Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Atles Iphone 17 km oppe i lufta

Nå forteller han hvordan du kan gjøre det hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Atle Mo i det digitale kommunikasjonsbyrået Hyper Interaktiv i Oslo jobber vanligvis med interaktiv design, men i forbindelse med en video til firmaets forsinkede tiårsjubileum fikk han gjennom at det hadde vært veldig fint med noen bilder av jordkloden fra stratosfæren.

Dermed startet han og kollegenes arbeid med å sende opp et kamera som kunne ta bilder og få det trygt ned igjen på jorda.

- Det første forsøket var i mai med en satellitt-GPS, men den funket bare et lite stykke og endte opp utenfor Drammen et sted. Vi ga det ett forsøk til og brukte i stedet en Iphone og laget en mer solid boks, forteller Atle Mo til Dagbladet. For øvrig hadde Atle så stor tro på prosjektet at han sendte opp sin egen telefon - som fortsatt er i bruk.

Resultatet kan du se i videoen øverst i saken, der boksen med en Iphone og videokamera stiger opp til 17 km, før den sakte daler ned og lander i et tre.

- Vi gikk bare rett utenfor kontoret og slapp den opp, og håpet at den skulle lande trygt. Våre kalkulasjoner tilsa at den ville lande nord for marka. Vi fortet oss inn og fulgte hele turen via telefonens GPS. Etter en times tid mistet vi kontakten og da trodde vi at vi hadde mistet den, men så kom signalene tilbake, sier Atle om de spennende minuttene.

Landet ved Mjøsa Signalene viste at telefonen styrtet ned fra snarturen i stratosfæren, med retning Mjøsa.

OSLO: Slik ser Oslo ut fra 500 meters høyde. De ansatte ved Hyper Interaktiv slapp opp ballongen rett utenfor kontoret og fikk tatt bilder fra 17 000 meters høyde. Foto: HYPER INTERAKTIV
OSLO: Slik ser Oslo ut fra 500 meters høyde. De ansatte ved Hyper Interaktiv slapp opp ballongen rett utenfor kontoret og fikk tatt bilder fra 17 000 meters høyde. Foto: HYPER INTERAKTIV Vis mer

- Vi var litt nervøse for at den skulle havne i Mjøsa. Boksen telefonen lå i er vanntett og flyter, men det hadde vært litt trått å komme seg ut dit.

Heldigvis for Hyper-gjengen landet telefonen en mil nord for Mjøsa, i et skogskratt ved en bondegård. Etter en større leteaksjon fant de endelig boksen.

- Den hang og dingla i et tre. Det var en stor lettelse og pur glede!

Stuntet til gjengen i Hyper er langt fra det første i sitt sla,g og mange kan nok bli fristet til å prøve noe liknende. Holder man prisen på mobil og videokamera utenfor, koster det rundt 5000 kroner å gjennomføre fotooppdraget i stratosfæren. Helium er det klart dyreste og koster nesten 3000 kroner, hvis man ikke allerede har en heliumsflaske stående i garasjen.

Hold varmen Så, hvordan går man fram for å få sine egne bilder av jordkloden?

Her er hva Atle Mo og de andre Hyper-ansattes oppskrift:

«PÅ JOBB»: De ansatte ved Hyper Interaktiv gjør klart utstyret før bildetakingen. Dette bildet er fra det første forsøket, som var mislykket. Foto: PRIVAT
«PÅ JOBB»: De ansatte ved Hyper Interaktiv gjør klart utstyret før bildetakingen. Dette bildet er fra det første forsøket, som var mislykket. Foto: PRIVAT Vis mer

• En solid boks å ha videokamera og mobiltelefon i. Hyper-gjengen brukte «arkitektisopor».

• Ha noen varmeelementer i boksen, det er 50-60 minusgrader i høyden, noe som kan gjøre at elektronikken får problemer.

• En ballong på 2,5 meter i diameter som festes til boksen. Denne skal ikke fylles helt! Hyper-gjengen fylte den slik at den ble to meter i diameter. Siden trykket endres etter hvert som ballongen stiger, vil heliumen ekspandere og ballongen til slutt sprekke. Hvor mye ballongen tåler, avgjør hvor høyt den kommer før den sprekker.

• For å få boksen med mobil og videokamera trygt ned må man ha fallskjerm. Hyper-gjengen kjøpte en type fallskjerm som idrettsfolk bruker under trening for å øke belastningen under spurter. Denne festes naturligvis til boksen.

• Hyper brukte appen Geoloqi for å følge telefonens ferd opp i stratosfæren - og ikke minst for å finne den igjen.

- Gøy på jobben Som det går fram av videoen, nådde telefonen en høyde på 17,02 km.

KOSTER LITT: Her er boksen som tok Atles Iphone og et videokamera opp i stratosfæren. Atle Mo anslår at det koster ca 5000 kroner å gjennomføre bildetakingen dersom man holder telefon og kamera utenfor. Foto: PRIVAT
KOSTER LITT: Her er boksen som tok Atles Iphone og et videokamera opp i stratosfæren. Atle Mo anslår at det koster ca 5000 kroner å gjennomføre bildetakingen dersom man holder telefon og kamera utenfor. Foto: PRIVAT Vis mer

- Målet var å få et bilde av jordklodens krumning, og så er det viktig å ha det gøy på jobben, sier Atle Mo.

PS! Hvis det ikke er nok å sende telefonen opp i startosfæren, kan du snart selv reise opp i verdensrommet i en ballong.

NEDTUREN: Her sprenges ballongen etter at heliumen har utvidet seg. Dermed starter nedturen til jorda, der en fallskjerm sørger for at telefonen kommer trygt tilbake på bakken. Foto: PRIVAT
NEDTUREN: Her sprenges ballongen etter at heliumen har utvidet seg. Dermed starter nedturen til jorda, der en fallskjerm sørger for at telefonen kommer trygt tilbake på bakken. Foto: PRIVAT Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!