Her er Afghanistans hemmelige mineralformue

Kan bli landets redning - eller forbannelse.

UTFORDRING: Et gigantisk mineralfunn, av både gull, jern, kobber og kobolt kan bli Afghanistans redning eller forbannelse. Landet produserer også kull, som her i Herat, der spanske styrker i mars var innom på inspeksjon. Foto: Scanpix
UTFORDRING: Et gigantisk mineralfunn, av både gull, jern, kobber og kobolt kan bli Afghanistans redning eller forbannelse. Landet produserer også kull, som her i Herat, der spanske styrker i mars var innom på inspeksjon. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): USA har avdekket at det dypt under jordoverflaten i Afghanistan befinner seg gigantiske verdier som kan endre utfallet og forløpet av den pågående krigen i landet - og også endre Afghanistan selv.

For ifølge New York Times er de hittil ukjente mineralreservene - jern, kobber, kobolt, gull og industrimetaller som litium - verdt nok til at Afghanistan kan bli et av verdens fremste mekkaer for gruvedrift.

De amerikanske funnene har en totalverdi på nesten tusen milliarder dollar.

Et internt Pentagon-notat beskriver Afghanistans muligheter som at landet kan bli «et Saudi-Arabia for litium» - med henvisning til kongerikets gigantiske oljeforekomster

Litium brukes blant annet i PC- og mobiltelefonbatterier. I årene som kommer vil litium bli stadig mer ettertraktet eksempelvis til produksjon av elbiler.

USA er henrykt over funnene, som sentralte personer mener vil bli akkurat det Afghanistan trenger. Landets BNP ligger i dag på omkring 26 milliarder dollar, noe som er lavere enn tallene som er kjent fra Nord-Korea - og ifølge USA en tidel av verdien av mineralfunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer