Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Olav den hellige

Her endte Olav den helliges politiske asyl i Russland

Fra disse breddene i Russland seilte Olav Haraldsson hjem til Norge for å dø på Stiklestad. Hans politiske asyl var over. Han skulle hjem for å bli hellig.

BEGYNNELSEN: Viking-riket i Russland ble grunnlagt av Rurik, til venstre på sokkelen, på 800-tallet. Vi er i Russlands første hovedstad Staraja Ladoga. Her er Rurik sammen med nevøen Helge - Oleg på russisk - som erobret vannveiene sørover fra Ladoga til Svartehavet. Foto: Sergej Gratsjov.
BEGYNNELSEN: Viking-riket i Russland ble grunnlagt av Rurik, til venstre på sokkelen, på 800-tallet. Vi er i Russlands første hovedstad Staraja Ladoga. Her er Rurik sammen med nevøen Helge - Oleg på russisk - som erobret vannveiene sørover fra Ladoga til Svartehavet. Foto: Sergej Gratsjov. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STARAJA LADOGA (Dagbladet): Vi er omgitt av gravhauger i alle retninger. Ikke noe sted i Norge er det så mange, og så store, vikinggraver som i Staraja Ladoga, Russlands første hovedstad. Dette var veikrysset der Asia, Midtøsten og Norden møttes. Og det var et sted som skulle komme til å prege norgeshistorien.

Her møttes verden

- Her har vi de rikeste arkeologiske funnene i Russland fra 800 til 1000-tallet. Vi har funnet hele hus, og rike funn av skinn og gjenstander av tre, som stammer fra vikingene. I tillegg har vi selvsagt rike funn av metallgjenstander, og mynter, sier Pavel Miljajev, sjef for vitenskapelig avdeling med det arkeologiske museet i Staraja Ladoga.

- Vi har rike funn fra Norden. Hit kom vikinger for å handle pels fra Russland og Sibir, og sølv og gull fra Asia og Midtøsten. Dette var et av de store veikryssene i Nord-Europa. Det var bra for karrieren til nordiske vikinger å komme hit. Her var det lettere å bli rik, og det var lettere å skaffe seg ære som kriger. Det var større muligheter her enn i Norden, sier Miljajev.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

VI FEIRER 100 000 ABONNENTER! Les du også, nå kun 100 kroner for hele 2020.

Få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

TILGANG I HELE 2020*

VI FEIRER 100 000 ABONNENTER!

100 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP TILGANG I HELE 2020*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

TILGANG I HELE 2020* 100 kr til 1 jan 2021. Fornyes automatisk til 795,-/år

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (795 kr/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED**

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/mnd)

KJØP 1 MÅNED**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr måned. Fornyes automatisk til 99,-/mnd

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

3 MÅNEDER

249 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr 3 måneder. Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (795,-/år). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (99,-/måned). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Øvrige abonnement fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?