Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er bakmennene bak de norske Al-Qaida-planene

Knyttes til Al-Qaida-toppen Salah al-Somali.

BAKMANN I ENGLAND: Abid Naseer var blant 12 som ble arrestert i en storstilt aksjon i Liverpool og Manchester i fjor. Ifølge kilder i den britiske sikkerhetstjenesten planla de flere aksjoner og massedrap. Foto:
 Now Public
BAKMANN I ENGLAND: Abid Naseer var blant 12 som ble arrestert i en storstilt aksjon i Liverpool og Manchester i fjor. Ifølge kilder i den britiske sikkerhetstjenesten planla de flere aksjoner og massedrap. Foto: Now Public Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Amerikanske tjenestemenn tror Salah al-Somali, som ble drept i et bombeangrep i fjor, var hovedmannen bak planen om det koordinerte terrorangrepet der tre menn i dag ble pågrepet i Norge.

De tre pågrepne er en nordmann med uigursk bakgrunn (39), som kom til Norge i 1999 og fikk norsk pass i 2002, en iraker (37) som kom til Norge i 1999 og har permanent oppholdstillatelse, og en usbekisk statsborger (31) som kom til Norge i 2002 som asylsøker.

Hans søknad ble avslått, men han fikk senere oppholdstillatelse på grunnlag av familiegjenforening.

Sammen skal de ha deltatt i en storstilt terrorplan, initiert av Salah al-Somali.

Drept Salah al-Somali var tidligere Al-Qaidas sjef for eksterne operasjoner, før han ble drept av amerikanerne.

Det kommer ifølge AP fram i rettsdokumenter knyttet til den amerikanske siden av saken.

I går ble Abid Naseer (24) arrestert av britisk politi for å ha planlagt en rekke terrorhandlinger i USA og Storbritannia. Han antas også å være delaktig i planleggingen av terrorcellen som i dag ble arrestert i Oslo og  Tyskland.

Han ble arrestert etter at amerikanske myndigheter ba om å få ham utlevert.

Eposter Naseer var blant 12 som ble arrestert i en storstilt aksjon i Liverpool og Manchester i fjor. Ifølge kilder i den britiske sikkerhetstjenesten planla de flere aksjoner og massedrap.

Naseer ble siktet for å stå bak planene etter at sikkerhetstjenesten hadde fanget opp kodete eposter.

Han skulle deporteres tilbake til Pakistan, men utsendelsen ble stanset etter at en dommer avgjorde at han sannsynligvis kom til å bli torturert.

Naseeer blir tiltalt for å ha planlagt bombingen av undergrunnen i New York. Amerikanske myndigheter hevder at planene er de farligste siden angrepet på World trade Center i 2001.

Selvmordsangrep Dagens pågripelse av tre menn i Oslo mistenkt for å planlegge terrorisme henger nøye sammen med arrestasjonen av bussjåføren Najibullah Zazi (25), hans far Mohammed Zazi (54) i Colorado og imamen Ahmad Afzali i New York, 21. september 2009.

Sammen med blant annet Zarein Ahmedzay (24) og Adnan Shukrijumah (34) skal de ha planlagt selvmordsangrep mot New Yorks metrosystem i september i fjor.

Onsdag fortalte påtalemyndigheten i saken mot Najibullah Zazi at et liknende plot også omfattet England.

De tre arrestert i Oslo har vært i politiets søkelys i mange måneder og skal ha tilknytning til Al-Qaida. Politiet tror det er de samme Al-Qaida-toppene som planla angrep i New York, Manchester og Norge.

ANTATT DELAKTIG: Ahmad Afzali. Foto: Chris Hondros/Getty Images/AFP/Scanpix
ANTATT DELAKTIG: Ahmad Afzali. Foto: Chris Hondros/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling