Her er båtene som førte til full klinsj mellom Ukraina og Russland

Nå krever Ukraina løslatelse av båtene og de 23 fra mannskapene som ble anholdt.

SPENNING: Ukrainske myndigheter har frigitt en video som tilsynelatende viser hvordan en russisk patruljebåt dundrer inn i sida på et ukrainsk marinefartøy. Dette skal ha skjedd noen timer før tre av landets marinefartøy ble beskutt og kapret av russiske skip. Video: twitter/avakovarsen / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

To små kanonbåter og en slepebåt tilhørende den ukrainske marinen ligger nå ankret opp i havna i kystbyen Kertsj på Krim-halvøya.

De tre båtene bevoktes mandag formiddag av uniformert militærpersonell etter det som omtales som en skummel eskalering i forholdet mellom Ukraina og Russland i går.

Det var i går tidlig de to kanonbåtene «Berdjansk» og «Nikopol» og slepebåten «Jana Kapa» skulle ta seg fra Odessa ved Svartehavet til Mariupol i Azovhavet.

Full konfrontasjon

Den eneste passasjen er det såkalte Kertsjstredet mellom Russland og Krim-halvøya som landet ulovlig annekterte fra Ukraina i 2014.

Selv om Azovhavet regnes som delt farvann, har Russland krevd stadig større kontroll over havområdet og det smale Kertsjstredet siden 2014.

Russerne hevder Ukraina gjennomførte en ulovlig gjennomfart i russisk farvann, mens ukrainerne hevder de varslet russerne om at skipene skulle fraktes til Mariupol.

Forsøket på gjennomfart førte imidlertid til full konfrontasjon i går.

Dundret inn i slepebåt

Da de ukrainske skipene var på vei mot stredet, skal russerne umiddelbart ha tatt grep ved å plassere en gigantisk oljetanker under den nyoppførte brua som forbinder Russland og Krim-halvøya. I tillegg sendte Russland to jagerfly og to helikoptre på vingene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer