Her er Abid Q. Rajas forslag til troskapsed for nye nordmenn

Over 60 prosent er for. Les Rajas svar fra leserne her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Her er hva Venstre-politiker Abid Q. Raja mener nye nordmenn bør si ja til i en ny statsborger-seremoni:

"Fra dette øyeblikk og fremover, sverger jeg min lojalitet til Norge og dets folk, til dets demokratiske syn som jeg deler, til dets rettigheter og friheter som jeg respekterer, og til dets enhver tid gjeldende lovverk som jeg erklærer å etterleve."

Han har opprettet en Facebookgruppe med formål om å samle oppslutning rundt sin nye kampsak.

Storm mot Raja
Det har stormet rundt Raja etter at han lørdag gikk ut og tok til orde for at nye statsborgere burde sverge evig troskap til det norske flagg og den norske grunnlov.

- Innvandrere som vil bli statsborgere må forplikte se til den norske grunnloven. Klarer man ikke å stå med hånda på hjertet og sverge troskap til grunnloven, da er man ikke verdt et norsk statsborgerskap, sa Raja til Dagbladet lørdag.

Statsborgertest
Forrige uke utfordret Dagbladet samtlige partier på Stortinget til å lage en statsborgertest. Regjeringen har foreslått at fra 2011 skal alle nye statsborgere ta en slik test. Bare Høyre tok utfordringen og laget et forslag til statsborgertest. Så langt har over 130.000 tatt Høyres statsborgertest.

• Du kan ta testen her.

I tillegg til en statsborgertest ser Raja for seg en statsborgerseremoni tilsvarende den amerikanske tradisjonen.

- Utenom en statsborgertest må de sverge lojalitet og troskap til Norges konstitusjon og flagg. Det må vi kunne forvente av de som blir norske statsborgere. Dette handler om å ta borgerne på alvor. I tillegg til å stille krav til samfunnskunnskaper må en forvente at en norsk statsborger snakker norsk, sier Raja og legger til:

- Dette må vi kunne kreve uten å bli stemplet som rasister.

-Tull og tøys
Utspillet har vakt oppsikt. Blant annet mener Arild Stokkan-Grande det bare er tull og tøys, og mener det hadde hjulpet lite om mulla Krekar hadde avgitt et slikt løfte.

Også en rekke sentrale innvandrerledere er kritisk til en statsborgertest og et troskapsløfte, men de består statsborgertesten med glans.