Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er 10 svar til de pårørende

Statsminister Bondevik ba innenriksministeren i Thailand om hjelp til å besvare Espen Olafsens og Sverre B. Barths ti spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er første gang Thailand redegjør for letearbeidet i detalj. Her er svarene i hovedtrekk:

1. Hvordan dokumenterer thailandske myndigheter at alle områder er metodisk og systematisk gjennomsøkt?


SVAR:
Innenriksdepartementet har hatt ansvar for å ha oppsyn med og løse problemene fra katastrofen oppsto. Et krisesenter ble opprettet i Phuket. Provinsguvernørene fikk ansvar for sine respektive provinser. De militære styrker ble tildelt helt sentrale oppgaver [...] for å finne overlevende og omkomne etter flomkatastrofen. Over 30 000 sivilpersoner, militært personell, politi og frivillige ble mobilisert for å lete på land og til havs, med ulike soner fordelt dem imellom. Arbeidet med å evaluere situasjonen pågår hver eneste dag.

2. Hvordan sikrer man at alle områder faktisk blir dekket?

SVAR: Letearbeidet er gjennomført både langs kysten, i mangroveskogene, under ruiner og til havs. Det letes fortsatt på steder hvor det kan være mistanke om at det finnes døde. Dessuten leter fortsatt helikoptre og patruljebåter etter lik som kan flyte i sjøen eller være drevet inn til noen av øyene.

3. Gjør man bare overflatesøk, eller blir det foretatt søk også under bakken der hvor store masser har blitt flyttet?


SVAR:
Letearbeidet ble drevet både på overflaten og under sanddyner, under blader og kvistverk, busker, under sammenraste bygninger, i mangroveskoger og skjedde også i forbindelse med fjerning av søppel og opprydding i de ødelagte områdene.

4. Hvordan ivaretas behovet for søk i bygninger, og innebærer det riktighet at enkelte hotell- og resorteiere motsetter seg søk for å unngå forsinkelser av gjenoppbygging?


SVAR:
Letemannskapene har fullført letingen i bygninger, bolighus, feriesteder/hoteller på alle de berørte steder. Akkurat nå vil det fortsatt kunne søkes videre i forbindelse med fjerning av rester av ødelagte bygninger. Hvis det meldes om steder hvor man har mistanke om at det kan finnes lik, vil myndighetene sende ei gruppe for å undersøke.

5. Hvem gjennomfører søk, er det private organisasjoner eller statlige?


SVAR:
Forsvarsdepartementets senter for offentlig krisehjelp er det som i hovedsak står for det konkrete letearbeidet, sammen med sivile tjenestemenn, politiet, ulike stiftelser, frivillige og redningsgrupper fra mange land. I arbeidet brukes det både redningsutstyr og spesialtrente hunder.

6. Hvem koordinerer og leder selve arbeidet?


SVAR:
Innenriksministeren i egenskap av å være leder for Sivilforsvaret i kongeriket har det totale ansvaret.

7. Brukes det systemer for dokumentasjon av søksområder?


SVAR:
Innenriksdepartementet svarer bl.a. at de har brukt opplysninger fra det thailandske turistforbundet, hotellforbundet og turistdirektoratet for å beregne antallet utlendinger som oppholdt seg i de berørte områdene. I letearbeidet ble følgende steder prioritert: Phi Phi Island, Khao Lak, Ban Nam Khem, Patong, Kamala, Suk Samran og Koh Lanta. Funn av omkomne er registrert på websiden www.thaitsunami.com.

8. Kartlegger man strøm og vannforhold i de berørte områder for å kunne vurdere hvor undervannssøk bør gjennomføres?

SVAR: Marinen trålte og søkte i havet og fulgte havstrømmene, også under vann hvor det var sunkne fartøyer og steder hvor man hadde mistanke om at det kunne finnes lik.

9. Er det behov for ekstern kvalitetssikring av det søksarbeidet som nå pågår?


SVAR:
Innenriksministeren forsikrer at letearbeidet hele tida er blitt evaluert, og at alt er gjort for å lete så effektivt som mulig.

10. Hvilket statlig organ frigir områder for iverksettelse av gjenoppbygging, og hvilke kriterier legges til grunn for å tillate at bygningsaktiviteter blir igangsatt?


SVAR:
Gjenoppbyggingen av de ødelagte bygningene vil skje i henhold til gjenoppbyggingsplanene i hver enkelt provins. Når det gjelder den private sektor, vil den avhenge av tilgjengelighet til dem som skal utføre arbeidet og kontrollen til de lokale administrasjonsenhetene og provinsmyndighetene som står juridisk ansvarlig. Departementet for nasjonale ressurser og miljø er ansvarlig for nasjonalparkene. Provinsguvernørene og lokale administrasjonsmyndigheter er ansvarlige for strandområdene, transportrutene og offentlige anlegg.