Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk statsborger siktet for ulovlig etterretning:

Her er bekymringsmeldinga som gikk ut

Hele Stortinget ble varslet om den nå varetektsfengslede russerens «mistenkelige oppførsel».

SEMINAR: En russisk statsborger er varetektsfengslet i to uker, siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter deltagerne på et seminar på Stortinget reagerte på mannens oppførsel. Foto: Scanpix
SEMINAR: En russisk statsborger er varetektsfengslet i to uker, siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter deltagerne på et seminar på Stortinget reagerte på mannens oppførsel. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det sendt ut en e-post til alle stortingsrepresentanter og sekretariatsledere der det informeres om at PST er koblet inn etter at en deltaker på en konferanse på Stortinget skal ha oppført seg mistenkelig.

Mannen - en 51 år gammel russisk statsborger - ble pågrepet på Oslo Lufthavn fredag kveld.

- Han er mistenkt for ulovlig etterretningsvirksomhet. Han ble i tråd med vår begjæring varetektsfengslet i to uker, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

Russeren deltok på en interparlamentarisk konferanse i regi av ECPRD, The European Centre for Parliamentary Research and Documentation.

Her er brevet

Dagbladet har fått tilgang til e-posten som Stortingets direktør Marianne Andreassen sendte ut.

Den lyder som følger:

«Informasjon til alle stortingsrepresentanter og sekretariatsledere: Torsdag og fredag (20.-21. september) denne uken ble det arrangert en interparlamentarisk konferanse i regi av ECPRD, The European Centre for Parliamentary Research and Documentation, på Stortinget.

Stortinget var vertskap for årets konferanse, som handlet om digitalisering. De 79 deltakerne på konferansen var administrativt ansatte i parlamenter.

Totalt var det ansatte fra 34 land til stede. På bakgrunn av mistenkelig adferd fra en av deltakerne, ble PST kontaktet. PST etterforsker hendelsen. Berørte blir kontaktet direkte. Direktøren vil kommentere ved ev henvendelser».

SENDTE EPOST: Direktør for Stortinget, Marianne Andreassen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SENDTE EPOST: Direktør for Stortinget, Marianne Andreassen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Intern orientering

Dagbladet får opplyst at flere deltakere på seminaret, og flere ansatte på Stortinget, reagerte på russerens oppførsel. Dette skal være snakk om hvordan han oppførte seg overfor andre seminardeltakere.

Det skal ha blitt orientert internt på Stortinget før meldingen om pågripelsen gikk ut i dag.

- Ingen kommentar, sier Andreassen til Dagbladet søndag ettermiddag, på spørsmål om hva den mistenkelige atferden gikk ut på.

Dagbladet får opplyst at russeren på det aktuelle seminaret var oppgitt å ha tilknytning til det russiske statsapparatet. Mannen skal ikke ha vært i Norge lenge før seminaret og pågripelsen.

Fortvilet

FORSVARER: Hege Kristine Aakre. Foto: Advokatfirmaet Mette Yvonne Larsen & Co.
FORSVARER: Hege Kristine Aakre. Foto: Advokatfirmaet Mette Yvonne Larsen & Co. Vis mer

Hege Kristine Aakre er advokat for den 51 år gamle mannen.

- Min klient stiller seg uforstående til siktelsen, og sier han ikke har drevet etterretningsvirksomhet i Norge, sier Aakre til Dagbladet.

- Det hevdes at min klient skal ha samlet inn hemmelige opplysninger. Dette nekter han skyld for, og sier det er basert på misforståelser, sier Aakre.

Hun forteller at klienten sitter i varetekt og ønsker å samarbeide med politiet.

- Han er fortvila over situasjonen, men har det etter forholdene greit, sier advokaten. Hun ønsker per nå ikke å gi ytterligere detaljer om saken.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bekrefter overfor NRK at de har gitt politiet og PST teknisk bistand i forbindelse med pågripelsen av den russiske mannen, som er siktet for ulovlig etterretning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!