UTFORDRING: Et gigantisk mineralfunn, av både gull, jern, kobber og kobolt kan bli Afghanistans redning eller forbannelse. Landet produserer også kull, som her i Herat, der spanske styrker i mars var innom på inspeksjon. Foto: Scanpix
UTFORDRING: Et gigantisk mineralfunn, av både gull, jern, kobber og kobolt kan bli Afghanistans redning eller forbannelse. Landet produserer også kull, som her i Herat, der spanske styrker i mars var innom på inspeksjon. Foto: ScanpixVis mer

Her er Afghanistans hemmelige mineralformue

Kan bli landets redning - eller forbannelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): USA har avdekket at det dypt under jordoverflaten i Afghanistan befinner seg gigantiske verdier som kan endre utfallet og forløpet av den pågående krigen i landet - og også endre Afghanistan selv.

For ifølge New York Times er de hittil ukjente mineralreservene - jern, kobber, kobolt, gull og industrimetaller som litium - verdt nok til at Afghanistan kan bli et av verdens fremste mekkaer for gruvedrift.

De amerikanske funnene har en totalverdi på nesten tusen milliarder dollar.

Et internt Pentagon-notat beskriver Afghanistans muligheter som at landet kan bli «et Saudi-Arabia for litium» - med henvisning til kongerikets gigantiske oljeforekomster

Litium brukes blant annet i PC- og mobiltelefonbatterier. I årene som kommer vil litium bli stadig mer ettertraktet eksempelvis til produksjon av elbiler.

USA er henrykt over funnene, som sentralte personer mener vil bli akkurat det Afghanistan trenger. Landets BNP ligger i dag på omkring 26 milliarder dollar, noe som er lavere enn tallene som er kjent fra Nord-Korea - og ifølge USA en tidel av verdien av mineralfunnet.

Opium Og en stor del av Afghanistans økonomi baserer seg også på opiumsproduksjon - et felt USA for en stor del har ignorert i «kampen mot terror».

- Det er et voldsomt potensiale her, sier general David Petraeus, øverstkommanderende i den amerikanske sentralkommandoen.

Jalil Jumriany, en nær rådgiver til den afghanske gruvedriftministeren Wahidullah Shahrani, er også svært optimistisk.

- Det er mange risikofaktorer, men jeg tror dette vil bli ryggraden i den afghanske økonomien, erklærer Jumriany.

Bensin på bålet Men mineralfunnene kan også vise seg å bli en katastrofe for det krigsherjede fjellandet.

Afghanistan har en lov for gruvedrift, utarbeidet i samarbeid med Verdensbanken, men denne er aldri tidligere blitt skikkelig satt på prøve.

FOR DE FÅ: Gullsmykker i en luksusbutikk i Kabul. Foto: AFP/Scanpix
FOR DE FÅ: Gullsmykker i en luksusbutikk i Kabul. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Og utsiktene til en del i mineralformuen kan bli akkurat det Taliban og de uavhengige opprørsgruppene i fjellene trenger for å intensivere motstanden mot USA og de allierte styrkene ytterligere.

Historien er full av eksempler på krigsherjede land med gigantiske mineralreserver, hvor de samme mineralfunnene har gjort langt mer skade enn nytte:

- Ingen vet Kongos diamanter og tinn, Liberias regnskogtømmer, Nigeria og Angolas olje og Sierra Leones diamanter er bare noen eksempler. I alle tilfellene har korrupsjon vært en viktig årsak til nedturen.

Og ifølge New York Times ble allerede i fjor Afghanistans daværende minister for gruvedrift beskyldt for å ha akseptert 30 millioner dollar under bordet fra Kina, for at den voksende stormakten skulle kunne utvikle en kobbergruve.

- Ingen vet om loven om gruvedrift vil bli respektert om det oppstår strigheter mellom regjeringen og provinsmyndighetene, sier Paul Brinkley, leder for Pentagon-teamet som gjorde mineralfunnene, til New York Times.

- Afghanistan er ikke klare for dette. Men vi prøver å hjelpe dem, lover han.

Allerede under den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan på 1980-tallet skal noen av mineralreservene være funnet. Men dokumentasjonene ble stuet bort, og ingen fikk vite om funnene.

NY GULLGRUVE: Afghansk litium kan bli ettertraktet i elbilproduksjon. Foto: Reuters/Scanpix
NY GULLGRUVE: Afghansk litium kan bli ettertraktet i elbilproduksjon. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer