- Her er avtalen Norge og 49 andre land har forsøkt å holde hemmelig

WikiLeaks-avsløring samme dag som Julian Assange har søkt tilflukt i Ecuadors ambassade i nøyaktig to år.

NY LEKKASJE: I dag er det to år siden Julian Assange søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London. Samme dag slipper han hemmelige dokumenter fra forhandlingene av en ny handelsavtale. Foto: NTB Scanpix/WikiLeaks
NY LEKKASJE: I dag er det to år siden Julian Assange søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London. Samme dag slipper han hemmelige dokumenter fra forhandlingene av en ny handelsavtale. Foto: NTB Scanpix/WikiLeaks Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bak lukkede dører har Norge vært blant 50 land som har deltatt i hemmelige forhandlinger om en ny internasjonal handelsavtale.

I samarbeid med WikiLeaks kan Dagbladet i dag avsløre innholdet i utkastet som omhandler finans- og økonomitjenester. Teksten er datert 14. april 2014 og har aldri blitt publisert tidligere.

• Les hele dokumentet.

- Udemokratisk Den såkalte TISA-avtalen (Trade in Services Agreement) omhandler internasjonal handel med tjenester og forhandles utenfor Verdens handelsorganisasjon (WTO) - og kan dermed arbeide utenom WTOs åpenhetsnormer.

I det graderte dokumentet framkommer det at utkastet ikke kan degraderes før fem år har gått siden enten TISA blir iverksatt eller om forhandlingene bryter sammen.

Eksperter mener praksisen strider mot åpenhetsprinsippene i WTO, og at hemmelighold under viktige forhandlinger som berører offentligheten er udemokratisk.

- Dette er i strid med åpenheten man har kjempet for i WTO, som i flere år har publisert dokumenter knyttet til ulike forhandlinger på nettet, sier jusprofessor Jane Kelsey ved Universitetet i Auckland på New Zealand i en analyse av dokumentet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer