Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her endres historien

Barack Obama er første amerikanske president som besøker Cuba på 88 år.

 BESØKER CUBA:Her kommer USAs president Barack Obama, kona Michelle og døtrene Sasha og Malia ned flytrappa etter landing på José martí-flyplassen i Havanna. Foto: Michael Reynolds/EPA
BESØKER CUBA:Her kommer USAs president Barack Obama, kona Michelle og døtrene Sasha og Malia ned flytrappa etter landing på José martí-flyplassen i Havanna. Foto: Michael Reynolds/EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Havanna (Dagbladet): Her skrives verdenshistorie: 16.34 lokal tid kommer USAs president Barack Obama ned flytrappa fra Air Force One som har landet på flyplassen José Martí utenfor den cubanske hovedstaden Havanna.

Vinket Han møtes av lett regnvær. Ned flytrappa holder han holder paraplyen for sin kone med den ene handa og vinker til et stort pressekorps med den andre. Obama møtes av Cubas utenriksminister Bruno Rodríguez. I morgen skal Obama ha politiske samtaler med Cubas president Raúl Castro.

Det er første gang på 88 år at en sittende amerikansk president besøker Cuba. Vel så viktig er at forholdet mellom de to landene med bare 90 miles avstand i mer enn femti år har vært preget av fiendskap og konfrontasjon. Etter den cubanske revolusjonen i 1959, og nasjonaliseringen av amerikanske interesser, svarte USA med en økonomisk blokade som har vart til i dag, og fortsatt står ved lag, selv om Obama har gjort en del lettelser.

Mislykket invasjon I 1961 forsøkte en gruppe CIA-støttede leiesoldater å invadere Cuba ved Grisebukta. Angrepet ble slått tilbake av Fidel Castros styrker, og feires den dag i dag som en viktig seier for cubansk uavhengighet og standhaftighet mot supermakten i nord. Sovjetunionen og Comecons sammenbrudd rundt 1990 skapte en akutt økonomisk krise på Cuba. USA strammet til blokaden for å knekke regimet en gang for alle.

Cuba kom seg imidlertid gjennom kriseårene på nittitallet, blant annet ved å starte massiv satsing på turisme. I 2006 måtte Fidel Castro overlate makten til broren Raúl på grunn av alvorlig sykdom. Raúl Castro startet en prosess med økonomiske reformer som blant annet har gitt noe større rom for privat virksomhet.

Historiske taler Obama varslet tidlig i sin første presidentperiode at han ville søke en ny start i forholdet mellom USA og Cuba, men fortsettelsen lot vente på seg. Så, 17. desember 2014, holdt Obama og Cubas president Raúl Castro, historiske taler  i sine respektive land der de varslet normalisering mellom de to landene.

Obama slo fast at den amerikanske Cuba-politikken ikke lenger tjente noen hensikt. Han varslet en del lettelser i blokaden, som adgang til å besøke Cuba for en del grupper amerikanere.

I fjor sommer åpnet landene igjen ambassader, og i året som har gått, har Obama varslet nye tiltak som ledd i normaliseringen. Det siste er at «folk til folk»-reiser til Cuba ikke trenger å være grupper, men individer. I praksis vil det øke den amerikanske turismen til den karibiske øya, selv om masseturisme fortsatt rammes av blokaden. Den er lovregulert, og må fjernes av kongressen.

Avstengt Den cubanske hovedstaden har stått på hodet de siste dagene før presidentbesøket. Mens presidenten og hans følge her her, er en rekke gater stengt for trafikk, bussruter er innstilt og statlige arbeidsplasser holder stengt i sentrum.

I ettermiddag lokal tid landet Obama, kona Michelle og døtrene Sasha og Malia på et to dagers besøk. I morgen mandag skal ha politiske samtaler, først og fremst med president Raúl Castro, men Obama har også sagt at han vil møte opposisjonelle. Han skal også møte selvstendig næringsdrivende, og han skal tale til det cubanske folk fra teatret Alicia Alonzo i Gamle Havanna.

Baseball Besøket avsluttes med en vennskapskamp i baseball mellom Cubas landslag og Miami Bay Rays. Det spekuleres i om Obama vil starte kampen med å prøve seg som «pitcher», men det er ikke mulig å få bekreftet.

VINKER TIL PRESSEN: Barack Obama vinker til pressen på flyplassen før han blir kjørt inn til Havanna sentrum. Etter ankomst dro presidentfamilien på sightseeing i Habana Vieja, den gamle, koloniale bydelen i den cubanske hovedstaden. Obama møtte også erkebiskop Jaíme Ortega.Michael Reynolds /Epa
VINKER TIL PRESSEN: Barack Obama vinker til pressen på flyplassen før han blir kjørt inn til Havanna sentrum. Etter ankomst dro presidentfamilien på sightseeing i Habana Vieja, den gamle, koloniale bydelen i den cubanske hovedstaden. Obama møtte også erkebiskop Jaíme Ortega.Michael Reynolds /Epa Vis mer
VELKOMMEN: Den amerikanske presidenten med følge ønskes velkommen av Cubas utenriksminister Bruno Rodríguez. Foto: Carlos Barria/Reuters
VELKOMMEN: Den amerikanske presidenten med følge ønskes velkommen av Cubas utenriksminister Bruno Rodríguez. Foto: Carlos Barria/Reuters Vis mer
Hele Norges coronakart