<strong>NY LEKKASJE:</strong> I dag er det to år siden Julian Assange søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London. Samme dag slipper han hemmelige dokumenter fra forhandlingene av en ny handelsavtale. Foto: NTB Scanpix/WikiLeaks
NY LEKKASJE: I dag er det to år siden Julian Assange søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London. Samme dag slipper han hemmelige dokumenter fra forhandlingene av en ny handelsavtale. Foto: NTB Scanpix/WikiLeaks Vis mer

- Her er avtalen Norge og 49 andre land har forsøkt å holde hemmelig

WikiLeaks-avsløring samme dag som Julian Assange har søkt tilflukt i Ecuadors ambassade i nøyaktig to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bak lukkede dører har Norge vært blant 50 land som har deltatt i hemmelige forhandlinger om en ny internasjonal handelsavtale.

I samarbeid med WikiLeaks kan Dagbladet i dag avsløre innholdet i utkastet som omhandler finans- og økonomitjenester. Teksten er datert 14. april 2014 og har aldri blitt publisert tidligere.

• Les hele dokumentet.

- Udemokratisk Den såkalte TISA-avtalen (Trade in Services Agreement) omhandler internasjonal handel med tjenester og forhandles utenfor Verdens handelsorganisasjon (WTO) - og kan dermed arbeide utenom WTOs åpenhetsnormer.

I det graderte dokumentet framkommer det at utkastet ikke kan degraderes før fem år har gått siden enten TISA blir iverksatt eller om forhandlingene bryter sammen.

Eksperter mener praksisen strider mot åpenhetsprinsippene i WTO, og at hemmelighold under viktige forhandlinger som berører offentligheten er udemokratisk.

- Dette er i strid med åpenheten man har kjempet for i WTO, som i flere år har publisert dokumenter knyttet til ulike forhandlinger på nettet, sier jusprofessor Jane Kelsey ved Universitetet i Auckland på New Zealand i en analyse av dokumentet.

- Hemmelighold under forhandlinger for en bindende handelsavtale er udemokratisk og innbyr til dårlig informert og partiske beslutninger, mener Kelsey.

UD fikk meget kort frist til å kommentere saken. De kommer tilbake med en kommentar.

Norges rolle Hemmeligholdet sørger for at det er umulig for Stortinget, akademikere, politiske kommentatorer og offentligheten forøvrig å være med i diskusjonen om ny handelsavtale.

Norge nevnes spesielt under et punkt om handel over grensene, og forsikring i forbindelse med for eksempel shipping, fiske og offshore.

Norge utgjør sammen med de 49 andre landene 70 prosent av global tjenestehandel. Ingen afrikanske land er representert, og de 50 landene er blant verdens mest utviklede land.

Sør-Afrikas representant Wamkelee K. Mene har advart mot å ta forhandlingene utenfor WTO-systemet fordi man der sikrer at også utviklingsland blir lyttet til og integrert i global tjenestehandel.

- I vårt syn er dette kritisk, sa Mene.

Også den internasjonale fagforeningen for offentlige tjenester, PSI, har kommet med skarp kritikk mot hemmeligholdet. I en rapport mener PSI at avtalen vil legge til rette for liberalisering av offentlige tjenester.

Assange i juridisk trøbbel WikiLeaks-avsløringa kommer på samme dag som organisasjonens grunnlegger Julian Assange har tilbrakt nøyaktig to år i Ecuadors ambassade i London.

Assange er etterlyst av svenske myndigheter på grunn av anklager om overgrep mot to kvinner i Sverige. Mens svenske myndigheter krever han utlevert til Sverige, har Assange oppfordret svenskene til å komme til Storbritannia. Assange avviser at han har gjort noe galt.

Nå hevder Assanges advokater at de har funnet nye beviser i saken. Disse opplysningene vil leveres Stockholm tingrett tirsdag i neste uke, opplyser Assanges svenske advokat Per E. Samuelsson.

- Det er en hel den ny informasjon som har kommet fram, sier Samuelsson til nyhetsbyrået TT.

Samuelsson vil sammen med kollega Thomas Olsson begjære at etterlysningen av Assange oppheves. 

Advokatene vil ikke si noe om hva den nye informasjonen dreier seg om før begjæringen blir overlevert retten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer