- Her er alle i live

- Det går bra, forteller Anne-Kat. fra sovesalen i Cancun. Panikken er over og «Emily» er på vei mot nordvest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du i orkanområdet på Yucatan-halvøya? Tips oss!

(Dagbladet.no): I 13.30-tida kom Dagbladet.no endelig gjennom på mobilen til Anne-Kat. Hærland som er blant de rundt 100 nordmennene i orkanområdet.

- Her er alle i live. Alt er i orden, og det går bra, sier en stresset Anne-Kat. etter at «Emily» har forlatt dem og mobilnettet igjen fungerer.

- Jeg kan ikke snakke mer fordi batteriet nesten er tomt. Nå må jeg ringe familien og fortelle at alt har gått bra, sier hun til Dagbladet.no.

Anne-Kat. har to uker igjen av sin tre uker lange Cancun-ferie, men vil se an ødeleggelsene før hun bestemmer seg om hun skal dra hjem omgående.

- Helt vilt i natt

Oslokvinnen Ellen Marie Wiskott som vi  intervjuet i natt, tilbragte orkannatta i feriebyen Playa del Carmen lengre sør på Maya-rivieraen.

- Det ser helt jævlig ut her nå. Trær ligger flate, forteller hun til Dagbladet.no like før klokka 14.

VENTER I SOVESAL: Tusenvis av turister er evakuert fra luksushotellene i Cancun og kystbyene, og tilbragte natta på tynne madrasser mens orkanen herjet. Foto: SCANPIX/REUTERS
VENTER I SOVESAL: Tusenvis av turister er evakuert fra luksushotellene i Cancun og kystbyene, og tilbragte natta på tynne madrasser mens orkanen herjet. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Wiskott ble evakuert fra strand-bungalowen til et hotell noen kvartaler lengre unna. Der tilbrakte hun natta stuet sammen med fremmede på små rom der vindene var lukket med lemmer.

- Det var helt vilt i natt. Ting ramlet ned fra veggene. Jeg satt på den ene senga, og plutselig ble lemmen revet av. Det peip noe voldsomt. Deretter ble vi flyttet til et enda mindre rom der det må ha vært minst 50 varmegrader, forteller Wiskott.

Skal sjekke ødeleggelser

- Det verste er over, og orkanen er snart ferdig her vi er, fortalte Lilia Popomeye ved Riu Palace som er et av Cancun-hotellene med norske charterturister.

Siden 08.30-tida har «Emily» herjet vestkysten av Yucatan-halvøya, den er nå på vei nordvestover. Folk har holdt seg innendørs i orkansikre rom, og så langt har det ikke kommet meldinger om drepte eller omfattende skader.

- Vi skal snart ut og sjekke ødeleggelsene når den verste vinden har løyet, sa Popomeye til Dagbladet.no i formiddag.

De norske feriegjestene hennes ble på forhånd evakuert vekk fra det kystutsatte luksushotellet. Star Tours 68 Cancun-turister ble fraktet til Playa del Carmen en drøy time unna.

Inntil 100 nordmenn rammet

- Vår agent i Cancun forteller om vanlig vind og overskyet. Det skal være små skader, men strømmen er fortsatt borte. Vi er informert om at flyplassen skal åpne igjen klokka 16 norsk tid, sier informasjonssjef Lena Petersson.

I tillegg til pakketuristene kommer backpackerne og nordmennene som er der uten å ha varslet norske myndigheter.

- Det kan være inntil 100 nordmenn på Yucatan-halvøya. Vår ambassade i Mexico City er i fortløpende kommunikasjon med dem, sier informasjonsrådgiver Cathrine Andersen.

Panikk i ferieparadis

Flere steder brøt det ut panikk blant turistene når orkanen herjet på sitt verste, melder nyhetsbyrået AP. En spansk turist ropte at han kom til å dø, mens lokale vakter prøvde å roe ned en kvinne som hyperventilerte.

«Emily» traff turistkysten på Yucatan-halvøya med en vindstyrke på 215 km/t i 8.30-tida norsk tid. Etter landkjenninga har den mistet kraft, men raser fortsatt i over 170 km/t. Den er klassifisert ned fra 4 til 2 på en skala fra 1 til 5. «Emily» beveger seg nå nordvestover i 27 km/t, og er ventet å ta seg opp igjen når den kommer til Mexicogolfen seinere i dag.

Foreløpig er det ikke kommet meldinger om drepte eller omfattende skader, men høye bølger slo inn over hotellene på stranda, skilt og trær er revet over ende, og strøm- og telefonlinjer er nede.

130 000 turister i Cancun og de omkringliggende strandbyene er evakuert fra hotellene og tilbragte natta i sovesaler og hotell lengre inn på Yucatan-halvøya. Tusenvis har vært uten lys og telefonkontakt med omverdenen.

Drepte 300 i 1988

«Emily» ankom Yucatan like nord for de kjente maya-ruinene i Tulum, og den kraftigste delen slo over øya Cozumel som er et av verdens mest populære dykkersteder. En kategori 4-orkan blåser overende trær og river taket av små hus. Dører og vinduer får hard medfart, og bygninger nær stranda kan vente omfattende skader. Flere meter høye bølger og kraftig regn er vanlig. Oversvømmelser gjør området ubeboelig også etter at vinden har løyet, ifølge National Hurricane Center.

Sist Maya-rivieraen ble rammet av noe tilsvarende, var da kategori 5-orkanen «Gilbert» traff i 1988 og drepte 300 mennesker i Mexico og Karibia. Da hadde Cancun 8000 hotellrom - mot dagens 50 000. I helga var myndighetene atskillig bedre forberedt og fikk skysset unna titusenvis av turister før orkanen slo til. Eksperter mener at også «Emily» kan utvikle seg til kategori 5 når den igjen kommer over åpen sjø.

Lokalbefolkninga i området fylte 170 skoler og offentlige bygg mens de ventet på at orkanen skulle rase fra seg.

På vei nordover

15 500 oljearbeidere skal evakueres fra rigger i Mexicogolfen før orkanen slår innover dem. 63 brønner er stengt av og oljeproduksjonen stanset. Så langt er seks mennesker meldt omkommet - to helikopterpiloter på evakueringsoppdrag og en familie på fire på Jamaica.

Når «Emily» har rast fra seg på Yucatan-halvøya i løpet av dagen, går turen til Mexicogolfen, før den igjen får landkjenning onsdag - et sted mellom nordøstre Mexico og Sør-Texas.

• Se orkanens antatte rute

• Masse orkan-info hos National Hurricane Center

Dagbladet.no følger «Emilys» herjinger utover uka.

Er du i orkanområdet på Yucatan-halvøya? Tips oss!

<B>SPENT FØR STORMEN: Forsøker å fange orkanen på film før den når fram til Cancun.
<B>KRAFTIG VIND: I natt, allerede før stormen hadde truffet for fullt, begynte ødeleggelsene i Playa del Carmen.
<B>SIKRER I SISTE LITEN: I går hadde meksikanerne et svare strev med å evakuere unna mennesker og forberede bygninger på orkanen som strekker seg i en radius på 10 mil fra orkanøyet.
<B>RETNING NORDVEST: I dag beveger orkanen seg over Yucatan-halvøya.
PÅ CANCUN-FERIE: Anne-Kat. Hærland tilbragte natta på sovesal mens orkanen gjorde seg ferdig i feriebyen.