Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Arafats arvtager

Nasjonalforsamlingens president Rawhi Fattuh tar over midlertidig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nasjonalforsamlingens president Rauhi Fattuh skal overta det øverste politiske ansvaret når Yasser Arafat er død.

Det ble nylig bestemt av palestinske myndigheter, skriver AP. Avgjørelsen er i tråd med den palestinske loven.

Fattuh blir midlertidig president i 60 dager, før det kan holdes valg på en ny president.

Enkelte har tatt til orde for å endre loven fordi de mener Fattouh ikke kan klare jobben. Men toppledere i PLO og Fatah-bevegelsen bestemte i dag at loven ikke skal endres, sier en talsmann for Fatah.

- Kan ikke frakobles

Det var ventet at dødsbudskapet skulle bli kunngjort i den palestinske presidentens hovedkvarter i Ramallah i dag. Dette ifølge en melding fra en palestinsk tjenestemann til AFP i dag tidlig. Men palestinernes representant i Frankrike, Leila Shahid, opplyste i formiddag at Arafat fortsatt er i live. Det bekreftet også den religiøse lederen Tayssir el-Tamimi, som var på sykebesøk hos Arafat i dag.

- Yasser Arafat vil ikke bli koblet fra maskinene verken i dag eller noen annen dag, fordi dette strider mot islamsk lov.

Det sier muslimenes øverste religiøse leder i Jerusalem, mufti Ikrema Sabri, onsdag formiddag, skriver NTB. Han får støtte fra el-Tamimi.

Komplikasjoner

Tilstanden til den palestinske lederen er kritisk. Arafat er fortsatt i dypt koma, og i tillegg skal det være komplikasjoner i vitale organer.

Det ble også tidligere i dag avvist at den åndelige lederen var på sykehuset for å koble pasienten av respiratoren.

- Som for en kristen og for en jøde må en åndelig person være ved pasientens side i sluttfasen av livet, sa Leila Shahid.

- Det er min plikt å være til stede, sa el-Tamimi, som ikke ville uttale seg om Arafats helsetilstand da han kom fra sykehuset. På spørsmål om det kan bli aktuelt å fjerne instrumentene som holder Arafat kunstig i live, svarte han at «det er forbudt så lenge han puster og hjertet slår».

Forvirring om begravelse

Palestinernes forhandlingsminister Saeb Erekat har kunngjort at Yassir Arafat vil bli begravet i sitt hovedkvarter i Ramallah på Vestbredden. Statsminister Ariel Sharon og sentrale israelske regjeringsmedlemmer ga i dag klarsignal for dette. I dag rullet anleggsmaskinene inn i hovedkvarteret Muqaba.

- Vi har startet forberedelsene, det er her Arafat vil bli gravlagt, inntil han en dag kan få oppfylt sitt ønske om å bli gravlagt ved al-Aqsa-moskeen, sier Mustafa Barghouti, som sitter i PLOs sentralstyre til NTB/AFP.

Men det er ikke så enkelt. Mufti Ikrema Sabri sier nå at det var Arafats drøm å bli gravlagt ved al-Aqsa-moskeen, og at de palestinske lederne er kjent med dette.

- Alle muslimer har rett til å bli gravlagt der om de ønsker det, sier han.

Enkelte militære sjefer har protestert mot å gravlegge Arafat i Ramallah fordi de mener at en begravelse på Vestbredden vil utgjøre en sikkerhetstrussel.

Uansett skal en grav i Ramallah bare være midlertidig. Den palestinske ministeren opplyser til israelsk radio at Arafat vil bli flyttet til Øst-Jerusalen en dag, når palestinerne oppnår fred med israelerne.

Samtidig med begravelsen i Ramallah - eller al-Aqsa-moskeen, er det klart at Egypt vil være vert for en parallell begravelsesseremoni, opplyste en regjeringstalsmann i Kairo onsdag.

- Ikke kaos

Mustafa Barghouti avviser de dystre spådommerne om at dødsbudskapet vil utløse kaos og intern maktkamp i de palestinske områdene.

- Vi har demokratisk valgte ledere, og alle institusjoner er på plass og fungerer. Det er ingen grunn til frykte kaos, sier Barghouti til NTB.

Yassir Arafat er innlagt på et militærsykehus utenfor Paris, og har vært i koma i flere dager.

TAR OVER: Dette er palestinernes nye, midlertidige president.
DØENDE: Yassir Arafats liv ebber ut.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media