Her ender flukten

Her blir Tore Iversen (26) pågrepet av bevæpnede politimenn i Oslo natt til i går. Iversen er siktet for å ha skutt og drept polititjenestemannen Bjarte Berthelsen (27).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitner beskriver drapet på Berthelsen som rått og brutalt. Politimannen - som ikke var i tjeneste - ble skutt vel ti meter fra inngangen til utestedet Galleriet i Kristian IVs gate i Oslo med en Colt 45 revolver. Dørvakt Stig Langset (31) var øyenvitne til drapet som skjedde rundt klokka 02.20 natt til i går. Han sto i døra, bare 7- 8 meter unna, da det smalt:

- Jeg skjønte at det var alvorlig med en gang. Da jeg snudde meg, så jeg gjerningsmannen stå over offeret. Han løftet hånda og skjøt to skudd mot brystet på offeret som lå på bakken, sier Langset.

Vennefest

På Galleriet ble det arrangert såkalt «venners-venner»-fest søndag kveld. Politimannen var invitert av en god venninne som jobber i baren på utestedet. Det er uklart om den drapssiktede 26-åringen var invitert. Ifølge Dagbladets kilder skal han ha vært invitert i egenskap av å være webmaster (ansvarlig - red.anm.) for nettstedet glattcella.com, men ledelsen ved utestedet kan ikke bekrefte dette.

Det skal - om lag en halv time før drapet - ha kommet til uenighet mellom Bjarte Berthelsen og Tore Iversen inne på nattklubben. Ifølge vitner skal uenigheten ha oppstått etter at noen dyttet til en kvinnelig gjest ved utestedet.

Bjarte Berthelsen skal ha følt seg truet av den drapssiktede, og ga beskjed til dørvaktene om dette.

Kort tid seinere skal de to igjen ha kommet i konfrontasjon. Denne gangen på fortauet utenfor utestedet.

Frykt

Advokat Morten Furuholmen, som representerer Tore Iversen, opplyser til NTB at den drapssiktede ikke erkjenner straffskyld.

- Han har fortalt om en episode der han kom i konflikt med den drepte. Seinere ble det en etterfølgende konflikt, som ifølge min klient er initiert av den drepte. Det oppsto en episode som min klient opplevde som livstruende, og det utløste skuddene, sier Furuholmen til NTB.

At den siktede hadde våpen på seg, kommenterer Furuholmen slik:

- Jeg har forstått det slik at det springer ut av en frykt han har hatt i lengre tid, sier advokaten.

La på sprang

Etter at skuddene var avfyrt, forsvant gjerningsmannen rundt hjørnet, og inn i Universitetsgata. Det oppsto kaos på åstedet. Dørvakt Stig Langslet la på sprang etter mannen som hadde skutt.

- Det eneste som sto i hodet på meg var at gjerningsmannen skulle bli tatt, sier Langset, som ringte nødtelefonen mens han skygget mannen oppover Universitetsgata.

Nødmeldingen er registrert klokka 02.23.

I vel 10 minutter fulgte han etter gjerningsmannen. I Pilestredet, ved Blitzhuset, gikk mannen inn i en bakgård. Da dørvakta etter pågripelsen påviste stedet, fant politiet magasinet som de antar satt i drapsvåpenet.

Etter å ha gitt politiet en nøyaktig beskrivelse av hvor gjerningsmannen befant seg, ble dørvakta bedt om å avvente situasjonen. Han ble da plukket opp i en politibil som deltok i aksjonen. Noen minutter seinere ble Tore Iversen pågrepet og lagt i jern i Frimans gate vel 500 meter fra drapsstedet.

Politiinspektør Gunnar Larsen ga i går dørvakta honnør for hans innsats.

Lange avhør

Den drapssiktede satt i går i lange avhør hos politiet.

- Siktede har vært veldig samarbeidsvillig i avhørene og forklart seg i detalj om hva han mener skjedde. Siktede har ikke erkjent straffskyld. Han vil drøfte dette med sin advokat, sier Finn Abrahamsen til Dagbladet.

Han bekrefter at mannen ikke hadde bæretillatelse for våpen.

- Det er ingenting som har kommet fram i dag, verken gjennom avhørene av siktede eller gjennom vitneavhør, som tyder på at siktede og Bjarte Berthelsen kjente hverandre. Vi har ingen opplysninger om at siktede var klar over at det var en politimann han kranglet med. Det er heller ikke kommet fram opplysninger som tyder på at Berthelsen opplyste at han var politimann, sier Abrahamsen.

Den drepte vil bli obdusert i dag. Han var i live da ambulansen kom til stedet, men døde på vei til sykehuset.

PÅGREPET: Kort tid eter drapet ble Tore Iversen (26) pågrepet i Frimannsgate i Oslo.