Økning: På mindre enn ett år har flyktningleieren i Rukban økt enormt. Foto: CNES 2016, Distribution AIRBUS DS
Økning: På mindre enn ett år har flyktningleieren i Rukban økt enormt. Foto: CNES 2016, Distribution AIRBUS DSVis mer

Her er 75 000 syriske flyktninger «fanget i ingenmannsland»

- Bildet viser den desperate situasjonen. De går tomme for mat, samtidig som sykdommer florerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) I løpet av de siste fem åra har Jordan blitt en av de største mottakerne av flyktninger fra det krigsherjede nabolandet Syria.

Nesten 700 000 syrere er registrert som flyktninger i landet, ifølge the Washington Post.

I en ny pressemelding legger Amnesty internasjonal fram satellittbilder som viser flyktningleiren i al-Rukban, som ligger ved Jordans nordøstlige grense til Syria.

Gravsteder

- 75 000 flyktninger er fanget i ingenmannsland her i ørkenen, under alvorlige forhold, skriver Amnesty.

I flere måneder har det nesten ikke kommet noe humanitær hjelp inn til flyktningene i denne leieren. I de nye bildene som legges fram kan man se provisoriske gravsteder og gravhauger.

GRAVER. I leieren er det et eget område med det som ser ut som gravhauger. Foto: Distribution AIRBUS DS. Screenshot fra video via Tribal Council of Palmyra and Badia
GRAVER. I leieren er det et eget område med det som ser ut som gravhauger. Foto: Distribution AIRBUS DS. Screenshot fra video via Tribal Council of Palmyra and Badia Vis mer

- Bildet viser den desperate situasjonen for de som er fanget. De går tomme for mat samtidig som sykdommer florerer. I flere tilfeller dør mennesker av sykdommer som kan forebygges, fordi de ikke får dra inn i Jordan, og fordi myndighetene har blokkert mulighetene for nødhjelp, medisinsk hjelp og meningsfull humanitær hjelp, sier Tirana Hassan i Amnesty International.

Øker

Bildene viser også hvordan leieren har vokst i omfang det siste året. I 2015 var det 368 telt der, ifølge Amnesty. I løpet av ett år har dette tallet vokst til 8295.

Den humanitære hjelpen til flyktningleiren, som allerede var begrenset, stoppet helt etter et dødelig angrep på grensevakter den 21. juni, ifølge Amnesty.

Siden da har bare en forsyning kommet inn til mange titusen menneskene som oppholder seg der, og det skjedde tidlig i august.

Foto: Distribution AIRBUS DS. Screenshot fra video via Tribal Council of Palmyra and Badia
Foto: Distribution AIRBUS DS. Screenshot fra video via Tribal Council of Palmyra and Badia Vis mer

- Ille

Abu Mohamed som de siste fire månedene har bodd i Rukban bekrefter at situasjonen har forverret seg etter 21. juni-angrepet.

- Den humanitære situasjonen er svært ille, og spesielt er barnas situasjon prekær. Vi har drikkevann, men nær sagt ikke mat eller melk. Det er forferdelig, sier han til Amnesty.

- Mange mennesker har mistet livet, fortsetter han og forteller at stemningen i leieren er svært dårlig.

Krigens ofre

Siden borgerkrigen startet i Syria, våren 2011, har over 300 000 personer mistet livet, og et ukjent, men million-høyt tall personer er skadd i de daglige bombeangrepene.

Over 62 000 av disse har blitt hentet ut fra ruinene i live av De hvite hjelmenes frivillige, som i dag teller rundt 3000 personer.