Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er årets beste svenskevits

Kulturministeren har ikke betalt tv-lisens på 16 år.Migrasjonsministeren har ikke betalt tv-lisens på ti år.Handelsministeren brukte svart arbeidskraft og løy om inntekten.Alle tre politianmeldt i går kveld.Svenske avislesere: Dette er en praktskandale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svenske medier gnir seg i hendene, mens den ene regjeringsskandalen etter den andre renner inn.

Allerede på fredag, bare minutter etter at statsminister Fredrik Reinfeldt viste fram landets nye regjering, kunne man ane hvilken retning dette ville ta.

Sport? Nå tuller du?, var kulturminister Cecilia Stegö Chilós første kommentar da nyhetsbyrået TT stilte spørsmål om idrettsdelen i den nye jobben hennes.

Men det er uansett bare småtterier i forhold til hva som er avdekket de siste dagene.

Handelsminister Maria Borelius har brukt svart arbeidskraft i hjemmet i flere år. Da saken ble avslørt av svenske medier, skyldte hun på at familien ikke hadde råd til å betale for barnepiken.

Det må i så fall ha vært Sveriges mest høytlønnede barnepike. For kort tid seinere kunne svenske aviser avsløre at Borelius tjente 3,8 millioner kroner i løpet av perioden hun brukte svart arbeidskraft. Ektemannen hennes, Greger Larsson, hadde en inntekt på 12,9 millioner kroner.

Etter å ha sneket seg ut bakveien på Rosenbad og gjemt seg fra pressen, sto hun til slutt fram og ba om unnskylding.

- Avsett meg

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Samtidig fortalte også «Sport? Nå tuller du?»-minister, Cecilia Stegö Chilós, at også hun hadde benyttet svart arbeidskraft.

- Det er like greit at jeg forteller det med én gang. Hvis dere vil avsette meg på grunn av dette, får dere gjøre det.

Et par dager seinere, er det ikke bruken av svart arbeidskraft som truer ministerjobben til Stegö Chilós.

Det gjør derimot avsløringene om at hun har sneket seg unna tv-lisensen i 16 år, noe som ikke anses som helt passende for en kulturminister.

Akkurat da var ikke mottoet «det er like greit at jeg forteller det med én gang» like aktuelt, og da pressen dukket opp ved hjemmet hennes i Bromma, var det en svært taus kulturminister som ruslet forbi dem, satte seg inn i en bil og forsvant avgårde.

Det var selvfølgelig bare en utsettelse av konfrontasjonen, og det ble innkalt til pressekonferanse, der hun la seg langflat.

- Det finnes ingen forklaring. Det var et svært dumt feilsteg, og jeg vet jeg har ødelagt for mange mennesker. Jeg beklager at jeg gjorde en feil.

- Men jeg blir sittende.

image: Her er årets beste svenskevits

Pressen stilte spørsmål om hun virkelig kunne fortsette som kulturminister etter avsløringene, men da tok pressekonferansen brått slutt.

Det slår uansett ikke ned som noen bombe om Sverige har fått en ny kulturminister i løpet av et par dager.

Politianmeldt

Etter at lisensskandalen kom for en dag, begynte svenske medier å nøste i tv-vanene til flere av regjeringsmedlemmene. Da viste det seg at det var flere godsaker å hente.

Migrasjonsminister Tobias Billström unnlot å betale lisens i ti år og handelsminister Maria «3.8 mill holder ikke til barnepike» Borelius var rask med å betale for de tre månedene hun hadde glemt.

Det var litt i seineste laget for noen, og i kveld er både den svenske kulturministeren, migrasjonsministeren og handelsministeren politianmeldt av flere privatpersoner.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson har heller ikke betalt tv-lisens. Men hun sier det er fordi hun ikke har tv. Den forklaringen fører også til høye øyenbryn i nabolandet.

- Det er helt usannsynlig at en som er aktiv i politikken ikke har tv. Det er den viktigste informasjonskilden i dag. Det må være vanskelig å være uten tv, som formidler et bilde av hvordan mennesker har det i dag, sier Lars Nord, professor i politisk kommunikasjon til Expressen.se.

Uansett om de har tv eller ikke, synes flere av de svenske avisleserne at den nye regjeringen går en hvilken som helst tv-komedie en høy gang.

- Dette er en praktskandale, synes leserne til Aftonbladet.se.

Nettavisa har også lagt ut en en ganske ubetalelig quiz, der du kan sjekke om du passer til å bli svensk minister.

PS! Den svenske regjeringen tiltrådde for øvrig for fem dager siden. Mye tyder på at svenske pressefolk går en interessant tid i møte.

MÅ GÅ? Kulturminister Cecilia Stegö Chilós.