Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er 100 nettsider du bør holde deg unna

Stjeler passord og inneholder 18 000 virus hver.

SAMLER INN INFORMASJON OM SKADELIGE NETTSIDER: Sikkerhetsselskapet Symantec har på bakgrunn av varselmeldinger fra mer enn 20 millioner brukere laget en oversikt over de mest skadelige nettstedene.  Foto: REUTERS/SCANPIX
SAMLER INN INFORMASJON OM SKADELIGE NETTSIDER: Sikkerhetsselskapet Symantec har på bakgrunn av varselmeldinger fra mer enn 20 millioner brukere laget en oversikt over de mest skadelige nettstedene. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dette internettet er fullt av farer, så tenk deg om før du klikker på noe, formanet en eldre og etter egne utsagn langt mer dataerfaren kollega for omkring ti år siden.

Tiden da nettet fremdeles var veldig nytt og tilsvarende skummelt er heldigvis over.

De fleste nettbrukerne har i løpet av tiåret lært et og annet om datasikkerhet, og har sluttet å la seg skremme av sikkerhetsbransjens stadige rop om virus- og orminfeksjoner og datahackere som krever løsepenger for ikke å publisere kaprede feriebilder på nett.

Ikke minst har teknologijournalistene etter hvert mistet lysten til å omtale hver eneste datafare som verdens undergang for PC-brukere.

Angriper PCen
All den nyvunne nettkunnskapen til tross, finnes det fremdeles en rekke sider man burde holde seg langt unna.

Sikkerhetsselskapet Symantec har laget en liste over de 100 mest skadelige nettsidene der ute.

Hver av disse nettstedene inneholder i gjennomsnittet 18 000 ulike virus og annet skadelig programvare som forsøker å angripe datamaskinen, selv om man følger det gamle rådet om ikke å trykke på noe mistenkelig.

- Det mange ikke er klar over, er at når du går inn på en nettside, laster du samtidig ned informasjon som kan inneholde skadelig programvare, kommenterer Symantecs talskvinne Natalie Connor til nyhetsbyrået AAP.

Et slikt program installeres på maskinen uten brukerens viten, og kan for eksempel registrere alle tastetrykkene på jakt etter kredittkortnummer og annen sensitiv informasjon.

Både PC og Mac
Omkring halvparten av nettstedene på «Mest skitten»-liste inneholder pornografi og har nettnavn som ikke egner seg på trykk.

Resten omhandler derimot helt vanlige og dagligdagse emner som film, skøyter, jakt og juridisk rådgivning.

75 prosent av disse sidene har vært aktive og spredd skadelig programvare i minst seks måneder.

Nettsidene er satt opp til å angripe kjente feil og svakheter i de ulike nettleserne og operativsystemene både på PC og Mac, ifølge Connor.

- Disse farene er ekte. Det siste vi vil gjøre er å skremme folk. Vi vil vise hvordan de kan beskytte seg, sier Connor.

Proffe svindlere
Hun påpeker samtidig et viktig trekk ved utviklingen av virus og andre skadelige nettprogrammer de siste årene.

Mange av de første og mest kjente datavirusene og -ormene ble laget på gutterommet, først og fremst for å gjøre dens skapere kjent og se hvor mye kaos man kunne skape.

Profesjonelle kriminelle står derimot bak mesteparten av nåtidens ondsinnede programvare, og motivene er rent økonomiske.

- Det å lage virus, handler ikke lenger om å bli kjent og komme i avisene. De gjør dette for å tjene penger, kommenterer hun og utdyper:

- Selv om bare én prosent av nettbrukerne lar seg lure og gir fra seg kredittkortinformasjon, kan de totale tapene komme opp i mange millioner dollar. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling