Her er al-Qaidas torturkompleks

- Drepte, torturerte og truet lokalbefolkningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det amerikanske militæret opplyste torsdag at soldater i Irak har funnet massegraver nord for Bagdad. Massegravene ligger i nærheten av det soldatene beskriver som et torturkompleks, skriver nyhetsbyrået AP.

I torturkomplekset var det blod og kjetting på veggene, og en sengeramme som fremdeles var knyttet til et elektrisk sjokk-system.

Mange skjulte våpen

Tortursenteret og massegravene ble oppdaget nær Muqdadiyah nord for Bagdad under en operasjon som varte fra 8. til 11. desember. Militæret mener at det ble drevet av al-Qaida.

- Vi oppdaget et skjulested for våpen, et torturkompleks som hadde kjetting, en jernseng som fremdeles er tilknyttet til et batteri, og kniver og sverd dekket av blod da vi gikk inn etter terroristene i området, sier generalmajor Mark P. Hertling ifølge AP.

Soldatene fant totalt ni skjulesteder med blant annet snikskytterrifler, hjemmelagde eksplosiver, granater og et utskytingsapparat for missiler.

26 døde i massegrav

Det var irakere som hadde fortalt soldatene om stedet under en tidligere operasjon, melder CNN.

TORTURERTE LOKALBEFOLKNINGEN: Det amerikanske militæret tror al-Qaida torturerte folk i et torturkompleks nord for Bagdad i Irak. Foto: US ARMY/AP/SCANPIX
TORTURERTE LOKALBEFOLKNINGEN: Det amerikanske militæret tror al-Qaida torturerte folk i et torturkompleks nord for Bagdad i Irak. Foto: US ARMY/AP/SCANPIX Vis mer

- Det er funnet bevis for mord, tortur og trusler mot lokale landsbyfolk i hele området, skriver militæret i en pressemelding.

I massegravene ble det funnet 26 døde, og det er beregnet at de har vært døde i seks til åtte måneder. Det er vanskelig å identifisere de døde, men ifølge en militærvideo skal noen av de døde være irakiske politimenn.

Under operasjonen var det også flere kamper mellom opprørere og amerikanske soldater, og 24 opprørere skal ifølge USA være drept.

13 drept av selvmordsbomber

Selv om volden i Irak går ned i provinsen der tortursenteret ble funnet, er forholdene der fremdeles turbulente, blant annet fordi anti-al-Qaida-grupper har tvunget opprørere inn i området.

Samtidig som nyheten om tortursenteret ble kjent i dag, ble minst 13 irakere drept av en selvmordsbomber. De som ble drept, hadde samlet seg rundt amerikanske soldater som ga ut julegaver. Det er ikke klart om noen soldater ble skadet.

I sentrum av Bagdad gikk det av en bilbombe i dag, som drepte tre sivile.

Generalmajor Hertling advarer om at al-Qaida fremdeles er i stand til å gjennomføre massive angrep.

Her er al-Qaidas torturkompleks

- Det kommer til å fortsette med spektakulære angrep. De som slåss mot oss, slåss mot det irakiske folk, og fortsetter å ødelegge uten å ville bidra til å være slik Irak ønsker å være, sier Hertling.

PÅ UTSIDEN: Inngangen til torturkomplekset.
PÅ INNSIDEN: Her ble trolig mange torturert.
PÅ VEGGEN: Lenge leve den islamske staten, står det på denne veggen.