner i Thailand, bør de være oppmerksomme på at handel med narkotika kan koste dem dyrt. Det skyldes ikke minst at politiet er gjennomsyret av korrupsjon, og ofte jobber sammen med narkolangere for å presse penger av turister som kjøper narkotika, sier Sven Albin, en av de to felles nordiske politiattacheene ved den svenske ambassaden i Bangkok.

- Først kommer langeren som skaper en situasjon ved å tilby narkotika. Når handelen er gjort, dukker plutselig politiet opp, og truer med arrestasjon og fengsling hvis man ikke skaffer tusenvis av kroner for at politimannen skal holde kjeft.

- Ett gram marihuana er etter loven nok til at man havner i fengsel, og blir bøtelagt.

Det er selvfølgelig ikke hyggelig å sitte i fengsel i Bangkok, men det er billigere enn å betale korrupte politifolk. Og politifolk kan tjene svimlende summer ved siden av den ordinære lønna. Det mest lukrative distriktet i Bangkok skal være Bangrak, der må man til og med betale en fet sum hvis man vil ha en ledig politisjefstilling, sier Albin.