Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er alle budsjettlekkasjene

Høyre/Frp-regjeringen har sørget for oppmerksomhet om godbitene i budsjettet, ved å lekke en rekke gladsaker den siste uka.

SITTER PÅ PENGESEKKEN: Finansminister Siv Jensen (Frp) på vei ut av sitt hjem på Nordstrand i Oslo i dag tidlig. Klokken 10 i dag legger hun fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015. Foto Nina Hansen  / Dagbladet.
SITTER PÅ PENGESEKKEN: Finansminister Siv Jensen (Frp) på vei ut av sitt hjem på Nordstrand i Oslo i dag tidlig. Klokken 10 i dag legger hun fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015. Foto Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DIREKTE: Følg framleggingen av statsbudsjettet

(Dagbladet): I dag legger Høyre-Frp-regjeringen fram statsbudsjettet for 2015.

Tradisjonen tro lekker det million-nyheter fra budsjettet i dagene før fremleggelsen.

- I all hovedsak lekker regjeringen gladsaker, ofte er det enkeltstatsråder som får vise fram en politisk seier. Strategien er at slik får de fokus på saker som er positive for regjeringens del, uten at de nødvendigvis settes inn i en sammenheng. Det vises ikke så tydelig hvor det er kuttet. Men for hver sak én statsråd jubler for, er det en annen statsråd som gråter. Slik er budsjettforhandlingene, sier politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen.

LES OGSÅ: - Det er viktig at det vises av statsbudsjettet at Frp sitter i regjering

Hun påpeker at det er betydelig færre lekkasjer i forkant av årets budsjett, enn det har vært tidligere.

- Under de rødgrønne ble nær hele budsjettet lekket på forhånd. Da visste vi at budsjettet som ble presentert, også ble vedtatt. Men nå har vi en mindretallsregjering, og regjeringen må forhandle med KrF og Venstre i Stortinget før budsjettet blir vedtatt, sier Simonsen.

Ja, de penga.. En del lekkasjer har det likevel vært. Summene kan virke store, men husk at statsbudsjettet for 2015 vil ha en totalramme på et sted mellom 1100 og 1200 milliarder kroner.

To av de viktigste nyhetene i statsbusjettet så langt, gjelder momsendringer, og senket formueskatt.

Siden 1975 og fram til i dag har norske forbrukere måttet betale moms på alle varer fra utlandet som koster over 200 kroner.

Nå blir grensen hevet.

Ifølge regjeringens forslag skal man kunne handle for inntil 500 kroner fra utlandet før man betaler moms, erfarer TV2. Det vil få mye å si for de mange som etterhvert shopper på ebay, Amazon og andre netthandler der selgerne gjerne befinner seg i utlandet.

Prosentsatsen for formueskatten senkes fra 1 prosent til 0,75 prosent, erfarer VG. Det vil bety 4,1 milliarder i tapte skatteinntekter for staten, og vil ifølge avisa innebære et skattelete på i snitt 12,5 millioner kroner for norges ti rikeste.

Regjeringen åpner også for en framtidig endring av handlingsregelen.

Regjeringen setter ned to ekspertutvalg der det ene skal vurdere handlingsregelen og det andre innføring av flerårige statsbudsjett.

Jensen sier regjeringen har bedt professor Øystein Thøgersen ved Institutt for Samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole om å lede utvalget «for å forhåpentligvis gi regjeringen kloke råd i løpet av neste år».

Flere politifolk Torsdag sist uke kom den første lekkasjenyheten: Da kunne TV2 fortelle at 165 millioner kroner skal brukes på å ansette 350 nyutdannede politifolk neste år.

- Dette er politistillinger som vil bli fordelt over hele landet og det betyr mer synlig politi. Vi har mye erfaring som viser at når politiet har den kraften som er nødvendig og er tilstede der det skjer, ja, så er det færre alvorlige hendelser. Derfor er dette et veldig viktig satsningsområde for regjeringen, sa justisminister Anders Anundsen (Frp).

Ifølge samme kanal varsler kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) et «digitalt løft» i budsjettet - mer enn 500 millioner kroner skal settes av til ulike moderniseringstiltak.

Til VG sier den samme Sanner at regjeringen har satt av 25 millioner kroner for å digitalisere kommunenes byggeplaner.

- Målet er at alle skal kunne sitte hjemme i sin egen stue og hente alt de trenger av planer på nettbrettet sitt. Du skal kunne gå inn på eiendommen, klikke på kartet der du vil bygge og få opp lover og regler du må forholde deg til, sa Sanner.

Fredag lot barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) seg intervjue av VG om at familievernkontorer over hele landet får 15 millioner kroner i 2015-budsjettet.

Barnehage og bistand Statsminister Erna Solberg var fredag i Trondheim, og røpet overfor Adresseavisa at regjeringen bevilger 75 millioner kroner til bedre datasikkerhet på norske helsenett.

Lørdag kom nyheten - her i Dagbladet - at helseminister Bent Høie strør 20 millioner kroner over helseregionene for å gi kronisk syke et bedre møte med helsevesenet, for raskere å avgjøre hva slags behandling den største gruppa med uføre egentlig trenger.

Samme dag brakte NRK nyheten om en barnehagepakke i budsjettet verdt omlag 500 millioner kroner, som innebærer rabatt for lavinntektsfamilier, økt makspris, 800 nye barnehageplasser og penger til kvalitetsheving. 

Regjeringen foreslår også å endre og øke den delen av bistandsbudsjettet som går til utdanning av barn i kriseområder. Til NRK fortalte utenriksminister Børge Brende (H) at bistandsbudsjettet økes med 500 millioner kroner, og at den samlede potten til utdanning av barn er på nær 2,4 milliarder.

Overgang for uføre Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) har signalisert store endringer av arbeidslivet. I VG mandag kom han med nyheten om en omlegging av skattesystemet for landet 310 000 uføretrygdede.

For de uføre som rammes hardest av Erikssons grep, ligger det inne 330 millioner kroner i 2015-budsjettet, som del av en treårig overgangsordning. Totalsummen for denne ordningen gjennom tre år, er på over 600 millioner kroner.

Eriksson øker også bevilgningen til tiltak for funksjonshemmede, og har røpet overfor Dagbladet har lagt inn 60 millioner kroner som blant annet skal dekke 150 flere assistenter.

Søndag røpet finansminister Siv Jensen (Frp) at regjeringen følger opp Stortingets vedtak om å trappe opp andelen av tippemidlene som går direkte til idretten.

- Det er viktig at vi nå sørger for 300 millioner kroner mer til idretten, sa finansministeren til NRK.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fortalte NRK søndag at regjeringen vil bruke 32,5 millioner kroner på å styrke helikopterberedskapen i Forsvaret.

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) vil bruke mellom 1,5 og 3,5 millioner kroner på en erstatningsordninger for grisebønder som blir påført tap dersom bestanden må tvangsslaktes på grunn av antibiotikaresistente bakterier, skriver Dagens Næringsliv.

Så var det Frp og vei, da.. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fortalte NRK mandag at regjeringen de kommende fem åra vil bruke 270 milloner kroner på å sikre gamle og brannfarlige tunneler. Første del av disse pengene vil komme i neste års budsjett, men det er uklart hvor mye.

Til Aftenposten røper samferdselsministeren at statsbudsjettet også inneholder en kjøpsgaranti som gjør at NSB kan kjøpe inn dobbelt så mange nye tog enn planlagt de neste to åra.

Regjeringen følger også opp varslede endringer i rentekompensasjonsordningen. Det gir mer penger til fylkesveiene: I Østfold gleder de seg over 150 millioner kroner mer til veiinvesteringer, i Sør-Trøndelag utgjør det 190 millioner kroner mer

Spekulasjoner Tirsdag i forrige uke holdt statsminister Erna Solberg (H) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen pressekonferanse om regjeringens kanskje største prestisjesak: Et lærerløft.

Statsbudsjettet onsdag kan inneholde elementer av den satsingen. Økt kompetansekrav til lærerne vil koste opp mot åtte milliarder gjennom tiår, og en ny mastergradsutdanning for lærerne medfører et årlig ekstrabeløp på 700 millioner kroner.

- Det er snakk om store omlegginger og beløp i hundre millioners- og milliard-klassen. Formålet er at elevene skal lære mer, sa Isaksen til VG.

TV2 meldte søndag at regjeringen vil sette av 600 millioner kroner til 500 nye forskere i løpet av en fireårsperiode. Om hele eller deler av denne satsingen kommer i 2015-budsjettet, er imidlertid ikke bekreftet.

- Vi må tenke langsiktig, sier kunnskapsministern til TV2, og peker på at regjeringen vil legge fram en forpliktende utdanningsplan slik at det blir utdannet flere forskere.

I Dagens Næringsliv på fredag uttalte mediepolitisk talsmann i Høyre, Kårstein Eidem Løvaas, at NRK i framtida må belage seg på kutt i lisensen. Det kan godt være at dette kommer til syne i budsjettet som legges fram onsdag.

Ifølge VG foreslår finansminister Siv Jensen (Frp) skattekutt og økt oljepengebruk på under 10 milliarder kroner.

NTB meldte i går ettermiddag at oljepengebruken vil ligge på 2,8 prosent, som - grunnet fondets vekst - vil utgjøre 20 milliarder flere oljekroner enn i fjor. Nyhetsbyrået understreker at meldingen ikke er bekreftet.
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling