Helikopterulykken i Alta:

Her endte dødsferden

Seks personer er bekreftet omkomne etter gårsdagens helikopterulykke.

VRAKRESTENE: Halepartiet til helikopteret er nokså intakt, i motsetning til resten av helikopteret. Vrakrestene ligger i en skråning på et fjell, og i området rundt vraket ser mann tydelige spor etter brann. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VRAKRESTENE: Halepartiet til helikopteret er nokså intakt, i motsetning til resten av helikopteret. Vrakrestene ligger i en skråning på et fjell, og i området rundt vraket ser mann tydelige spor etter brann. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

ALTA / OSLO (Dagbladet): På et fjell i Skoddevarre over Kvenvikmoen i Alta ligger det i dag vrakrester etter ulykkeshelikopteret som i går styrtet.

Alle seks om bord i helikopteret er bekreftet omkomne.

Det var fem passasjerer i begynnelsen av 20-åra fra Alta og en svensk pilot som omkom, ifølge politiet.

Nå skal Statens havarikommisjon forsøke å besvare spørsmålet et helt lokalsamfunn har stilt seg: hvorfor styrtet Airbus H125-helikopteret i tilsynelatende fine flyforhold?

NEST SISTE TUR: Kameratene Benjamin Eide (18), Kristian Holmgren (19) og Jens Karlsen (20) var passasjerer på helikopteret bare minutter før ulykken inntraff. Video: Eide/Holmgren/Karlsen Vis mer

Airbus-team til Alta

For å få hjelp til det arbeidet sender fly- og helikopterprodusenten et team fra Frankrike til Alta for å bistå havarikommisjonen.

I en epost til NTB søndag skriver flyprodusenten Airbus Helicopters at de sender et teknisk team til stedet som vil yte all ønsket støtte til Statens havarikommisjon.

- Alle oss i Airbus Helicopters er svært triste over denne hendelsen. Våre dyptfølte tanker er med alle berørte, skriver flyprodusenten.

Søndag formiddag ankom Havarikommisjonen ulykkesstedet og startet arbeidet med å sikre informasjon.

HELIKOPTERSTYRT: Et helikopter har styrtet like sørvest for Alta. Det skal ha vært seks personer om bord, og fire er bekreftet døde. Video: Vilde Øines Pedersen. Vis mer

Havarikommisjonens direktør, William J. Bertheussen, forteller at arbeidet på stedet er krevende, og at undersøkelsene kommer til å ta tid.

- Det er altfor tidlig å si noe om ulykken. Vi vil gjøre de nødvendige undersøkelsene utover søndagen og morgendagen for å få oversikt og kunne koordinere det videre arbeidet, sier Bertheussen til Altaposten.

- Veldig vondt

I dag fikk helikopterselskapet Helitrans den triste beskjeden om at deres pilot og ansatte omkom i gårsdagens ulykke. Piloten var en svensk statsborger.

- Det er veldig vondt. Det er ikke så mye annet å si enn at dette er tunge tider, sier Richard A. Simonsen, sjef i Helitrans, til Dagbladet.

Selskapet har en flåte på 25 helikoptre, og har rundt 100 ansatte. Rundt halvparten av dem er piloter, ifølge Helitrans-sjefen.

Selskapet er blant Norges største helikopterselskap og har hovedsete på Værnes. I tillegg har de baser i Alta, Tromsø, Narvik, Mo i Rana, Sauda, Stavanger, Kjeller og Ljosland.

Etter gårsdagens dødsulykke, setter de helikoptrene på bakken midlertidig.

- I dag flyr vi ikke, i dag står selskapet på bakken, sier Simonsen til Dagbladet.

Når selskapet igjen skal opp i lufta, vil de fortløpende vurdere, ifølge sjefen.

Bekrefter helikoptertypen

Overfor Dagbladet bekrefter Simonsen at ulykkeshelikopteret var et såkalt H125, som tidligere var kjent som AS350. Det er Airbus som produserer helikoptertypen.

Det aktuelle ulykkeshelikopteret var nytt i juni. Det var ett av to helikoptre Helitrans da fikk overlevert fra Østnes Helicopters, som representerer Airbus i Norge.

Helikopteret har en makskapasitet på seks personer, fem passasjerer pluss pilot, ifølge Helitrans-sjefen.

Nå begynner myndighetenes oppgave med å besvare hvordan og hvorfor helikopteret styrtet.

- Vi vil selvfølgelig bistå myndighetene med alt vi kan, sier Simonsen.

Ulykken

Nødetatene fikk først melding om ulykken 17.05 lørdag ettermiddag. Alt tilgjengelig personell og materiell ble raskt satt inn i redningsaksjonen, som ble koordinert av Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Fire av de seks om bord i helikopteret ble i 18.30-tida bekreftet omkomne. Da var én person fløyet til Universitetssykehuset i Nord-Norge, og den siste personen fremdeles savnet.

I 20.40-tida lørdag kveld ble den savnede personene funnet, og deretter bekreftet omkommet. Den skadde omkom på sykehuset, som følge av skadet, ifølge politiet.

Helikopteret brant kraftig etter ulykken, og politiet melder at det derfor kan ta noe tid å hente ut og identifisere de omkomne. Politiet har bedt ID-gruppa til Kripos om bistand.