Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er 35 gratisprogrammer du ikke kan greie deg uten

Rediger ferievideo, beskytt PCen og Macen mot virus og ta backup.

FAVORITTPROGRAMMER: En liste over gratisprogrammer vil aldri kunne være helt komplett. Del dine tips om andre programmer og nettjenester i kommentarfeltet under saken! Foto: HANS ARNE VEDLOGG
FAVORITTPROGRAMMER: En liste over gratisprogrammer vil aldri kunne være helt komplett. Del dine tips om andre programmer og nettjenester i kommentarfeltet under saken! Foto: HANS ARNE VEDLOGG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Programvare til PC og Mac kan være dyrt, men det finnes heldigvis gratisalternativer for de aller fleste oppgavene du vil utføre, om det er å brenne en CD, redigere bilder eller beskytte PCen mot virus og hackerangrep.

Mange av gratisvariantene er basert på åpen kildekode slik at alle som vil, kan være med på å videreutvikle disse.

Noen selskaper slipper også forenklede gratisversjoner av applikasjoner de vanligvis tar betalt for.

Disse gratisutgavene har gjerne færre funksjoner, for eksempel ikke tilgang til supporttjenesten, og du må regne med masete påminnelser som oppfordrer deg til å oppgradere til fullversjonen.

Det finnes utallige kilder til gratisprogrammer på nett. Husk å sjekke hvilke begrensninger disse programmene kommer med før du laster dem ned.

Mange gratis- og testversjoner av videoredigeringsverktøy plasserer for eksempel et godt synlig vannmerke på videoene dine eller lar deg bare redigere 15-30 sekunder av klippet. Slike restriksjoner gjør programmene i praksis ubrukelige.

Kontor
OpenOffice Fullverdig alternativ til Microsofts Office med verktøy for tekstbehandling, regneark, presentasjon, database, tegning og grafikk. Har norsk ordliste og stavekontroll. (PC/Mac)

NeoOffice OS X-variant av OpenOffice med iLifes mediasøk og multitouch. (Mac)

AbiWord Tekstbehandlingsprogram for deg som bare vil skrive og redigere dokumenter. (Mac-versjon) (PC/Mac)

Powerbullet Presenter Bruk lyd og bilder for å lage presentasjoner og enkle nettsider i Flash. (PC)

Sikkerhet

Avast Free Antivirus Beskytter mot virus og spionprogrammer, overvåker e-posten og holder søppelposten borte. (Mac-versjon) (PC/Mac)

AVG Free Forsvarer dataen mot virus og PC-spioner og advarer om skumle nettsider ved å sjekke lenkene før du trykker på dem. (PC)

SuperAntiSpyware Finner og fjerner PC-spioner og andre skadelige programmer fra maskinen. (PC)

PC Tools Firewall Plus og Comodo Internet Security. For å sikre maskinen mot angrep utenfra, trenger du en brannmur (firewall). Begge programmene er enkle å sette opp og bruke og er samtidig avanserte nok til å gjøre de mer kresne hjemmebrukerne fornøyde.  (PC)
 
Nytteverktøy
Foxit PDF Reader Lynkjapp og knallgod PDF-leser som lar deg både endre eksisterende pdf-dokumenter og konvertere andre filtyper til pdf. (PC/Mac)

Skim Fint alternativ for Mac, men uten redigeringsmuligheter. (Mac)

PHOTOSHOPKOPI: Finske Sumo Paint er en nettbasert bilderedigeringsprogram som deler både utseendet og mye av funksjonaliteten med Photoshop.
PHOTOSHOPKOPI: Finske Sumo Paint er en nettbasert bilderedigeringsprogram som deler både utseendet og mye av funksjonaliteten med Photoshop. Vis mer

Smart Defrag Rydder opp i fragmenterte Windows-filer. Programmet er kjapt og krever lite ressurser, slik at du kan bruke PCen samtidig som den ordner opp. (PC)

MozyHome Free Tar backup av dine filer og lagrer disse på en nettserver. Gratis lagring opptil 2 GB. (PC/Mac) 

Remember the Milk Verdifull hjelper for alle hverdagshelter uten klisterhjerne. Få påminnelser på e-post og mobil og synkroniser med mange ulike kalendere. (PC/Mac)

Bilde- og videoredigering
Gimp Kraftig redigeringsverktøy med mye av samme funksjonaliteten som Photoshop. Det finnes et stort norsk forum der du kan få råd og hjelp til å bruke programmet. Kan bli for avansert hvis du bare er ute etter enkel bilderedigering. (Mac-versjon) (PC/Mac)

Paint.net Intuitivt og brukervennlig program som lar deg redigere bilder og lage kollasjer. (PC)

Picasa Googles bilderedigeringsprogram. Fjern røde øyne, juster farger og del bildene i nettbaserte skrytealbum.(Mac-versjon) (PC/Mac)

Avidemux Klipp, rediger og konverter ferievideoer på en særdeles smertefri måte. (Mac-versjon) (PC/Mac)

CDBurnerXP og InfraRecorder Brenn musikken eller filmene dine på CD eller DVD fra en Windows-PC. Burn gjør det samme for Mac. (PC/Mac)

Underholdning
VLC media player (Mac-versjon) og KMPlayer Spiller så og si alle de ulike videoformatene. (PC/Mac)

Audacity Avansert studio for musikkredigering. Spill inn, miks og konverter som hjertet lystrer. (PC/Mac)

Songbird Mozillas iTunes-konkurrent. Spill og overfør musikken til mobilen og iPoden, se favorittklipp fra YouTube, les  favorittartistenes blogger og få musikkanbefalinger. (PC/Mac)

BESKYTTER MOT VIRUS: Det finnes flere gratisversjoner av gode antivirusprogrammer. Forskjellen fra betalutgavene er gjerne færre funksjoner og mindre muligheter til å tilpasse programemt ut i fra ditt behov. De fleste vanlige brukere vil nok likevel være fornøyde med gratisprogrammene.
BESKYTTER MOT VIRUS: Det finnes flere gratisversjoner av gode antivirusprogrammer. Forskjellen fra betalutgavene er gjerne færre funksjoner og mindre muligheter til å tilpasse programemt ut i fra ditt behov. De fleste vanlige brukere vil nok likevel være fornøyde med gratisprogrammene. Vis mer

Trillian Astra MSN, Gtalk, Skype og Facebook samlet i ett program. (PC/Mac)

FeedDemon Utmerket RSS-leser for Windows med mange muligheter til personlige tilpasninger. NetNewsWire er Mac-versjonen. (PC/Mac)

Nettbaserte programmer
Disse programmene lar deg jobbe direkte på nettet uten å installere noe på maskinen. Ideelt når du ønsker enkelt å kunne dele det du gjør med andre og ha tilgang til dokumentene dine uavhengig av hvor du befinner deg. Krever nettilkobling, men kan som oftest kjøres på Windows og OS X så vel som mobil og iPhone.

Google Docs Googles kontorpakke for tekstbehandling, regnark og presentasjon. En enkel måte å dele informasjon på der flere kan jobbe samtidig med å oppdatere et dokument.

Photobucket og Flickr Store, internasjonale nettsamfunn med fokus på bilder og video. Last opp egne bilder, lag album, delta i konkurranser og kommenter andres bidrag.

Pearltrees En annerledes og visuell tjeneste for å organisere bokmerker og ta vare på interessante artikler og nettsider du kommer over.

Zenbe Samler alle dine e-postkontoer på ett sted, både POP3 og nettbaserte tjenester som Gmail, Hotmail og Yahoo.

Sumo Paint Flash-baserte tjeneste som lar deg redigere bilder direkte i nettleseren din. I Aviary kan du i tillegg til å jobbe med bilder, også lage vektorgrafikk og redigere lydfiler.

Google Leser Følger du med på mange nettsteder som for eksempel aviser og blogger, er det lurt å bruke en RSS-leser for å samle alle de nyeste oppdateringene.

Programmer du kan ta med deg overalt
Ut å reise uten egen PC? Ta med de nødvendige verktøyene på en USB-brikke eller iPoden. Programmet kjøres da direkte fra brikken på en PC med en nyere Windows-versjon.

Kontorapplikasjoner: Portable OpenOffice
Nettsurfing: Portable Firefox og Google Chrome Portable
Antivirus: ClamWin
Bilderedigering: GIMP Portable
CD- og DVD-brenner: InfraRecorder Portable
Audio- og videoavspiller: VLC Media Player Portable
Slett alle spor: EraserDrop Portable

OGSÅ FOR MAC: Det ble tidligere sagt at Mac-brukere er vant til å betale for den programvaren de trenger da det eksisterte få gratisprogrammer til denne plattformen. De siste årene har også trofaste Apple-fans fått mer å velge mellom blant gratisutgavene, ikke minst etter inntoget at åpen kildekode som gjør at driftige sjeler lager OS X-varianter av Windowsbaserte programmer.
OGSÅ FOR MAC: Det ble tidligere sagt at Mac-brukere er vant til å betale for den programvaren de trenger da det eksisterte få gratisprogrammer til denne plattformen. De siste årene har også trofaste Apple-fans fått mer å velge mellom blant gratisutgavene, ikke minst etter inntoget at åpen kildekode som gjør at driftige sjeler lager OS X-varianter av Windowsbaserte programmer. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!