Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er båtene som førte til full klinsj mellom Ukraina og Russland

Nå krever Ukraina løslatelse av båtene og de 23 fra mannskapene som ble anholdt.

SPENNING: Ukrainske myndigheter har frigitt en video som tilsynelatende viser hvordan en russisk patruljebåt dundrer inn i sida på et ukrainsk marinefartøy. Dette skal ha skjedd noen timer før tre av landets marinefartøy ble beskutt og kapret av russiske skip. Video: twitter/avakovarsen / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To små kanonbåter og en slepebåt tilhørende den ukrainske marinen ligger nå ankret opp i havna i kystbyen Kertsj på Krim-halvøya.

De tre båtene bevoktes mandag formiddag av uniformert militærpersonell etter det som omtales som en skummel eskalering i forholdet mellom Ukraina og Russland i går.

Det var i går tidlig de to kanonbåtene «Berdjansk» og «Nikopol» og slepebåten «Jana Kapa» skulle ta seg fra Odessa ved Svartehavet til Mariupol i Azovhavet.

Full konfrontasjon

Den eneste passasjen er det såkalte Kertsjstredet mellom Russland og Krim-halvøya som landet ulovlig annekterte fra Ukraina i 2014.

Selv om Azovhavet regnes som delt farvann, har Russland krevd stadig større kontroll over havområdet og det smale Kertsjstredet siden 2014.

Russerne hevder Ukraina gjennomførte en ulovlig gjennomfart i russisk farvann, mens ukrainerne hevder de varslet russerne om at skipene skulle fraktes til Mariupol.

Forsøket på gjennomfart førte imidlertid til full konfrontasjon i går.

Dundret inn i slepebåt

Da de ukrainske skipene var på vei mot stredet, skal russerne umiddelbart ha tatt grep ved å plassere en gigantisk oljetanker under den nyoppførte brua som forbinder Russland og Krim-halvøya. I tillegg sendte Russland to jagerfly og to helikoptre på vingene.

De ukrainske skipene skal imidlertid ha hatt kurs mot stredet da et russisk skip dundret inn i slepebåten «Jana Kapa» (se video øverst!). Slepebåtens motor og skrog skal ha fått skader i sammenstøtet.

BÅTENE: De to kanonbåtene «Berdjansk» og «Nikopol» til høyre. Slepebåten «Jana Kapa» til venstre. Skadene på skroget på slepebåtens styrbord er synlige på bildet. Foto: Reuters / Pavel Rebrov
BÅTENE: De to kanonbåtene «Berdjansk» og «Nikopol» til høyre. Slepebåten «Jana Kapa» til venstre. Skadene på skroget på slepebåtens styrbord er synlige på bildet. Foto: Reuters / Pavel Rebrov Vis mer

Ifølge russerne ignorerte de ukrainske marinefartøyene advarslene, og tankbåten sperret uansett stredet.

Skjøt og bordet

Ifølge den ukrainske marinen var det da de forsøkte å forlate området at russerne avfyrte skudd mot båtene deres.

I en uttalelse fra den ukrainske marinen heter det at to fartøy ble truffet av russernes skudd, et av dem skal være kanonbåten «Berdjansk».

Etter dette ble skipene bordet og tatt kontroll over av den russiske sikkerhetstjenesten FSB. 23 ukrainere fra besetningen ble anholdt og skipene ble fraktet til Kertsj, der de nå er beslaglagt av russerne.

Russerne har gjennomsøkt båtene, og FSB bekrefter at de brukte våpen for å stoppe skipene.

Krever mannskap løslatt

Den alvorlige hendelsen har ført til full klinsj. Ukrainas president Petro Porosjenko krever nå at mannskapet og skipet blir løslatt.

DEMONSTRASJONER: Etter det russiske angrepet på krigsskipene, oppsto det opptøyer da rundt 150 demonstranter samlet seg utenfor den russiske ambassaden i Kiev. Her kaster en demonstrant et bildekk på et bål. Foto: AFP / Reuters
DEMONSTRASJONER: Etter det russiske angrepet på krigsskipene, oppsto det opptøyer da rundt 150 demonstranter samlet seg utenfor den russiske ambassaden i Kiev. Her kaster en demonstrant et bildekk på et bål. Foto: AFP / Reuters Vis mer

- Jeg kommer med et krav til Russlands ledelse om å umiddelbart løslate de ukrainske tjenestefolka som brutalt ble anholdt i det som er et brudd på internasjonal lov, sier Porosjenko i et møte med det ukrainske sikkerhetsrådet i formiddag.

- Vi ber om at de og skipene umiddelbart blir overført til ukrainsk side for å sikre de-eskalering i Azovhavet, sier han.

Seks besetningsmedlemmer ble skadd, ifølge ukrainske myndigheter - to av dem alvorlig. FNs sikkerhetsråd har innkalt til et krisemøte mandag ettermiddag norsk tid som følge av konflikten.

Krigslov og krisemøte

Samtidig vil Ukrainas president Petro Porosjenko i dag be landets nasjonalforsamling om å stemme over om det skal innføres krigslov i landet i en periode på 60 dager.

Initiativet kommer etter et møte hvor militærtoppene i landet kom med en anbefaling til presidenten om å innføre krigslov, som lar militæret ta kontroll over sivile funksjoner i en periode.

Porosjenko understreker at en innføring av krigslov ikke betyr at Ukraina erklærer krig mot Russland og at de ikke har planer om å gjennomføre angrep, skriver NTB.

Både Ukraina og Russland har bedt om møtet i FNs sikkerhetsråd i dag, opplyser kilder til nyhetsbyrået AFP. Reaksjonene fra det internasjonale samfunnet har vært sterke, og EU ber partene om å umiddelbart trappe ned spenningsnivået i området, som de siste dagene har vært skyhøyt.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har i dag snakket med Porosjenko.

- Stoltenberg uttrykte Natos fulle støtte til Ukrainas territorelle integritet og suverenitet, heter det i en uttalelse fra Nato.

Stoltenberg skal i dag også holde et møte med Natos Ukraina-kommisjon i Brussel.

I mellomtida har Kertsjstredet igjen åpnet for kommersiell skipstrafikk mandag.

Det har i flere måneder vært økende spenning mellom Ukraina og Russland, og situasjonen i området rundt Krim er høyspent. Krim er etter folkeretten ukrainsk territorium, men Russland gjennomførte i 2014 en ulovlig annektering av halvøya.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!