Her endres historien

Barack Obama er første amerikanske president som besøker Cuba på 88 år.

BESØKER CUBA:Her kommer USAs president Barack Obama, kona Michelle og døtrene Sasha og Malia ned flytrappa etter landing på José martí-flyplassen i Havanna. Foto: Michael Reynolds/EPA
BESØKER CUBA:Her kommer USAs president Barack Obama, kona Michelle og døtrene Sasha og Malia ned flytrappa etter landing på José martí-flyplassen i Havanna. Foto: Michael Reynolds/EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Havanna (Dagbladet): Her skrives verdenshistorie: 16.34 lokal tid kommer USAs president Barack Obama ned flytrappa fra Air Force One som har landet på flyplassen José Martí utenfor den cubanske hovedstaden Havanna.

Vinket Han møtes av lett regnvær. Ned flytrappa holder han holder paraplyen for sin kone med den ene handa og vinker til et stort pressekorps med den andre. Obama møtes av Cubas utenriksminister Bruno Rodríguez. I morgen skal Obama ha politiske samtaler med Cubas president Raúl Castro.

Det er første gang på 88 år at en sittende amerikansk president besøker Cuba. Vel så viktig er at forholdet mellom de to landene med bare 90 miles avstand i mer enn femti år har vært preget av fiendskap og konfrontasjon. Etter den cubanske revolusjonen i 1959, og nasjonaliseringen av amerikanske interesser, svarte USA med en økonomisk blokade som har vart til i dag, og fortsatt står ved lag, selv om Obama har gjort en del lettelser.

Mislykket invasjon I 1961 forsøkte en gruppe CIA-støttede leiesoldater å invadere Cuba ved Grisebukta. Angrepet ble slått tilbake av Fidel Castros styrker, og feires den dag i dag som en viktig seier for cubansk uavhengighet og standhaftighet mot supermakten i nord. Sovjetunionen og Comecons sammenbrudd rundt 1990 skapte en akutt økonomisk krise på Cuba. USA strammet til blokaden for å knekke regimet en gang for alle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer