BEGYNNELSEN: Viking-riket i Russland ble grunnlagt av Rurik, til venstre på sokkelen, på 800-tallet. Vi er i Russlands første hovedstad Staraja Ladoga. Her er Rurik sammen med nevøen Helge - Oleg på russisk - som erobret vannveiene sørover fra Ladoga til Svartehavet. Foto: Sergej Gratsjov.
BEGYNNELSEN: Viking-riket i Russland ble grunnlagt av Rurik, til venstre på sokkelen, på 800-tallet. Vi er i Russlands første hovedstad Staraja Ladoga. Her er Rurik sammen med nevøen Helge - Oleg på russisk - som erobret vannveiene sørover fra Ladoga til Svartehavet. Foto: Sergej Gratsjov.Vis mer

Olav den hellige

Her endte Olav den helliges politiske asyl i Russland

Fra disse breddene i Russland seilte Olav Haraldsson hjem til Norge for å dø på Stiklestad. Hans politiske asyl var over. Han skulle hjem for å bli hellig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

STARAJA LADOGA (Dagbladet): Vi er omgitt av gravhauger i alle retninger. Ikke noe sted i Norge er det så mange, og så store, vikinggraver som i Staraja Ladoga, Russlands første hovedstad. Dette var veikrysset der Asia, Midtøsten og Norden møttes. Og det var et sted som skulle komme til å prege norgeshistorien.

Her møttes verden

- Her har vi de rikeste arkeologiske funnene i Russland fra 800 til 1000-tallet. Vi har funnet hele hus, og rike funn av skinn og gjenstander av tre, som stammer fra vikingene. I tillegg har vi selvsagt rike funn av metallgjenstander, og mynter, sier Pavel Miljajev, sjef for vitenskapelig avdeling med det arkeologiske museet i Staraja Ladoga.

- Vi har rike funn fra Norden. Hit kom vikinger for å handle pels fra Russland og Sibir, og sølv og gull fra Asia og Midtøsten. Dette var et av de store veikryssene i Nord-Europa. Det var bra for karrieren til nordiske vikinger å komme hit. Her var det lettere å bli rik, og det var lettere å skaffe seg ære som kriger. Det var større muligheter her enn i Norden, sier Miljajev.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn