Her er årets folkereportere

Fire reportere valgt ut blant 2500 søkere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Blant 2500 søkere til jobben som folkereportere for årets TV-aksjon, har det nå blitt plukket ut fire personer som skal tilbringe en ukes tid i Zambia og Malawi i Afrika. Folkereporterne skal lage dokumentarer som sendes i forkant av årets TV-aksjon «Sammen for barn» 21.oktober, der pengene går til UNICEFs arbeid for barn som er rammet av hiv/aids i de to landene. 

I dag ble de fire annonsert; Randi Kjellmo Gaard (68), bestemor fra Troms, Finn Forsberg (42), lagerarbeider fra Skien, Pia Nytun (33), lærer fra Bergen og Herman Heierstad (39), bankmann fra Våle.

– Det var mange søkere, og vi var opptatt av å velge personer med ulike innfallsvinkler. De fire ble valgt ut på grunn av sin bakgrunn, erfaring og motivasjon, og vi er veldig fornøyde med de fire reporterne vi har fått, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Kjersti Fløgstad til Dagbladet.no.

Fotballtrenere besøker idrettsprosjekt

Et av satsingsområdene for årets TV-aksjon er opplysningsarbeid om hiv og aids gjennom idrett. Både Finn fra Skien og Herman fra Tønsberg trener fotballag i lokalsamfunnet, og de to skal reise sammen til Zambia for å se på dette arbeidet. Begge forteller at de søkte om å bli folkereportere fordi bistandsarbeidet handlet om barn og idrett.

– Det var kombinasjonen av bistand og idrett som gjorde at jeg ble gira på dette, og søkte om jobben. Jeg ser på 10-åringene som jeg trener hva idretten gir dem, og jeg tror det er det samme enten man er i Norge eller Zambia, sier Herman Heierstad til Dagbladet.no.

De to skal også møte flere foreldreløse barn i området, og lage hver sin TV-reportasje fra de to prosjektene.

– Jeg ser fram til å bidra med å vise hva som blir gjort for disse barna, og håper det kan gjøre at folk bidrar her hjemme, sier Finn Forsberg.

VALGT BLANT 2500 SØKERE: Finn Forsberg, Pia Nytun, Randi Kjellmo Gaard og Herman Heierstad er de fire folkereporterne som skal reise til Zambia og Malawi for å dokumentere bistandsarbeidet som pengene fra årets TV-aksjon går til. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
VALGT BLANT 2500 SØKERE: Finn Forsberg, Pia Nytun, Randi Kjellmo Gaard og Herman Heierstad er de fire folkereporterne som skal reise til Zambia og Malawi for å dokumentere bistandsarbeidet som pengene fra årets TV-aksjon går til. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

- Blir tøft 

Randi (68) og Pia (33) er valgt ut til å rapportere fra UNICEFs arbeid i Malawi. Der skal de lage hver sin dokumentar, og småbarnsmoren og bestemoren er plukket ut for å møte personer i samme aldersgruppe som dem selv. Randi, som selv har to barnebarn, tror det blir spesielt å møte andre bestemødre i en så ulik situasjon

– På turen skal jeg få møte to bestemødre som er eneforsørgere for barnebarna sine, fordi generasjonen mellom har dødd av aids. Det kan bli en tøff oppgave, og det vil helt sikkert bli en vekker for meg, sier Randi til Dagbladet.no.

Pia (33) søkte om å bli folkereporter for å lære mer om bistandsarbeid, og skal besøke UNICEFs arbeid for å hindre hivsmitte mellom mor og barn.

– Jeg er veldig spent, og har forsøkt å forberede meg mentalt på hva jeg vil møte. Det vil nok bli sterke opplevelser, men samtidig tror jeg ikke det vil bli bare elendighet heller, sier den ferske folkereporteren.

De to kvinnene reiser allerede denne uken til Malawi, mens mennene reiser til Zambia i slutten av august.

Ingen TV-erfaring

Ingen av de fire folkereporterne har noe TV-erfaring før, men de har møtt TV-teamet som de skal reise med, og har fått kursing av blant andre Dagsrevyen-veteran Christian Borch. Generalsekretær Fløgstad tror også det er en fordel at det ikke brukes proffe TV-reportere.

– Vi tenker at de vil representere folk flest i møte med menneskene der nede, på en autentisk måte og uten filter. Vi håper de kan formidle sine inntrykk av UNICEFs arbeid, sier hun.

Dagbladet.no har tidligere skrevet om Gunnhild Corwin og Ane Furus opplevelser som folkereportere med Leger uten grenser i Kongo under TV-aksjonen i fjor. Gunnhild fortalte blant annet om den spesielle jobben i et nettmøte på Dagbladet.no i vår. Hun har følgende råd til de fire ferske reporterne:

– Det er viktig å være åpen for de inntrykkene man får, og ikke være forutinntatt. De må holde fokuset der det skal være; på det arbeidet som blir gjort og de menneskene de møter, sier hun.

Les mer om TV-aksjonen her.

FORNØYD: Generalsekretær Kjersti Fløgstad i UNICEF Norge tror folkereporterne kan formidle et personlig inntrykk av områdene og arbeidet pengene fra TV-aksjonen går til.