PÅ VEI: I går skrev Dagbladet at tollmyndighetene på New Zealand observerte Jarle Andhøys seilbåt «Nilaya» under en observasjonsflyvning torsdag. Flyet sirklet fartøyet og utførte flere anropsforsøk, uten at de mottok noe svar, får Dagbladet opplyst fra New Zealands tollmyndigheter. Nå har Dagbladet mottatt tollmyndighetens bilde av «Nilaya». Foto: TOLLEN I NEW ZELAND
PÅ VEI: I går skrev Dagbladet at tollmyndighetene på New Zealand observerte Jarle Andhøys seilbåt «Nilaya» under en observasjonsflyvning torsdag. Flyet sirklet fartøyet og utførte flere anropsforsøk, uten at de mottok noe svar, får Dagbladet opplyst fra New Zealands tollmyndigheter. Nå har Dagbladet mottatt tollmyndighetens bilde av «Nilaya». Foto: TOLLEN I NEW ZELANDVis mer

Her er båten til Jarle Andhøy på nytt tokt

New Zelandske tollmyndigheter fikk bistand fra fiskebåt for å følge etter Jarle Andhøys seilskute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet at tollmyndighetene på New Zealand observerte Jarle Andhøys seilbåt «Nilaya» under en observasjonsflygning torsdag. Flyet utførte flere anropsforsøk, men fikk aldri noe svar, får Dagbladet opplyst.

- Det ble observert med et fly rundt 18-tida, lokal tid. Men vi har ikke fått rapporter om at båten er observert siden da, sier Sarah Stavropoulos, talsperson for tollmyndighetene, til Dagbladet.

Bildet over av «Nilaya» ble tatt fra tollflyet, mens det sirklet over båten. Det var fiskebåten «Amaltal Apollo» som først obseverte Andhøys fartøy, tok kontakt med myndighetene og fulgte etter etter. «Nilaya» er ikke observert etter dette.

Ved observasjonstidspunktet var «Nilaya» utenfor New Zealands territorialfarvann som strekker seg 24 nautiske mil fra kysten.

- Vi har ingen myndighet utenfor denne. Vi fortsetter å lete etter oppdatert informasjon om fartøyets posisjon, sier Stavropoulos.

Tollvesenet oppfordrer nå folk i området om å ringe inn til en døgnåpen telefonlinje dersom de ser Andhøys båt.

- På testseilas Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl sier til Dagbladet at han ikke har hørt noe om denne observasjonen av fartøyet. Advokaten holdt i går kveld en pressekonferanse på utstedet Rubber i Oslo, et slags stamsted for Berserk-gjengen.

- Andhøy dro til New Zealand i starten av 2012 for å planlegge en ny ekspedisjon til McMurdo-sundet. Han deltar nå i en testseilas utenfor New Zealand. Andhøy ønsker ikke å ta seg frem til polpunktet, sier Vordahl.

Andhøy ønsker angivelig å teste den russiskproduserte båten i storm, før de avgjør om de skal reise mot McMurdo-sundet.
Vordahl opplyser at de seiler uten nødpeilesender.

- Dette er fordi mannskapet ikke vil utsette andre for risiko dersom det skulle skje noe galt, sier han.

IKKE HØRT NOE: Jarle Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl sier til Dagbladet at han ikke har hørt noe om denne observasjonen av fartøyet. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
IKKE HØRT NOE: Jarle Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl sier til Dagbladet at han ikke har hørt noe om denne observasjonen av fartøyet. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer