Her ender drømmen til flyktningene: - Dette er helvete på jord

«Grusomme forhold».

FENGSLET: Sør-Afrika er målet for mange etiopere som er på jakt etter et bedre liv, men for veldig mange ender drømmen i et stappfullt fengsel i Malawi. Foto: AFP PHOTO / MAURICIO FERRETTI / NTB SCANPIX
FENGSLET: Sør-Afrika er målet for mange etiopere som er på jakt etter et bedre liv, men for veldig mange ender drømmen i et stappfullt fengsel i Malawi. Foto: AFP PHOTO / MAURICIO FERRETTI / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sør-Afrika er målet for mange etiopere som er på jakt etter et bedre liv, men for veldig mange ender drømmen i et stappfullt fengsel i Malawi.

Her blir de ofte sittende, selv lenge etter at boten for å ta seg inn i landet på ulovlig vis er betalt.

- Dette fengselet er helvete på jord. Vi er i fengsel selv om vi har betalt boten. Reisen endte her. Jeg vil heller reise hjem igjen, enn å lide her, sier 15 år gamle Eyasu Tadiya til nyhetsbyrået AFP.

Mat én gang om dagen Gutten er bare en av mange som har flyktet fra hjemlandet. Faren til 15-åringen har allerede kommet seg til Sør-Afrika, verdensdelens mest utviklede land, men nå har Eyasu gitt opp å komme seg dit. Problemet er at han heller ikke kommer seg hjem igjen til Etiopia.

Evance Phiri, som er talsperson for fengselet, sier til nyhetsbyrået at årsaken er manglende midler til å transportere flyktningene tilbake til hjemlandet. Resultatet er fengsler som holder på å sprekke i sømmene.

En fengselsvokter, som ikke vil bli navngitt, forteller at fengselet er bygd for å holde 100 fanger. I skrivende stund skal nesten 400 mennesker sitte bak lås og slå i Dedza-fengselet sør for hovedtaden Lilongwe.

- Det er mange utfordringer knyttet til situasjonen, men først og fremst er det en mangel på mat. Vi serverer dem ett måltid om dagen, og det består for det meste av en tjukk grøt med bønner. Opptil 50 fanger sover i celler som er beregnet på 20 innsatte, sier vedkommende.

Men fengselet i Dedza er ikke det eneste.

«Grusomme forhold» Ifølge Leger uten grenser gjelder den samme problematikken for Maula-fengselet som ligger i hovedstaden. Her skal 317 etiopere være i tilsvarende situasjon som Eyasu. Dette fengselet er bygget for å holde 800 fanger, men i skrivende stund sitter 2650 fanget her.

Den internasjonale organisasjonen var i forrige uke på plass i Maula, og snakket med Abebe Aleme. 41-åringen forsøkte også å ta seg til Sør-Afrika der arbeidsmarkedet er langt bedre enn i hjemlandet.

- Vi er lei av å sitte her. Forholdene er tøffe. Dersom man jobber i to-tre år i Sør-Afrika kan man tjene nok penger til å kjøpe seg et hus i Etiopia. Hjemme i Etiopia kan man jobbe i 20 år uten å ha råd til noen ting, sier han.

Lederen for Leger uten grenser i Malawi, Amaury Gregoire, forteller at fangene soner under «grusomme forhold».

- Det eneste de er skyldige i, er å drømme om et bedre liv i et annet land.