Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er 50 millioner hemmelige nazidokumenter

Begynner arbeidet med å åpne arkivet i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 24 kilometer med hyller i den tyske byen Bad Arolsen inneholder hemmelige opplysninger hva som skjedde med 17 millioner mennesker under andre verdenskrig.

Arkivet har vært stengt for innsyn, fordi tyske myndigheter har ment en offentliggjøring vil føre til brudd på personvernloven.

Men for tre uker siden snudde tyskerne, og i morgen skal juridiske eksperter fra elleve land begynne arbeidet med å bane vei for åpning av arkivet, skriver nyhetsbyrået AP.

De 50 millioner dokumentene forteller hva som skjedde med 17 millioner mennesker som ble brukt til slavearbeid, deportert, plassert i konsentrasjonsleirer, utsatt for medisinske forsøk og henrettet.

Hvis arkivet blir åpnet, vil forskere og i blant annet USA, England, Israel og Frankrike få digitale kopier av dokumentene.

I tillegg vil flere etterlatte få tilgang, slik at de kan skaffe seg informasjon om familiemedlemmers skjebne.

Arkivet mottar mange titusener henvendelser hvert år. Så langt har de over 400 000 forespørsler om innsyn til behandling.

Foto: Scanpix/Reuters
Foto: Scanpix/Reuters Vis mer
Her er 50 millioner hemmelige nazidokumenter
ARKIVET: De ansatte scanner inn data om 17 millioner krigsfanger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media