Her endte Telenor-pengene

Sjekk på 40 000 har kostet en kvart milliard i etterforskning. Før jul kommer rapporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I innspurten om å vinne tidenes mobillisens i Irland, skrev Telenors Hans Myhre under på en sjekk på 4001,75 irske pund - over 40 000 norske kroner.

Det var i Irland utenlandseventyret begynte for Telenor.

Pengene gikk til regjeringspartiet Fine Gael og partiets prestisjetunge Golf Classic på eksklusive K Club Classic i Straffan

På golfturneringen var også regjeringspartiets statsråd, kommunikasjonsminister Michael Lowry.

Ni dager seinere, 25. oktober 1995, kunngjorde samferdselsminister Lowry at Telenor og selskapets irske partner hadde vunnet den lukrative GSM-mobillisensen.

Helt siden 2001 har et tribunal ledet av dommer Michael Moriarty prøvd å komme til bunns i hva som egentlig skjedde da statseide Telenor vant lisenskampen på irsk jord.

Granskningen har kostet den irske stat over en kvart milliard kroner. Rapporten er ventet før jul.

Hemmelig

 CHAMPAGNE-BANE:  Det har blitt sprettet noen magnumflasker champagne på den prestisjetunge golfbanen K Club i Straffan i Irland. Her er det Europas Ryder Cup-kaptein Ian Woosnam som blir hyllet etter seier over USAs lag 24. september 2006. Nå er et irsk tribunale i ferd med å runde av etterforskningen, som blant retter søkelyset på en en Telenor-sjekk på vel 40 000 kroner bidro til at sentrale aktører i det irske regjeringspartiet Fine Gael kunne hygge seg på denne banen i forkant av at Telenor fikk bli med å bygge ut mobilnettet i Irland. Foto: ADRIAN DENNIS, AFP/SCANPIX.
CHAMPAGNE-BANE: Det har blitt sprettet noen magnumflasker champagne på den prestisjetunge golfbanen K Club i Straffan i Irland. Her er det Europas Ryder Cup-kaptein Ian Woosnam som blir hyllet etter seier over USAs lag 24. september 2006. Nå er et irsk tribunale i ferd med å runde av etterforskningen, som blant retter søkelyset på en en Telenor-sjekk på vel 40 000 kroner bidro til at sentrale aktører i det irske regjeringspartiet Fine Gael kunne hygge seg på denne banen i forkant av at Telenor fikk bli med å bygge ut mobilnettet i Irland. Foto: ADRIAN DENNIS, AFP/SCANPIX. Vis mer

Tribunalet har satt søkelyset på Telenors rolle i det som kan virke som smisking og smøring av irske politikere for å slå kloa i en attraktiv mobiltelefonlisens.

En markedskoordinator som jobbet for Esat/Telenor har forklart for tribunalet at hun 6. oktober 1995 fikk et oppdrag.

En sjekk på 4001 irske pund, signert av Hans Myhre, skulle heves i banken. Så skulle pengene settes inn på en konto som partiet Fine Gael disponerte. Pengene ble ikke overført direkte, fordi bidraget skulle holdes hemmelig.

Tre dager seinere sendte markedskoordinatoren nemlig dette brevet til partiet: «I understand that Denis has requested that there are no references made to his contribution at this event.»

Denis var Telenors rike, mektige og myteomspunne samarbeidspartner, Denis O’Brien. Sammen dannet de et såkalt «joint venture». Begge parter måtte signere for alle utbetalinger fra en felles konto.

Husker ikke

Hans Myhre har forklart etterforskerne at han ikke husker å ha skrevet under, men har akseptert at det er hans underskrift.

Han benekter at han har godkjent en politisk pengegave.

Her endte Telenor-pengene

Håndskriften skal ha blitt analysert av skriftgranskere for å avklare eventuell forfalskning.

I dag står Hans Myhre fast på at han ikke har gjort noe galt:

- Det er ingenting som viser at vi gjorde noe feil. Jeg oppfattet at pengene skulle støtte en golfturnering, men jeg visste ikke noe om noe politisk parti, sier Myhre i dag til Dagbladet.

Myhre var teknisk direktør i Irland fra 1995-97 og jobbet intenst med å levere søknaden om lisens i august 1995.

- Vi hadde sagt i vår lisenssøknad at vår målsetting var å delta i det lokale samfunnslivet. Sånn sett kunne det å støtte en golfturnering oppfattes som normalt, sier Hans Myhre.

Fordi de hadde felles bankkonto, undertegnet også Denis O’Brien samme sjekken.

- Telenor hadde tilgang på utskriftene fra bankkontoen og må ha sett at dette uttaket ble registrert som en Fine Gael-donasjon, har O’Brien fortalt tribunalet.

50 000 dollar

Men korrupsjonsgranskingen i Irland er mer omfattende enn som så. I desember samme år finner 50 000 amerikanske dollar veien fra Telenor, via en konto på skatteparadiset Jersey, til Fine Gael.

Telenor-direktør Arve Johansen har måttet forklare seg om denne pengesummen. Han trodde det var vanlig i Irland med konto i skatteparadiser. Johansen var den gang leder for Telenor International.

- Seinere skjønte jeg at politiske partier ikke kan ha slike konti, men jeg visste det ikke da, sa Johansen.

Først fortalte Johansen at han avslo forslaget fra samarbeidspartner Denis O’Brien om å gi penger til Fine Gael, men at han til slutt ga etter. Etter oppfølgingsspørsmål fra tribunalet om makuleringen av en viss faktura på 316 000 norske kroner, kom etter hvert Johansen med to nye skriftlige forklaringer. En Telenor-kollega hadde bidratt til å friske opp hukommelsen hans.

Dagbladet har tilgang til utskrifter fra Moriarty Tribunal. Her forteller Telenor-kollega Knut Digerud at han husker at Denis O’Brien var i Telenor-hovedkontoret i Oslo 8. desember 1995. O’Brien ba om et privat møte med Arve Johansen.

- Politisk donasjon

Etter dette møtet skal Johansen ha bekreftet for Digerud at han på anmodning fra iren, hadde gått med på at «Telenor skulle legge til rette for en politisk donasjon til et politisk parti i Irland, men han kan ikke huske navnet på det politiske partiet som ble navngitt på det tidspunktet», heter det i utskriften.

Digerud sier videre at han ble fortalt at selv om Telenor skulle besørge pengegaven, ville pengene bli betalt tilbake av Esat Digifone. Han ble fortalt at en slik ordning var nødvendig for å gjøre det mulig å holde donasjonen hemmelig i Irland.

Ga tidenes gevinst

6. februar 2001: Daværende Telenor-sjef Tormod Hermansen avslører stolt at Telenors irske eventyr har gitt en skattbar gevinst på hele 10,1 milliarder kroner.

- Dette er antakelig den største gevinsten noe norsk selskap har tatt ut på en utenlandsinvestering.

Men få måneder etter Hermansens gledesutbrudd måtte norske teletopper forklare seg om tvilsomme utbetalinger, faktura, sjekkunderskrifter, golfarrangement, og en 50 000 dollar stor pengegave som Telenor omsider fikk i retur, men ikke ville ha.

PENGER TIL JERSEY: Arve Johansen var leder for Telenor International da han sørget for at Telenor overførte 50 000 kroner til en konto på Jersey. - Telenor burde ikke ha gått med på å legge ut sidde pengene. Dette skjedde tidlig i Telenors internasjonale satsing, og vi hadde uerfaren organisasjon, skriver informasjonssjef Scott Ingebretsen i Telenor i en mail til Dagbladet.