PLUTONIUM: USAs etterretningssjef James Clapper gjorde i dag rede for trusselbildet mot landet, og trakk i den forbindelse fram Nord-Koreas atomvåpenprogram og reaktoren for plutoniumsproduksjon i Yongbyon. Foto: REUTERS/Kyodo/NTB Scanpix
PLUTONIUM: USAs etterretningssjef James Clapper gjorde i dag rede for trusselbildet mot landet, og trakk i den forbindelse fram Nord-Koreas atomvåpenprogram og reaktoren for plutoniumsproduksjon i Yongbyon. Foto: REUTERS/Kyodo/NTB ScanpixVis mer

Her er anlegget som er sentralt i Nord-Koreas atomplan. Det er bare et spørsmål om tid

Ti bomber kan bli 100.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs etterretningssjef James Clapper gjorde i dag rede for trusselbildet mot landet, og trakk i den forbindelse fram Nord-Koreas atomvåpenprogram og reaktoren for plutoniumsproduksjon i Yongbyon.

Reaktoren ved anlegget ble lagt ned i 2007, men i 2013 annonserte myndighetene at de aktet å åpne det opp igjen. Det ser nå ut til at det er akkurat det de har gjort.

- Vi vurderer det slik at Nord-Korea har hatt reaktoren i drift lenge nok til at den kan brukes til å gjenvinne plutonium fra brukt brensel i løpet av noen uker eller måneder, sier Clapper.

Har ti bomber Ifølge Sky News vil anlegget, når det opererer på full kapasitet, være i stand til å produsere omlag seks kilo plutonium årlig. Det tilsvarer en atombombe.

Oppdagelsene gjort av den amerikanske etterretningen vil være med på å øke bekymringen knyttet til landets atomvåpenprogram og arbeidet med å utvide arsenalet.

Nyhetskanalen anslår at Pyongyang er i besittelse av 10 bomber på nåværende tidspunkt, men at dette antallet kan øke til et sted mellom 20 og 100 innen år 2020.

Handel Samtidig skriver The Guardian at FN-eksperter mener Nord-Korea fortsetter å omgå både internasjonalt lovverk og sanksjoner som er innført mot dem. Dette ved at de handler på det internasjonale markedet for å skaffe seg deler og gjenstander de behøver i programmene sine.

De samme ekspertene mener også at landet fortsetter å selge missil-teknologi til land i Midtøsten, og at de bedriver våpenhandel med flere land i Afrika.

Funnene, som ble lagt fram i en rapport, konkluderer også med at de 193 FN-landene selv må ta mye av skylda for dette da de enten ikke har forstått sanksjonene som ble innført mot Nord-Korea etter 2006, eller at de ikke har gjort det til en prioritet å følge de opp.

Snøsmelting Allerede i august i fjor la analyseselskapet IHS fram det de mente var bevis for at reaktoren i Yongbyon igjen var operativ.

Antakelsene baserte seg blant annet på satellittbilder som skal vise påfallende snøsmelting rundt reaktoren og turbinene ved Yongbyon, som indikerer at terrenget er påvirket av varme fra bygningene. 

Ekspertene mener tidligere også å ha funnet tegn til at varmt vann har blitt sluppet ut av reaktoren.

Analytikerne mente da reaktoren kan ha vært operativ i flere måneder - og kanskje opptil et halvt år. Nå har den altså vært i drift så lenge at det bare er spørsmål om uker eller et par måneder før diktator Kim Jong-uns menn kan begynne å hente ut plutonium.