Her er APs budsjettkrav

Arbeiderpartiet sier ja til å undersøke muligheten for å forhandle med regjeringspartiene om et budsjett, men det skal betydelige endringer til for å få en avtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene regner med harde tak, men er enige om behovet for et stramt budsjett for å få ned renten og kronekursen.

- Det må gjøres vesentlig mer for å unngå økende arbeidsløshet og problemer i industrien, vi må fjerne de usosiale kuttene til uføretrygdede, eldre og arbeidsledige, og det må gjøres mer for skole og eldreomsorg i kommunene, sier Aps parlamentariske leder Jens Stoltenberg.

Tirsdag ble han enig med de parlamentariske lederne for Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre om å sondere muligheten for budsjettforhandlinger. De skal møtes igjen torsdag, og da vil Ap legge fram sine krav.

Stoltenberg vil ikke si om Ap foreslår skatteøkninger for å dekke inn sine påplussinger, men alle partiets krav vil ha forslag til inndekning.

Lavere skatt

- Regjeringen foreslår 12 milliarder kroner i lavere skatt. Jeg kan berolige alle med at vi ikke kommer til å foreslå skatteøkninger i nærheten av det. Det blir helt sikkert lavere skatt i 2003 enn i 2002, men spørsmålet er hvor mye lavere skatt, sier Stoltenberg.

Han mener statsbudsjettet var skuffende og verre enn ventet, og minner om at mange milliarder er blitt flyttet på i budsjettforhandlinger de siste årene, både med Ap og andre partier i regjering. Høyre forlangte at sentrumsregjeringen nullet ut en skatteøkning på 5 milliarder i 1998, mens sentrumspartienes inngangsbillett for å forhandle med Ap i 2000 var 5 milliarder kroner. De endte med å flytte på 20 milliarder.

- Vi kommer ikke til å ligge i den størrelsesorden, men det må store endringer til for at Ap skal kunne støtte et budsjett fra en regjering som gikk til valg som et alternativ til Arbeiderpartiet. Tallfestede og konkrete krav skal vi presentere torsdag, sier han, og understreker at møtet torsdag ikke er et forhandlingsmøte men et møte for å sondere om det er grunnlag for forhandlinger.

Stramhet

Det er ikke mye Høyres parlamentariske leder Oddvard Nilsen vil si om den kommende sonderingsrunden. Han vil verken kommentere egne eller andre krav, ut over å understreke at stramheten i budsjettet må holdes.

- Vi regner med tøffe krav fra Arbeiderpartiet, men ytterligere kommentarer må vi ta etter møtet torsdag. Det er en utfordring for Høyre å skulle inngå forlik med Arbeiderpartiet, men vi skal behandle dette på en seriøs og ordentlig måte, sier Nilsen.

Han betegner seg selv om realist, snarere enn optimist og vil ikke spekulere i eventuelle Ap-krev om skatteøkninger eller skatt på aksjeutbytte.

KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun sier at regjeringspartiene går til forhandlingene med Arbeiderpartiet på bakgrunn av de samme grunnleggende krav om stramheten i budsjettet som lå under de nå avbrutte forhandlingene med Frp.

- Og det ser ut til at Arbeiderpartiet har samme mål som oss, nemlig at rammen i budsjettet skal holdes. Vi tror vanskelighetene kan overvinnes og at vi kan følge rådet fra KrFs landsstyre om å komme i mål med Ap, sier Lilletun.

Han legger til at alle parter i et forlik må få sette sitt preg på sluttresultatet, for at det skal oppfattes som tilfredsstillende for de ulike partiene og for landet som helhet.

NTB