Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er ansiktet på finanskrisa i Irland

Var god for 36 milliarder. Nå er han slått konkurs.

SLÅTT KONKURS: Eks-Sean Quinn tapte foreløpig siste slag mot tidligere Anglo Irish Bank i går. Foto: SCANPIX
SLÅTT KONKURS: Eks-Sean Quinn tapte foreløpig siste slag mot tidligere Anglo Irish Bank i går. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sean Quinn (64) var Irlands rikeste mann. I går ble han slått konkurs, med en gjeld på over 16 milliarder kroner.

Quinns advokater har trukket tilbake klagen på en konkursbegjæring innsendt av tidligere Anglo Irish Bank, banken som skjødesløst lånte ut penger og betraktes som sentrum for Irlands eiendomskollaps.

Med konkursdommen mot den tidligere milliardæren, håper banken å finne skjult kapital de kan gjøre krav på, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Quinn selv deltok ikke på gårsdagens rettsmøte, men har sendt ut en uttalelse hvor han beskylder banken for en «personlig vendetta».

Investerte milliarder Eks-milliardæren var god for rundt 36 milliarder kroner i 2007, men investerte store deler av formuen i den irske banken like før banken tapte store summer som følge av at Irlands boligboble sprakk.

Ifølge AP, kjøpte Quinn og hans familie 28 prosent av aksjene i banken ved bruk av et dårlig regulert finansielt instrument, som skjulte investeringen for andre investorer.

Quinn hevder selv at banken oppfordret ham og hans familie til å låne flere hundre millioner kroner for å kjøpe flere aksjer i banken, påstander banken benekter.

I 2009 ble banken nasjonalisert for å hindre at den kollapset. Dette førte til at Quinn-familiens investeringer, estimert til rundt 21,4 milliarder kroner, gikk tapt.

Kriselån Nasjonaliseringen er forventet å koste irske skattebetalere godt over 200 milliarder kroner, en regning så stor at myndighetene i fjor måtte forhandle fram en ydmykende låneavtale med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). I fjor ble banken omdøpt Irish Bank Resolution Corp.

Quinn har tidligere hevdet at han aldri har jobbet i Irland, men at forretningsvirksomheten hans var basert i Nord-Irland, noe dommeren mente var en villedelse av domstolen. Det ville vært mye vanskeligere for den irske banken å gå etter Quinn i Nord-Irland, og han kunne også ha gjenopptatt forretningsvirksomheten sin i løpet av ett år.

Irske lover forhindrer imidlertid konkursrammede fra å lede selskaper i opp til tolv år etter konkursen.

- Anglo har med dette forsikret seg om at jeg aldri vil komme til å kunne skape en ny jobb, sier han om mandagens kjennelse.

Bygget seg opp Bondesønnen forlot skolebenken da han var bare 14 år gammel, og startet sitt første selskap med et banklån på rundt tusen kroner. I løpet av 30 år hadde han bygget opp et nasjonalt sementselskap, og kjøpT luksushoteller, barer og leilighetskomplekser i Irland, Storbritannia, Øst-Europa og Asia.

Han grunnla også Irlands tredje største forsikringsselskap.

I april 2011 overtok Irish Bank Resolution Corp eierskapet for selskapet Quinn Group, og tvang Quinn og slektnigene hans ut av styret. I tillegg solgte de ut en majoritetsandel av forsikringsselskapet hans til et amerikansk selskap.

I november i fjor vant BANKEN fram med et krav mot Quinn på rundt 19 milliarder kroner, men ifølge en erkæring fra Quinn, hadde han på dette tidspunktet bare rundt 84 000 kroner fordelt på tre ulike kontoer.

Har saksøkt banken Banken beskylder eks-milliardæren for å skjule eierskapet i utenlandske eiendommer, blant annet ved å opprette underselskaper. Quinn selv benekter dette.

Hans fem barn har på sin side saksøkt banken, fordi de mener banken aldri skulle ha lånt dem pengene i utgangspunktet, og at de ble villedet angående hvor nærme banken var en kollaps.

Dommer Elizabeth Dunne har sagt til Quinns advokat at eks-milliardæren må møte i retten i løpet av de neste dagene, og framlegge dokumenter som viser hvor mye penger han faktisk sitter igjen med i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!